Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приложение за онлайн пазаруване е най-добрата бизнес-идея в гимназията по икономика във Видин

4
Снимка: Радио Видин

Ученици от професионалната гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин, които изучават икономика, представиха бизнес- идеи, а според журито някои от тях могат да се реализират успешно и да донесат печалба. Засега са само предложения, а пет от тях достигнаха до финала на училищния кръг.

Улеснение за хората, които трудно се справят с общуването на чужди езици, предложи Виктория Миладинова:

"Идеята ми е да представя приложение за лесна и бърза комуникация със заобикалящия ни свят. Иновативно е, защото ще може да превежда гласови данни по време на разговори."
 

Заведение за хранене без персонал предлага Лорета Любенова. Помислила е и за финансирането на идеята. Ще кандидатства за средства по европейски програми.

"Моята  идея е създаване на ресторант, в който да няма сервитьори, които да чакат да ни обслужат. По този начин хората няма да губят време в чакане и ще ползват времето си за по-важни работи или например за почивката."

Жури в състав Десислава Цокова, помощник директор по професионално обучение, Радослав Георгиев- председател на младежката организация "Активно общество" и Илка Петрова от Агенция за регионално развитие и Бизнес център- Видин оцени проектите. Според Радослав Георгиев решението е било трудно:

"Бяха представени неочаквано добри идеи и затова беше толкова трудно да вземем решение. Разликата между класираните проекти е една- две точки."

Отличените на този етап  предложения за стартиране на нов бизнес обяви помощник- директорът по професионално обучение:

"След дълги разисквания на отделните бизнес- идеи, тяхната реализуемост и иновативност, определихме следното класиране: на трето място е бизнес- идеята на Виктория Миладинова- устройството за преводач. На второ място с право за участие в националното състезание е Лорета Любенова с идеята за ресторант. На първо място и отново право на участие в националното състезание е Кристина Ванчева."

Кристина Ванчева, чието предложение беше класирано на първо мястоКристина Ванчева
, която получи най- висока оценка от комисията, предложила своята идея за бизнес след несполучливи покупки от сайтове в интернет:

"Моят проект е мобилно приложение "Try and buy" (Пробвай и купи), което да помогне на хора, които си купуват дрехи през интернет, да нямат проблеми с това, че са поръчали неправилния размер или дрехата не им стои по начина, по който са очаквали."


Още на първия етап от училищното състезание, когато от всички представени проекти са избрани пет, учениците впечатлили представителите на бизнеса, които трябвало да оценяват, каза главният учител по теоретично обучение Маргарита Трифонова:

"Отзивът на журито е, че учениците са показали много добри иновативни идеи, които дори могат да бъдат реализирани."


След писмена защита на бизнес- идеите, ще бъдат класирани 20 предложения от ученици от 11-и и 12-и клас от гимназии по икономика в страната. Те ще се съревновават в националния етап от състезанието през април. Първа на националния етап през 2015-а беше Надя Йорданова, чието предложение и тази година беше сред петте най-добри във видинското  училище.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40