Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безпомощни пред природата

Общините в област Видин не могат да се справят сами със свлачищата, разчитат на помощ от държавата

4
Свлачището, което отцепи пътя към язовира в Дражинци
Снимка: Радио Видин

Ново свлачище се появи преди дни във видинското село Дражинци, община Ружинци, а кметският наместник на село Ботево сигнализира за застрашени жилищни сгради. Тъй като общините  нямат средства, а и капацитет за укрепване на опасните участъци, се разчита на средства от Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

В община Видин райони със свлачища има в пет селища, три от които са  по поречието на Дунав. Под наблюдение на "Геозащита" Плевен са свлачищата в селата Ботево, Буковец, Жеглица, Цар Симеоново и град Дунавци, които са регистрирани.

В село Цар Симеоново, където в края на март миналата година, заради свлачище рухна къща, а имаше опасност и за други две, е извършено временно стабилизиране. Домът на Галя Велкова беше сред застрашените. Свлачището се е активизирало от скатни води след топенето на снега.

"Миналата година, когато си дойдохме от работа, къщата беше пълна. Нощта изведнъж по ската започна да върви вода. Падна къщата до нас. Беше страшен удар. При нас таваните са напукани, една врата не се затваря и сега понякога се чува пукот"- спомня си за случилото се преди година Галя Велкова.  

За Цар Симеоново от Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет са отпуснали 133 хиляди лева. Укрепителните дейности са приключили през август миналата година. От Община Видин  казаха, че са приети с приемо-предавателен протокол, без забележки. Направени са канали, по които да се стичат скатните води, но решението е временно, каза кметският наместник Галина Георгиева:

"Това сега отводнява. Скатните води не са в дворовете на хората, но свлачището не може да се спре от тези канали. Ако има проливни дъждове, пак ще тръгне земята."

Сред засегнатите от свлачището е Цветан Томов. Щети в дома му има и заради водата, която се събира след превалявания в къщата. Проблемът е откакто е вдигнато нивото на пътя. Канал за отводняване обаче откъм къщата му няма, затова водата се събира направо в стаите.

"В следствие на това земята постоянно се свлича надолу и проблемите продължават"- обяснява Цветан Томов.  

Две свлачища заплашват съседното село Ботево. Едното е в регулация и застрашава над 4 декара площ- жилищни сгради, улици, ВиК и електросъоръжения. Там проблемът се утежнява от подпочвените води. Кметският наместник Нелка Йорданова е подала сигнал до областния управител и до кмета на Видин. Според нея причина за активизиране на едно от свлачищата е изсичането на дървета, което предшественикът й допуснал.

"През тези четири години са изсичани дървета и се е получило нещо като плато. Като няма дървета, няма как корените да теглят водата. Миналата година водата тръгнала надолу към селото. Всички къщи бяха наводнени. Имаме 16 къщи, които са буквално неизползваеми в момента. Едно английско семейство напусна. Друго семейство възрастни хора, които бяха направили ремонт на къщата си, отидоха при децата  си в Русе"- казва кметският наместник Нелка Йорданова.

Спешно трябва да се реши и как ще спре появилото през почивните дни свлачище край село Дражинци, община Ружинци. Там за една нощ пропадна участък от около 200 метра от пътя, който е единствената връзка към язовира в селото. На метри от свлачището са резервоарите, които снабдяват с питейна вода две населени места в община Ружинци. Представители на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", ВиК и областният управител са извършили оглед на място, каза кметът на Ружинци Александър Александров:

"Така тя си е намерила някъде място, за да излезе и създалото нещо като корито или тунели са предизвикали това пропадане."

Кметовете на общини, както и тези по места, в подобни случаи могат само бързо да сигнализират и да разчитат на средства от Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40