Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция пред хуманитарна криза заради бежанците

Бежанци на гръцко-македонската граница
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Гърция се превърна в една от горещите точки на бежанската криза тази седмица по различни данни. 32 000 мигранти се намират в момента на нейната територия. Това накара ЕК да прогнозира избухването на хуманитарна криза, която засега изглежда преодоляна, след обещанието за европейска помощ от милиони евро за Атина. Властите в страната дори заговориха за обявяване на извънредна ситуация, но към момента подобна стъпка не се предвижда.

Макар първоначално да заяви, че ще наложи вето на всички решения, свързани с мигрантската криза в Европа, правителството на Алексис Ципрас изглежда няма да изпълни и това свое намерение на предстоящата среща в Брюксел в понеделник, коментира за предаването „Събота 150“ преподавателят от Атинския университет проф. Георгиос Плиос :

Броят на бежанците, които идват в Гърция се е увеличил и ще се увеличи още повече в следващите седмици. Както знаете пътят през Република Македония е затворен, така че не могат да отидат в Европа, нещо, което ги принуждава да стоят тук в Гърция. Гърция не може да се справи сама с този въпрос, и от финансова гледна точка, и от организационна. Не съм сигурен обаче, че ще стигнем до такова решение. Това е една идея, за да се намерят средства и хора да се справят с тази ситуация.

Това, което сега трябва да се направи, е да се улесни пътят и да има една рационално разпределение на мигрантите, които идват в Европа, каза още той и уточни:

Може би по един такъв начин, който после, когато се установи редът в тяхната страна, да ги улесни да се върнат там. Трябва непременно да се даде отговор по въпроса с хуманитарната криза.

Според проф. Плиос обаче, Европа не е наясно какъв е проблемът, какви са причините и какво точно се случва в Гърция:

И много пъти са казвали, че Гърция не опазва границите си. Те нямат представа, че това е невъзможно на морето. Това не е на сушата, където може да пуснеш една мрежа и да се реши. Това показва ,че просто нямат идея за какво говорим.

Ситуацията в момента е лоша, тъй като на наша територия има поне 25 000 души, които се нуждаят от помощ. Но ще става още по-лошо, ако бежанците и мигрантите продължават да идват от Турция, а същевременно Западнобалканският път през БЮРМ, Сърбия и Хърватия към Австрия и Германия остане затворен, коментирагръцкият евродепутат Костас Хрисогонос от управляващата партия на премиера Ципрас – СИРИЗА. Спорде него планът за релокация не работи. Той уточни:

Някои държави-членки не желаят да сътрудничат и защото повечето от бежанците не желаят да ходят никъде другаде, освен в Германия и Швеция. Искаме да приемем помощ от нашите партньори. Но все още има неизяснени, чувствителни въпроси с Турция. Тя е ревизионистка държава, която иска да иска да преначертае картата на Егейско море. Ето защо много трябва да внимаваме, когато става въпрос за гръцко-турската морска граница. Иначе ние приехме външна помощ под различни форми – ФРОНТЕКС, НАТО, граничари от други държави. Разчитаме тепърва да работим с нашите партньори за спиране потока от мигранти.

Костас Хрисогонос заяви, че една от първите стъпки, които трябва да бъдат направени, е Турция да изпълни обещанията си от ноември миналата година, но в случай, че тя продължава да демонстрира липса на политическа воля, то тогава ЕС трябва да й наложени икономически и политически санкции:

Убеден съм, че тя може да залови и да изправи пред съда трафикантите, които застрашават живота на толкова много хора. Това е единственият начин да се пресече потока от бежанци към Гърция. Турция трябва да започне да приема обратно и всички мигранти в ЕС, които не получат право на убежище там, съгласно гръцко-турското споразумение за реадмисия. Ако Турция продължи да демонстрира липса на политическа воля, тогава тя трябва да понесе икономически и политически санкции от Евросъюза. Няма друг начин.

В звуковия файл може да чуете целите интервюта.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!