Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К.Георгиева: България също може да получи финансова помощ от ЕС заради мигрантския наплив

| обновено на 05.03.16 в 10:48
Снимка: БГНЕС

През седмицата ЕС обеща спешна финансова помощ на Гърция в случай, че изпадне в хуманитарна криза и не успее да подслони хилядите мигранти, блокирани на нейна територия. За първи път Съюзът предприема нов подход на скоростно финансиране на свои държави-членки, по подобие на фондовете за хуманитарна помощ за бедстващи страни от Третия свят. Така Брюксел ще може директно да плаща на хуманитарните агенции на ООН и Червения кръст, без да се налага Атина да чака с месеци одобрението на еврофондовете от бюджета на общността. Общата сума, която се предлага по този нов хуманитарен механизъм от Европейската комисия е 700 милиона евро в рамките на 3 години, като за 2016 ще се похарчат 300 милиона.

България също може да получи финансова помощ от ЕС, ако се стигне до хуманитарна криза заради мигрантския наплив. Това обяви заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева. В интервю за „Събота 150“ тя изрази надежда, че няма да се стигне до подобна ситуация с нашата страна. Георгиева обясни, че с новия план ще може да се реагира много по-бързо при нужда:

Всяка страна, която има нужда от спешно финансиране, може да получи пари от този нов инструмент. Аз много се надявам, че на България няма да й се наложи. Ако й се наложи – да, разбира се, тя може да има достъп до това финансиране.

С новия инструмент ние можем веднага, в рамките на 24 часа, така, както помагаме при хуманитарни кризи, извън ЕС, да помагаме при хуманитарни кризи в Европейския съюз.

Пари от кохезионния фонд на ЕС, каквито получава и България, няма да бъдат пренасочвани за решаването на хуманитарни кризи, посочи Кристалина Георгиева.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!