Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илона Кидикова със златен медал с лика на Левски

7
Снимка: Ваня Минева


Председателят на Общобългарския комитет "Васил Левски" Васил Василев награди Илона Кидикова със златен медал за проявения талант, вложена воля и енергия, при участието на момичето в дейността на клуб "Млади възрожденци" през миналата година в СОУ "Любен Каравелов" и тази в новото й училище- ГПЧЕ "Йордан Радичков".

По покана на Общобългарския комитет "Васил Левски", Илона чете своята поема "Дяконът" на 19 февруари 2015 година по време на тържествената церемония по почитането на паметта на великия българин пред паметника му в София. А тази година, на 18 февруари, Илона участва във възпоменателната вечер, посветена на Васил Левски, във Военната академия "Г. С. Раковски" в София. Организатори на събитието бяха Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Общобългарският комитет "Васил Левски" и Комитетът на випуските на Националния военен университет "Васил Левски". Илона чете свое есе за Апостола. Програмата включваше още театрална постановка, посветена на последните дни и часове на Васил Левски, режисьор Христо Шопов, и патриотична програма на Военния ансамбъл.

Отличието на Илона КидиковаДва дни по-късно, на 21 февруари, в зала "Тържествена" на Военната академия "Г. С. Раковски" в София се състоя Втората национална среща на клубовете "Млади възрожденци". Област Видин бе представена от 51 ученици, членове на 16 клуба от видинските училища: ПМГ "Екзарх Антим I", ГПЧЕ "Йордан Радичков", СОУ "Любен Каравелов", ОУ "Епископ Софроний Врачански", ОУ "Отец Паисий", ОУ "Иван Вазов", СОУ "Св. Св. Кирил и Методий", СОУ "Петко Славейков". И СОУ "Васил Левски" Кула, СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" Брегово, СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" Ново село, СОУ "Никола Вапцаров" Дреновец, СОУ "Христо Ботев" Белоградчик, ОУ "Академик Михаил Димитров" Чупрене, ОУ "Христо Ботев" Горни Лом и 2 деца от ОДЗ "Русалка" Видин. Участниците бяха приветствани от вицепрезидента на Република България- Маргарита Попова, председателя на Общобългарския комитет "Васил Левски" Васил Василев, академик Антон Дончев и началника на Военната академия ген. майор Тодор Дочев. Награди за активна дейност с най-високото отличие- златен медал, получиха клубът от Брегово, с ръководител Кирил Кунчев, и Илона Кидикова от ГПЧЕ "Йордан Радичков". А Раяна Николова от ПМГ "Екзарх Антим I" бе удостоена с национална стипендия.

Картичка за рождения ден на Илона Кидикова"Беше много вълнуващо. Един генерал, който е родом от Видинския край, й благодари с думите: "Чувствах се така, сякаш моето дете бе на трибуната". Лони получи поздравления от началника на Военната академия ген. майор Тодор Дочев. Жорж Ганчев й целуна ръка. А една мила дама от София- Яна Грозева, й подари ленена кърпичка и картичка- тя не беше забравила, че Лони е родена на 19 февруари. Оказа се, че това е същата жена, която миналата година бе изпратила писмо за Лони, адресирано "Видин, за Илона Кидикова, която чете стихове за Левски". Слушателите на Радио ВИДИН знаят тази история- писмото ни намери- явно в "Български пощи" са знаели за Лони. Тогава Лони изпрати на госпожа Грозева своята първа книга. А тази година, когато разбрала, че Лони ще чете своя творба за Апостола във Военната академия, госпожа Грозева се свързала с председателя на Общобългарския комитет "Васил Левски", настояла за покана за възпоменателната вечер и беше част от многобройната публика в залата", разказа бащата на Илона- Георги Кидиков.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40