Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на Кресна на протест срещу евентуално разполагане на бежански лагер

| обновено на 21.03.16 в 10:45
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жители на Кресна излязоха на спонтанен протест срещу вероятността на територията на бившето поделение да се обособи бежански лагер, при евентуална мигрантска вълна през страната ни. Безпокойството на хората  набира скорост от няколко месеца, но протестът им тази сутрин е бил провокиран от медиите, призна кметът на общината Николай Георгиев. Той заяви, че застава зад категоричното нежелание на хората в района на бившето поделение да има бежански лагер.

Въпреки че се охранява от фирма, бившето военно поделение в Кресна е в отчайващо състояние. Кметът обясни, че от 20 години община Кресна иска базата да им бъде предоставена безвъзмездно и има конкретни проекти за терена.

Основанията за страх на хората не са безпочвени, убеден е кметът. В предаването "Преди всички" той обясни, че през ден в Кресна идват военни, които да оглеждат базите, както и от Агенцията за бежанците:

Хората са притеснени, не желаят идването на бежанци и аз, като кмет, заставам зад искането на хората. Дано властите да си свършат работата и да не бъдат допускани бежанци в нашата страна.

Жителите на Кресна са категорични, че няма да допуснат превръщането на поделението в бежански лагер, а като крайна мярка са готови да блокират главен път Е 79, който минава през града.

Кметът Николай Георгиев каза още, че се надява да се срещне днес с министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова и с главния секретар на МВР, за да се реши проблемът.

Интервюто на Таня Милушева с Николай Георгиев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!