Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една сбъдната мечта

9
Снимка: Радио ВИДИН


По-висока изкупна цена и малко повече помощ от държавата за сектора- това искат Николай Николов и Десислава Кирилова. Те са брат и сестра, наследили са семейната ферма във видинското село Гомотарци. Фермата им е една от малкото останали в региона, в която се произвежда "отговарящо" мляко.

Почти 24 часа в денонощието Деси е във фермата, но това не й тежи, защото, да отглежда животни при по-добри условия е сбъднатата й мечта. Откакто се помнят, в семейството отглеждат животни- първо у дома- крави, овце, свине. От 2008 година 50-тина крави са настанени в помещение от стари стопански постройки. Със собствени средства, заедно с Николай, правят основен ремонт, изграждат млекопровод, който отвежда млякото в "млечната стая". В нея има две хладилни вани, които поддържат температура на млякото 3-4 градуса. Изградили са и система за почистване. Деси и Николай имат намерение да подобрят още повече живота на кравите- да са на свободно боксово отглеждане, ще си направят и доилна зала, но средствата все не стигат...

Почти денонощно Деси е покрай животните"С тази цена на млякото...Би трябвало да е по-висока, за да можем и да инвестираме...Ние не гледаме кравите, само за да им вземем парите... Държавата трябва да подпомогне тези хора, които искат да направят нещо..."


За да отговорят на изискванията, са направили немалко инвестиции. За да си помогнат в работата, по един от проектите- по мярка 121, са си закупили техника... В Гомотарци, както и в много села от видинска община, пасища няма, и за да подсигури фураж за животните, Николай обработва около 1300 декара земя. От тази година 250 дка с люцерна са в преход за биопроизводство- там е забранено пръскането, но пък се оползотворява оборската тор...

Днес кравите в халето са около 150, порода Холщайн. Част от тях са под селекционен контрол- това се отразява и на количеството, и на качеството на издоеното мляко, дори и на нрава на животните. А защото животновъдството е наука, Николай казва, че постоянно се образова... И двамата с Деси са с висше образование, но са избрали своя път и не съжаляват за избора си.

Въпреки трудностите, продължават напред. На този етап получават помощ за отглеждане на животни под селекционен контрол и субсидии на глава животно...

"Ако се въведат субсидии на литър предадено мляко, това би улеснило много работата ни. Сега само "въртим" едни пари- това, което получим като субсидия, отива за покриване на вече направени разходи... Ако субсидията е на литър мляко, при положение, че средно на ден млеконадоя на кравите е 20 литра, при стотина животни- това вече би било нещо... Проблемът си остава изкупната цена на млякото..."- казва Николай.

Наред с физическата работа и ангажиментите при отглеждането на животните, трябва да се обръща внимание и на административната работа- ежедневно се попълват дневници, но Николай и Деси го правят със съзнанието, че всичко трябва да е наред, ако искат да имат качество... Сега идва време за сеитба- ще търсят помощта на приятели, както и досега. Колкото до това- дали може да се направи Сдружение на млекопроизводителите, и двамата не са оптимисти:

Снимка"Тук при нас сме много малко хората, които искат нещо да направят и да инвестират. Тук повечето искат само да взимат парите, без да влагат нищо... Сега с Програмата за развитие на селските райони финасирането за всяко Сдружение стига до 80 %- това е голяма инвестиция, но тук хората са недоверчиви, манталитета ни е такъв..."

И Деси, и Николай казват, че не им е лесно, но обещават, че няма да се откажат. Защото са израснали сред животните и с животните, и това, че и двамата са с висше образование, никак не им пречи да се занимават с хобито си, което вече е бизнес. Но са убедени, че за да е в този бизнес, човек трябва да е безкрайно упорит, много трудолюбив и да обича животните.

В звуковия файл чуйте още Иван Иванов от Извор и Милчо Петков от Подгоре- други двама животновъди- от различни населени места, но с едни и същи проблеми.









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50