Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туризъм 2016– кой печели и кой губи?

14
Николай Антов, собственик на туристическа агенция във Видин
Снимка: Личен архив
Въпреки че лятото е още далеч, приключенският дух и желанията за пътувания започват да се засилват. И докато миналата година по това време обичащите да пътуват и имащи финансова възможност за това вече бяха направили своите изгодни ранни резервации и начертали желания маршрут, то тази нещата стоят малко по–различно. Усложнената обстановка от бежанската криза, блокирането на границата от гръцките фермери, не редките случаи на терористични атаки ни карат по-дълго да избираме и обмисляме пътуванията. В "Цветовете на деня" по тази тема си говорим с Николай Антов, собственик на туристическа агенция във Видин.

Има ли засилен интерес към България от чуждестранни туристи? Готови ли са от бранша да ги посрещнат?

"Има засилен интерес от чужденци към българските курорти, но не знам до колко. Да, голяма реклама се прави както на морските, така и на планинските ни курорти. Причината е – достъпните цени и сигурността, която в момента може да се каже, че има в нашата страна."

СнимкаБългарските туристи избират ли родните курорти за почивка?

"Лично аз не забелязвам промяна в интереса на видинчани към българските курорти, особено към Черноморието. Тези, които винаги са избирали нашите курорти, ги избраха и сега, цените не са лоши. Но си задавам въпроса– дали ще съумеят собствениците на нашите хотели да предоставят нужното качество. Българският турист има база за сравнение, пътува и може да прецени сам какво е качеството, за което плаща дадена цена. Аз не мога да кажа, че нашите туроператори имат успех в тази насока. При нас обикновено цените са много високи. Понякога туристите като отидат на морето се оказват излъгани – за тях няма безплатен плаж, чадър и шезлонг. В ол инклузива все нещо не е включено, храната е некачествена и води до престои в болница, нерядко  количеството не отговаря на качеството…"

Миналогодишният туристически сезон беше доста слаб, според статистиките за България. Това доведе ли до понижение на цените на услугите и пакетите, които се предлагат по нашите курорти?

"Не бих казал. Има хотели с много добри мениджър. Тези хотели и миналата година се продаваха на добри цени, и тази година се продават добре. Но, за съжаление, често попадам на ситуация – свързвам се с определен хотел и те ми казват: "Ние отново сменихме собственика и ще видим тази година какво ще предложи новият мениджър",  т.е. те още нямат готовност. За сравнение - турските курорти започнаха да продават своите пакети още през октомври месец. Вече сме март месец, в България имаме хотели, които още не се знае чии са, как ще работят и какво ще предлагат! Много ми се иска да има промяна в положителен аспект – в обслужването на туристите, в морала на хотелиерите, в използването на прекрасните ни плажове. Друг пример – в южните ни курорти, в Царево един шезлонг и чадър на ден е на цена 30 лева за български турист, а ако пожелаеш екстрата да бъде в шатра, цената е 300 лева на ден! А понякога цената на един пакет е 300 лева. Такава неправилна логика и куриози в цените могат да се срещнат само в България, за съжаление."

300 лв. на ден за шатра на плажа... възползва ли се въобще някой от подобно нещо?

"Има туристи, които могат да си го позволят, но тогава не можем да говорим за масов туризъм."

ТурцияТурция продължава ли да е желана дестинация и след кризата с бежанците и терористичните атентати? Как ще се гарантира безопасността на туристите?

"Усложнената ситуация по границите и атентатите са факт, който никой не отрича. Нашият офис във Видин прави около 200 - 250 пакета годишно за Турция, до този момент ние имаме продадени 50 пакета, т.е. 40% от нашия капацитет вече е изразходван до средата на месец февруари. Очаква ни един сложен сезон, но надявам се успешен както за турските туроператори и хотелиери, така и за българския турист. Да, напоследък интересът към Истанбул е леко намалял, последните атентати няма как да не се отразят върху спокойствието на туристите, но отказали се туристи няма! Сега ще пътуваме за фестивала на лалето. Турската държава полага максимални усилия, за да осигури комфорта на туристите, Истанбул се посещава от хора от цял свят. Преди три години имаше много атентати и демонстрации, усложнена политическа обстановка и въпреки това, в този сложен период от Видин имахме един след друг два автобуса пътуващи за там. В основата на проблема е политиката, която обърква добрите намерения както на хотелиерите, така и за самите туристи. Но това е риск, който го има навсякъде, за съжаление, в цяла Европа. Ние за сега нямаме отложени пътувания. Важно е да кажа, че имаме едно сваляне на цените за турските курорти, цените, които трябваше да бъдат вдигнати през януари, се запазиха, цените които трябваше да бъдат вдигнати през февруари, се запазват и през март. И да не забравяме, че всеки един туристически пакет е застрахован от турска и от българска страна. Когато има проблеми с атентати, затворена граница, та дори и война, има застраховка и турската държава поема гаранция за тези пътувания. Няма случай на измамен турист."

ГърцияГърция като дестинация?

"Тук проблемите по границата са доста по-сериозни, защото не се знае кога гръцките фермери ще поискат да блокират нашата граница и туристите стоят и чакат. Интересът към гръцките курорти остава, но остава и страхът, дали ще можеш да реализираш почивка, за която си платил, защото гръцката държава не може да контролира фермерите си. Преди 3 март имаше около 60-70% отказани резервации както от български, така и от гръцки туристи, които посещават нашите зимни курорти."

Хърватия като дестинация?

"Европейските туристически дестинации за летния период ще спечелят много тази година, но Хърватия не е от тях. Защото стандартът на хърватските курорти е по-висок. Българският турист е свикнал да бъде обслужен ол инклузив, а в Хърватия няма такъв елемент. Няма ги и качествените плажове, които са по егейското крайбрежие, по Средиземноморието и Черноморието. Те обслужват западни туристи, с по-високи възможности от нашите."

ВенецияИталия и Испания?

"Има много добри самолетни пакети, с осигурени трансфери и обслужване. Но, важно е да знаете, че те са много изгодни само за слабите периоди – пролетта, началото на лятото и септември."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50