Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петьо и Бък- екип за охрана на обществения ред

Снимка: ОДМВР- Видин

Петьо Василев е водач на служебното полицейско куче Бък. В "Еко свят" си говорим за доверието, тренировките и уменията на екипа, част от групата за охрана на обществения ред във видинската полиция. Бък е порода немска овчарка, на година и три месеца. С Петьо са екип от година и два месеца. С кучето са всеки ден заедно.

"Бък е истински професионалист. Сработваме се отлично. Той е послушен и дисциплиниран. Обучението му е под формата на игра. Работи се по специална методика за обучение на полицейски кучета. Бък е патрулно- следово куче. Като се вземе кучето, първо трябва да се изгради връзка с него. После се приучава на команди - "седни", "стани", "легни", "до мен". След това се прави социализация на кучето- учи се да свиква с хора, автомобили, улици, интериорна обстановка, влизане в закрити помещения, транспортиране с автомобил", разказа Петьо Василев.  

СнимкаПолицейските кучета в България са различни породи - немски овчарки, белгийски овчарки, лабрадори. Те се селектират в специализирани развъдници на МВР. Такъв развъдник има в Берковица. Съвсем скоро старши полицай Петьо Василев и неговият четириног партньор ще преминат двумесечен курс в школата за обучение на служебни полицейски кучета в града под Ком.

Четириногите служители отдавна са пълноправна част от органите на реда. Те работят по мирисова следа и успешно се справят с разкриването на крадци. Полицейското куче трябва да има добро обоняние, слух и най-вече да действа единствено и само по команда на водача си. Между двамата трябва да има връзка и доверие, а полицаят трябва да е сигурен, че когато е необходимо кучето ще си свърши работата. Задачите на служебните полицейски кучета са различни- да участват в охранителни дейности, издирване на евентуален извършител на престъпление, откриване на наркотици.

"На щат в ОДМВР- Видин има 5 служебни полицейски кучета- три немска овчарка, две са белгийска овчарка. Четири от тях са патрулно- следови и едно специализирано за наркотици. Един работен ден на водача преминава основно в питомника. Там тренираме. Акцент в тренировките е повишаване и усъвършенстване на качествата на четириногото. Приучаваме кучето да търси следи, да открива предмети и хора по зададена миризма. Целта е проследяване поведението на кучето в учебна среда, близка до реалната. Не са малко и случаите на участие в наряди."

Бък още е подрастващо куче. След като премине курса на обучение в Берковица, ще бъде пълноценен служител. Полицейските кучета се пенсионират на 8 години. Ако работните му качества позволяват, то може да служи и по-дълго време. Служебните кучета са социализирани и най-често след пенсиониране продължават да живеят при водача си в домашни условия.

СнимкаВ "Еко свят" говорим и за почистването на старите сметища, което е задължение на кметовете. Преди 4 години страната ни трябваше да изпълни изискванията за съответствие с директивите на ЕС в областта на управление на отпадъците. Едно от тях е закриване и рекултивация на общински депа за битови отпадъци, които не отговарят на европейските изисквания.

Във Видин миналата година беше открито Регионално депо за управление на отпадъците, на което общините от областта извозват битовите отпадъци.

Как се справят в община Брегово със старите сметища и съобразяват ли се хората къде и как трябва да изхвърлят различните отпадъци? По темата Ани Цекова разговаря с кмета на Брегово Милчо Лалов:

"През 2012 година бяха закрити всички сметища на територията на община Брегово. Бяха избрани фирми, които да поемат чистотата в населените места. С влизането в сила на техните договори вече почистването се извършва по друг начин. Тези места, които са били обявени като сметища, са закрити. Сега подготвяме проекти- тези сметища да бъдат почистени докрай. Мисля, че населението свикна- отпадъци, които са за контейнери, си отиват по предназначение, други като растителни отпадъци и оборска тор си отидат там, където се предполага че гният и не създават проблеми за населението."

СнимкаЛалов обясни, че местата, на които има изхвърлени строителни отпадъци, ще бъдат почистени със средства по проекти, защото средствата в бюджета са недостатъчни. А тези, които нарушават Наредба № 2 за чистотата, ще бъдат глобявани. В община Брегово всяка година се прави пролетен преглед по хигиенизиране. Комисия минава да провери в кое село как са почистили жителите. Кметовете на селата, в които е изчистено най- добре, получават грамоти. В населените места от общината има 160 от големите контейнери. Предстои да бъдат посвени още толкова.

