Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Крим от години имат идея да се заселят в общо селище

Снимка: БГНЕС

Ръководителят на българската общност в Крим Иван Абажер заяви за предаването „Хоризонт за вас“, че българите в Крим живеят нормално на полуострова.  Българите имат право и по законодателен и по духовен път да възраждат културата и традициите си, категоричен е той:

Българите в Крим говорят помежду си на български.  Стремим се да съхраним своя си език и нашата, българската, идентичност да се съхранява и в идващото поколение.

Българският език не е официален на полуострова, допълни той. Законите в Русия обаче позволяват създаване на неделни училища за изучаване на езика и за допълнителни часове в гимназиите.

Абажер изтъкна, че сред българите от години има идея да се заселят компактно в едно селище, което ще им помогне по-добре да съхранят културата си. Такова селище би могло да привлича и туристи от Федерацията, които искат да видят начина на живот на българите, допълни той.

Българската общност в Крим ще предложи скоро и комплекс мероприятия , свързани с побратимяване на градове в Крим и в България и други мероприятия за сближаване на българския и руския народ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!