Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Ели Папавасилиу: Сънят поддържа баланса на здравето ни

Д-р Ели Папавасилиу, невролог от МБАЛ "Св. Петка" Видин
Снимка: Светослав Цветанов

Световния ден на съня отбелязваме на 14 март. Той е инициатива на няколко световни организации и цели да информира обществеността, че нарушеният сън може да доведе множество здравословни проблеми.

Сънят поддържа баланса в организма и баланса на здравето ни, каза в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН неврологът от МБАЛ "Св. Петка"- Видин д-р Ели Папавасилиу. Според нея днешният ден е повод да си припомним важното значение на съня:

"Сънят е един биологичен феномен, който е свързан не само с това да си починем психически и физически за следващия ден. По време на съня се случват доста процеси в мозъка и организма като цяло, свързан е с определен баланс на хормоните, отделяне на известни хормони в организма, регенерация на някои структури в организма. Така че той е много важен. Когато сънят е нарушен, страда не само психиката на човека, но и много процеси в организма, появяват се много симптоми, които водят пациента в кабинета на лекаря, без той да осъзнава, че основната причина за тези симптоми, е нарушението на съня, неговият недостиг, неговото прекъсване или някои заболявания, които нарушават съня."

Над 80 са нарушенията на съня. Те са разпределени в няколко групи. В първата са най-често срещаните проблеми - нарушено заспиване, ранно събуждане, прекалена дневна сънливост или нужда от повече сън. Във втората влизат някои заболявания, които нарушават съня. Следват две групи, в които са включени симптоми, причинени вследствие на разстройство на функциите на организма при някои заболявания.

Хъркането може да бъде симптом за нарушение на съня, но малко хора осъзнават, че това е проблем, каза още лекарят:

"Хъркането е важен признак при сънната апнея, която е доста сериозен проблем за самия пациент. Тя се среща по-често при мъжете. Обикновено това са хора с наднормено тегло, високо артериално налягане, с диабет и някои други метаболитни заболявания. По време на сън, освен хъркането, в един момент пациентът спира да диша за няколко секунди, което може да продължи от 1-2 секунди до около 1 минута. През това време намалява кислородът в мозъка, казано най-общо, и оттам нататък структурата на съня се нарушава, появяват се някои допълнителни промени в организма. На другия ден пациентът се чувства недоспал, неотпочинал, почва да става сънлив. Такива пациенти заспиват на най-необичайни места - по време на разговор, по време на шофиране. Правени са статистики, според които голям брой от пътнотранспортни произшествия стават точно поради заспиване на шофьора, а то е, защото той има някакъв проблем със съня. Така че много е важно тези пациенти, които хъркат, все пак да се насочат към специализирано лечение и диагностично изясняване на проблема. Не всяко хъркане е свързано с обструктивната сънна апнея, понякога то е свързано с възрастта, с намален тонус на мускулатурата, с позицията на тялото по време на сън. Но все пак, за да се отдиференцира за какво става въпрос, трябва пациентът да се насочи към специалист."

Синдромът на неспокойните крака е доста често срещано нарушение на съня, но много хора не го приемат сериозно и не се обръщат към лекар, въпреки че той може да бъде повлиян успешно медикаментозно, обясни д-р Ели Папавасилиу:

"Това е едно състояние, в което хората усещат някакви парения, мравучкания, топлина по крайниците, което им пречи да заспят. Те търсят непрекъснато някаква поза, която да облекчи състоянието им - стават разхождат се, разтриват краката си и в един момент все пак заспиват. Но това се повтаря, повтаря, повтаря... и това хронично нарушава съня на пациента. Много по-често е при жени. Понякога е вторично, вследствие на някакво друго заболяване, например желязо-дефицитните анемии, диабет, при някои състояния като бременност. Но това би могло да бъде лекувано и то доста успешно, ако пациентът потърси помощ."

Снимка: Радио ВИДИН Архив


Компютърът и телевизорът пречат на съня, но съществуват и много други фактори. Сред тях са проблемите в работата и семейството, стресът. Пътуванията на далечни разстояния също могат да се отразят на съня. Голяма група причини са психичните състояния. Следват заболяванията, свързани с болка.

При проблеми със съня, макар и кратковременни, е най-добре да се потърси лекарска помощ, съветва неврологът:

"Безсънието би могло да бъде преходно и да премине без намеса на лекар. Но според мен, колкото и кратко да трае то, ако се отразява на ежедневието на човек, по-добре да се потърси лекарски съвет, отколкото да се опитваме сами да се лекуваме... Проблемите със съня не се лекуват никак лесно, затова хората доста се лутат, докато намерят правилното решение за проблема си. Защото лечението би следвало да бъде комплексно, не само да взимаме някакви лекарства, с които да се опитваме да заспим. Следва да се промени начинът на живот, доколкото това е възможно, защото има хора които работят на графици, на нощни дежурства и тук е малко сложно да бъде повлияно. Но доколкото може, би следвало да се взимат мерки, т.е. човек да има някакъв редовен график на лягане и събуждане..."

И още в "Направление здраве". Националната кампания "Право на зрение" гостува във Видин. Целта на инициативата е предотвратяване на слепотата чрез информираност на пациентите и навременни прегледи. Тя е фокусирана върху двете най-значими очни заболявания - глаукома и катаракта. Те са най-честата причина за слепота в света. И докато при катарактата зрението може да се възстанови, при глаукомата загубата му е необратима.

Д-р Борислав Милчев, началник на Отделението по очни болести в МБАЛ, Снимка: Радио ВИДИН АрхивПо повод Световната седмица за борба с глаукомата информационна беседа за заболяването ще проведе д-р Борислав Милчев, началник на Отделението по очни болести в МБАЛ "Света Петка"- Видин. Основната форма на защита от това заболяване е профилактика, каза лекарят:

"Глаукомата е на второ място в световен и национален мащаб при инвалидизацията от слепота. И идеята на тази кампания, на срещата днес и целия месец, посветен на борба с глаукомата, и бъдещите профилактични прегледи, които ние ще осигурим за пациентите от област Видин, е свързана с това да се запази зрението на хората. Някои от формите на заболяването протичат изключително коварно и безвъзвратна е загубата на зрението. За разлика от други заболявания, при които ние сме доста успешни, глаукомата е тихият крадец на зрение - което вземе, не връща..."

Повече от темите и рубриките в предаването може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50