Добрата новина за граничната община е, че най-сетне ще успее да рекултивира и замърсените земи по поречието на река Тимок. Това ще стане с новия проект по Програмата за трансгранично сътрудничество с Румъния.

Проблемът с промишлените замърсявания на компонентите на околната среда, предизвикани от дейността на минно-добивния и преработвателен комплекс "Бор", разположен на територията на Сърбия, възниква през последните десетилетия на миналия век. В резултат на промишлени аварии в река Тимок са изпускани продукти, съдържащи тежки метали, арсен и сяра. Една значителна част от тези продукти са отложени в коритото на реката и нейните брегове, а друга част са нанесени в река Дунав и в почвите при напояване и заливане с речни води. Основните замърсители са мед, цинк, олово, сяра, желязо. Концентрацията им е десетки пъти над нормата.

Снимка: ЕкоОбщностДо 29 февруари може да гласувате за българския претендент в конкурса "Европейско дърво на годината". Тази година на национално ниво спечели Дъбът от Дунавския парк в Силистра. Дървото представя страната ни и сега е моментът да го подкрепим, още повече, че преди да стане скрит вота, дъбът беше едва на шесто място. Това ни разказа Александра Георгиева от фондация "Екообщност", организатор на конкурса "Дърво с корен" на национално ниво:

"Първенец в класацията беше Унгария. Така че е много важно всички да се мобилизираме и да гласуваме за нашето дърво. Имаме шанс."

Обявяването на победителя ще стане на церемонията по награждаване на 20 април в Брюксел. Своя вот за българския претендент- Дъбът от Дунавския парк в Силистра може да дадете на интернет адрес www.treeoftheyear.org.

Миналата година по това време гласувахме за Чинара от село Арчар, който остана на 7-о място в европейския конкурс със 7052 гласа. Като национален победител спечели ваучер, който кметството трябваше да реши как да използва- за възстановителни или други дейности за дървото. Оказа се, че в средата на чинара се е образувала пукнатина и трябва да се вземат мерки.

"Ние сме в интензивна кореспонденция. Обсъждаха се доста неща. В скоро време ще отиде експерт да огледа дървото. На него се е появила хралупа, която събира вода. Очакваме март- април да бъде извършен оглед", каза Александра Георгиева от фондация "Екообщност".

СнимкаМирослав Людмилов е човекът, който номинира чинара от Арчар- намери неговата история и я разказа, когато подаде документите за участие в конкурса "Дърво с корен". Въпреки че в момента не живее в Арчар, защото е студент в съседна Румъния, не спира да се интересува от съдбата на дървото:

"Този специалист ще погледне дървото в средата на короната, защото има една кухина. Тя може би е причината за изсъхване на някои от клоните. Идеята е да може да бъде запълнено с растителна смола. Тя се поставя според вида на дървото, затова е добре специалист да даде своите предписания. По този начин ние ще укрепим дървото, за да може да му се радваме още дълги години."

Доброволци от клуб по спортни танци "Огоста данс"- Монтана разчистиха от паднали клони паркови площи в централната градска зона. Това е третата им акция.

"Подрязвахме и почистихме от боклуци и предмети, изхвърлени от недобросъвестни граждани, между декоративните  храсти и растения. Отстранихме саморасляци, изгнили дънери и изсъхнали дървета”
, уточни треньорът Веселин Ковачев.

Снимка: Огоста данс - МонтанаПовод за доброволческата кампания е наближаващият през март 11-и Международен турнир по спортни танци, който се организира от клуба. През тази година той ще е с ранг на Балканска купа. Възпитаниците на Веселин Ковачев искат гостите на турнира да бъдат посрещнати в един по-приветлив град и да допринесат с труда си за това.

В предишните акции доброволците са засадили на шест места различни по вид декоративни храсти в зелената площ на изхода на града към Враца. По-красив е и районът на чешмичката на булевард “Александър Стамболийски” с боядисаните пейки и цветя. Те разчитат, че ще дадат положителен пример и на други млади хора, готови да се включат с каквото могат, за облагородяването на града. Дарили са лични средства и заедно с други дарения са закупени градински осветителни тела. Със съдействието на електротехници от община Монтана те ще бъдат вградени и поставени в тревните площи зад Паметника на Септемврийци. Ще бъде възстановено и парковото осветление там, както и осветлението около фонтаните в центъра на града, каквото е имало преди години.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40