Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Деца помагат на "Радецки" с рисувани камъчета

Снимка: Дима Бонева
Рисувани камъчета с лика на Христо Ботев и кораба "Радецки" ще могат да си купят жителите на Козлодуй на Националния празник на България - 3 март. Инициативата е на Общинския детски и младежки парламент и цели да подпомогне набирането на средства за предстоящия планов ремонт на кораба-музей. Това каза координаторът на организацията Дима Бонева:

"През април 2017 година предстои планиран ремонт на кораба "Радецки". Средствата, които са необходими, възлизат на стойност около 300 000 лева. Имайки предвид, че такива пари трудно се събират и трудно се дават, децата от Общинския детски и младежки парламент поеха инициативата да съдействат. Старта на кампанията беше още на 14 февруари, когато те направиха едно шоу по случай 14 февруари и поставиха дарителска кутия, в която да се набират средства от граждани, които имат желание да пуснат някаква сума. Във връзка с това нещо започнаха да правят различни мероприятия за набиране на пари, като едно от тях е свързано с рисуваните камъчета, които вече нашумяха, с образа на Христо Ботев и кораба "Радецки". Камъчета ще се продават на символични цени - между 1-2 лева."

За да реализират инициативата си, младите хора са събрали камъчета от Дунав. Това е едно от условията, защото реката също е част от историята на България, каза Дима Бонева и припомни:

Снимка: Радио Видин Архив

"Корабът "Радецки" е плавал по Дунав, на кораба е бил Христо Ботев и четата му. Те са слезли на козлодуйския бряг. Това е условието на инициативата, т.е. тези камъчета имат и сантиментална стойност. Иначе като материал използваме всичко, което ни е под ръка, защото нямаме средства за закупуване на материали."

Близо 300 камъчета са нарисували досега 15-ината членове на детския и младежки парламент в Козлодуй. Всеки, който желае, ще може да си купи сувенир и така да подпомогне акцията, каза Ангел Христов от организацията:

"Трябва да си купуват хората, защото това е за една много хубава инициатива. Смятаме, че ще продадем доста камъчета. Имаме огромна подкрепа от кмета и изобщо от цялата Община. Има интерес, подкрепят ни 100%. Ще си купят камъчета, обещали са."

Благотворителният третомартенски щанд ще бъде разположен пред читалището в Козлодуй. А след него младите хора от града планират и други инициативи. Кампанията им ще продължи до март 2017 година, за да привлече още съмишленици и да събере повече средства за единствения у нас и на Балканите плаващ музей.


Вижте още

"Неделник" от 31 май 2020 година

В последният ден на обичаният месец май, но странен тази година, можете да чуете 311-то издание на предаването "Неделник" . Разтваряме  старите видински вестници, като за начало. А след това майсторката на тъканите съкровища Наташа Манчова ни разказва за нещо ново. На 3 юни в Етнографско- възрожденския комплекс "Свети Софроний Врачански" във..

публикувано на 31.05.20 в 13:47

Първокласници завършиха годината с филм

Виртуално изпращане на учениците от 1 "А" клас във видинското училище "Цар Симеон Велики" бе организирано от класния ръководител на първокласниците - Илиана Тодорова. За да бъде денят незабравим, тя бе подготвила кратко видео, в което основни герои са учениците. Темата на филмчето е "Празникът на буквите в Замръзналото кралство".  Сценарият е мой,..

публикувано на 29.05.20 в 15:33

Ловците от Чупрене с грижи за дивеча, отчитат слаб сезон

Ловните дружинки в Ловно- рибарско сдружение "Миджур" в село Чупрене всяка пролет полагат грижи за дивеча. Повече от половината дружинки са отказали да взимат групови разрешителни за отстрел на дива свиня след края на януари. "Това говори за изградени традиции в лова. Знае се, че до януари се ловува. Имаше и изключения. Много по- малко хора са..

публикувано на 28.05.20 в 16:15

Специален фонд за Северозападна България предлагат от БСП

Законопроект за създаване на Специален фонд за устойчиво развитие на Северозападна България предлагат от БСП. Идеята е ежегодно Фондът да разполага със 100 млн. лева, които да се инвестират в областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. "Това е първата реална стъпка за развитието на Северозапада. Това, което ние предлагаме, и то ще..

публикувано на 27.05.20 в 13:59

Митко от Лом "възкресява" забравени паметници

Митко Митков- млад и буден жител на Лом , издирва и възстановява на добра воля и със собствени сили и средства стари войнишки и опълченски паметници не само в родния си край, но и в други части на страната. Заедно със свои съмишленици вече е дал нов живот на повече от 10 несправедливо изпаднали в забвение паметници: "Приятно ми е да се занимавам с..

публикувано на 27.05.20 в 09:57

Абитуриентски вълнения в „Музикална зона“

Дойде ли 24- ти май, всяка година настъпва един особено тържествен период- времето на абитуриентските балове. Започват абитуриентските вълнения, настроението е приповдигнато, подготовката за бала тече с пълна сила, а мислите се лутат между рокли, костюми и прически, любими съученици и учители. Все пак това радостно събитие е веднъж в живота...

публикувано на 25.05.20 в 09:50

"Неделник" от 24 май 2020 година

24 май. Честит празник. Празнуваме с директорката на ОУ"Георги Ст. Раковски"- 2020 село Търнак , Яница Бочева . Нейният запис наистина повдига духа по повод празника. Ива Антонова от Враца ни прошепва нещо интересно "За Ботев, светите братя, просветата, писмеността и младото поколение". След това говорим за първата книга. За "Очила за..

публикувано на 24.05.20 в 13:25