Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондът за гарантиране на влоговете е против публичното оповестяване на доклада за фалита на КТБ

| обновено на 01.03.16 в 15:33
Снимка: БГНЕС

Поредните законови промени заради Корпоративна търговска банка (КТБ) се гледат от правната комисия в парламента.

Фондът за гарантиране на влоговете обаче се обяви против публичното оповестяване на доклада за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), изготвен от "Аликс партнърс". Такова предложение е направено от депутати от ДПС, сред които и Делян Пеевски и Йордан Цонев. То е част от законопроект, който обаче нито един от вносителите не защити пред колегите си от правната комисия. Пред депутатите Борислав Стратев от Фонда предупреди, че е възможно компанията да поиска сериозни санкции заради оповестяване на разследването ѝ:

Това е все пак договор между два частноправни субекта, а именно синдика на КТБ и "Аликс партнърс". На второ място, в самия договор има клауза на конфиденциалност, той не може да бъде разпространяван без съгласието на другата страна, на изготвилата го "Аликс партнърс". Огласяването или разпространяването по този начин на доклада е нарушение на договора и може да доведе до сериозни неустойки за синдика.

Въпреки това текстовете, предложени от Делян Пеевски и други депутати от ДПС бяха приети от Ресорната праламентарна комисия. Тя се съгласи и с друг Законопроект, според който синдиците ще получават заплата до началото на осребяването на имуществото,защото:

Приемаме, че синдиците имат по-голям интерес да получават втория вид възнаграждение, т.е. определен на база на събраното, на осребреното имущество от колкото да получават първоначалното константно определено. Тъй или иначе синдиците към момента не им се плаща възнаграждение. Този въпрос би следвало да се реши – обясни Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Освен това синдиците ще се отчитат ведъж месечно, а не ежеседмично. На адвокатите пък ще се плаща под договорения адвокатски минимум:

Те са 3% плюс 830 лв. върху претендирания интерес. За изпълнителните производства е половината. Ако сложите върху 5 милиарда и 300 милиона активи, върху които ще се начисли евентуално някакво адвокатско възнаграждение – каза Борислав Стратев от Фонда за гарантиране на влоговете.

Докладът на "Аликс партнърс" е достъпен в секретната секция на парламента. Договорът между компанията и синдиците на Корпоративна търговска банка обаче не е предоставен на депутатите.

Правната комисия трябваше да разгледа и другия пакет промени в Закона за банковата несъстоятелност. Той беше внесен от депутати от повечето парламентарни групи и целеше поредното прецизиране на текстове, които да подпомогнат работата на синдиците и публикуването на информация за банката в несъстоятелност, която да осигурява "яснота за обществото". С тях ще се променят и текстове от Гражданско-процесуалния кодекс, както и за заплащането на синдиците.

Подробности чуйте в репортажа на Марта Младенова в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!