Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Емилия Елисеева: Занемарената градска хигиена влияе на здравето ни

Д-р Емилия Елисеева
Снимка: Пламен Генчев
През последните седмици се наблюдава едно увеличение на честотата на заболеваемост от вирусни инфекции, каза в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН педиатърът д-р Емилия Елисеева. Тя обясни, че малките пациенти са най-уязвими, затова Детското отделение на видинската болница е толкова натоварено:

"Колегите работят при екстремни условия и обстоятелства, защото базата в отделението е на доста незадоволително ниво. Недостатъчно легла има в момента, особено след преструктурирането на отделението преди години, когато в план беше разкриването на инвазивна кардиология. Тогава се взе част от сградния фонд на отделението, може би 5-6 стаи, и в момента това осезаемо се усеща... Усложненията при децата най-често са пневмонии. Те се развиват подмолно, много бързо, доста често не се хващат и на слушалка. В повечето случаи това е рентгенологична диагноза и по клинични белези- интоксикация, повишена температура, кашличен синдром, безапетитие. В крайна сметка се стига до усложненията, които налагат антибиотично лечение... Аз бих казала, че ентероколитите са целогодишно. И освен причинители като вируси и бактерии, основен дял има и средата, в която ние живеем. Защото виждаме колко занемарена е хигиената в града, погледнато от пръв поглед. Изключвам личната хигиена, всеки би трябвало да има изградени здравни навици още от детска възраст. Но като цяло, в града разнасянето на боклуците по улиците, виждате кучета, които се разхождат на неподходящи места и не се почиства след тях, всичко това има отношение към здравето на човека."

Първите 5 години от живота на детето са базата за неговото развитие по-нататък. В основата на всичко, свързано с отглеждането на детето, трябва да е любовта, съветва педиатърът:

"Много учени се занимават с развитието на бебето в корема на майката и се знае, че бебето вижда, чува, усеща още от раждането. Да не говорим, че то чува още в корема на майка си. Така че всичко е важно за детето. Първите часове, първата прегръдка, първото усещане - това как то е посрещнато, как се държат с него, как го прегръщат и в основата на всичко- в отглеждането на детето трябва да има любов... Винаги трябва да уважаваме личността на детето. Дисциплината си е дисциплина - детето трябва да знае какво означава ред, с какво да се съобразява, какво е позволено и какво - не. Но никога не трябва да унижаваме и обиждаме детето, защото то трябва да се изгради като една хармонична личност, която трябва да бъде ориентирана и лесно да се справя в този объркан свят, да отстоява своите интереси, но в същото време да не забравя, че е едно социално същество в общество, в което има правила, които трябва да се спазват."


В основата на всичко, свързано с отглеждането на детето, трябва да е любовта, съветва педиатърът. Снимка: БГНЕССпоред някои специалисти, злояди деца няма, има неправилен подход. Други са на мнение, че става дума за грешка в храненето. Д-р Елисеева също допуска, че е възможно да става дума за такава, когато детето е научено да яде сладкиши и сухи храни. Тя дава следния съвет:

"В определеното за хранене време се подрежда масичката, така че да е забавна -  шарени покривки, чашки. Слага се нещо, което се знае, че детето обича... Предлага му се да яде, изчаква се около 30 минути. Ако не го иска, не се насилва. Прибира се храната и когато дойде време за следващото хранене, отново му се предлага друга храна. Но през това време не се моли, не се гони и не се настоява..."

Д-р Елисеева коментира и използването на памперси, проходилки и биберони. Според нея, памперсът има голямо значение не  само като хигиенно средство, но и като средство за профилактика на дисплазията на тазобедрените стави на децата. Памперс може да се ползва, докато детето има нужда, а приучването към гърне да стане след 1,5-2 години. По отношение на  проходилката д-р Елисеева обясни:

"Ако детето още не е стабилно и не е направило първите си стъпки, не е много редно да се ползва проходилка. Това ще забави малко неговото прохождане, защото ще му е по-лесно да се подпира някъде. Но не е грешка в по-късна кърмаческа възраст да се използва проходилка. Има деца, които чувстват потребност от биберони и всички опити да бъдат отучени са безрезултатни. По принцип не е полезна прекомерната употреба на биберони, защото се получават дефекти в развитието на зъбите и се стига до апартчетата и брекетите."

 Грипната епидемия може да подмине Монтана, смятат здравни специалисти.В "Направление здраве" говорим и за грипа. Случай на свински грип беше доказан в Монтана миналата седмица. Като цяло обаче заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания намалява и грипната епидемия може да подмине Монтана, каза пред Любо Андреев д-р Даниела Караджова, директор на дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция:

"Месец февруари вече завършва, а всички знаем, че обикновено 2,3 и 4 седмица е най-голямата заболеваемост, така че се надявам, че няма да имаме епидемична ситуация. Виждаме, че вече в другите области в страната, където имаше грипна епидемия, тя се отменя. Там, където бяха в предепидемична обстановка, нещата се нормализираха. Грипна епидемия не беше обявена и в области, съседни на нас. Така че да се надяваме, че няма да се наложи да обявяваме грипна епидемия."


Днес в рубриката за лечебните растения на България ви припомняме ценните качества и приложението на пищялката, известна и с латинското си наименование "ангелика". В репортажа си по темата Димитрина Николова от Радио Стара Загора посочва:

"Един от видовете, разпространен и ценен в Европа е наречен "лечебна ангелика". Това име произлиза от средновековна легенда, според която архангел разкрил на един монах, че то лекува чума. По време на чумните епидемии са дъвчели корените му и са посипвали дрехите си с прах от тях. В миналото е било смятано за свещено. Използвали са го при настинки, възпаления и нервност, срещу смъртоносни болести, като скорбут и трески. Медицинското й приложение в нашето съвремие е заради високото съдържание на  кумарини, които се намират най-вече в корените й."

Повече може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40