Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гост в "Калейдоскоп" е Катерина Ненчева

Катерина Ненчева: "Не съм в синхрон- светът е толкоз странен..."

16
Снимка: Ваня Минева


"Птиците намират лесно старите добри гнезда и внезапната им песен прави по-красив света"- така, с думите от песента на Милица Божинова и Асен Масларски, започваме разговора ни днес в "Калейдоскоп" с Катерина Ненчева. Отдавна ми е на сърце и не веднъж и два пъти сме си говорили с нея, че има една бяла страничка в нашия шарен Северозападен сборник с истории за живота, на която е написано нейното име. Но все не излизаше възможност това намерение да стане факт. Та когато преди дни ми се обадиха от читалище "Цвят", че Катя ще представя новата си книжка със стихове, си казах:

"Ето го този все отлаган случай да гостува в Радио ВИДИН". Седнахме. Тя отвори стихосбирката, която е нарекла "Цветни водоскоци". Уловила погледа ми към корицата на книжката, Катя започна разговора ни така:

"Обичам цветята. За мен те са знак за Божието присъствие в живота ми. През много неща минах. Бях мечтател. Имах амбиции. Бях бунтар. Бях атеист. Бях отчаяна. Бях уморена. Дали това бяха моите изпитания по пътя към Божия храм? Може би..."

Катерина Ненчева, Снимка: Ваня МиневаНе очаквах това признание. Приятелите на Катя предпочитат да я припознават преди всичко чрез яркото й чувство за хумор и дарбата й да реди с лекота словесни шаржове за всякакъв повод и случай... Но това е тя- усмихната и тъжна; разгневена, но прибрана в себе си; влюбена в красотата; грижовна до всеотдайност, но и до болка пряма, когато чувството й за справедливост е накърнено; слънчева и тревожна...

"Не съм в синхрон- светът е толкоз странен", признава Катя в едно свое стихотворение.

За да я усмихнат, момичетата от литературен клуб "Иван Деспотов" започнаха посветеното на Катя издание на литературния салон с нейни сатирични творби. А ето как я представи Диана Сиракова:

"Това е поетичен шарж, един словесен портрет, събран от отделни фрагменти от стихове на Катя, включени в "Цветни водоскоци". Хрумна ми да го направя, защото тя има много силно чувство за хумор и бях сигурна, че ще й допадне. Особено харесвам редчето с "житейската естрада"- поетът си е точно там, в житейската естрада. Мисля, че това е тя- неразгаданата Катя. Разнолика. Разностранна. Малко тъжна- като всеки поет."

Диана Сиракова и Катерина Ненчева, Снимка: Ваня МиневаПосрещам всеки ден-
животът дилема е неотразима.
И бели срещи искам да си спомням.
Не съм в синхрон-
светът е толкоз странен,
но съществувам без да съм живяла.
А вечерта на масата ме кани
и нощни часове безброй
с бакърена луна
нещастно кретат.
Броя във шепи времена годишни
от детството и цъфналите вишни.
Във младостта мечтите са велики-
със времето безмерно изветряват.
Стихосбирката на Катерина Ненчева, Снимка: Ваня МиневаСъс времето съм вече примирена,
не ще го стигна- маратонски бяга!
На работа отивам с куп въпроси,
очакваща късметът да ме спре
с димяща чаша или вестник ранен
не спира устремът ми уморен.
Тъй дълго пях в житейската естрада,
рисувах с патос драми ден след ден,
сърцето на живота ми изстрадан
ми шепне вече с ритъм изморен.

Връщам Катя назад в годините при първите литературни изяви. Съвсем в неин стил, тя веднага връща лентата и спира при първите си литературни опити:

"Реших в пети клас да пиша книга. Тя започваше така: "Класът бръмчеше като разтревожен кошер." Написах две страници голям формат и до там първото ми произведение свърши... Доколкото си спомням, исках да опиша едно момченце, което харесвах. Той трябваше да е героят, който е в центъра на този клас."

Прозата се оказала не достатъчно подходящ модел за изразяване на чувства и Катя изоставила това занимание. Към писането се върнала след 25-тата си година, когато се раждат първите й стихове.

Първата стихосбирка на Катерина Ненчева, Снимка: Ваня Минева"След първите няколко опита, аз се осмелих да отида в клуба на видинските писатели. Запознах се с Ненчо Славчев, Петър Хаджипетров, Борис Нинков. Борис Нинков ме насърчи да пиша. Подкрепи ме. Насочваше ме. Там за първи път слушах стихове на Диана Сиракова- едно от тогава чутите стихотворения обичам и помня и до днес- "Три кестена в джоба"... Не се осмелих да прочета нещо свое. След няколко месеца спрях да ходя там. Помня, че Борис Нинков ме попита защо не посещавам клуба, а аз казах, че човек има тежки периоди в живота си, в които не му е до това... Помня думите му, които осмислих едва след години, че точно тогава творчеството е най-силно. Защото поезията може да го спаси, може да бъде отдушник на болката, може да бъде пречистваща изповед на душата", разказва ми Катя.

А ето сега да си спомним и любимото й стихотворение от Диана Сиракова:

Представяне на стихосбирката на Катерина Ненчева, Снимка: Ваня МиневаТри зеници от есен
и денят ми изглежда
много ясен и лесен.
Три кестена в джоба-
и светът е различен,
вече няма съмнения,
а пък ти ме обичаш.
В жълтоликата шума
ровя с пръсти щастливи-
знам, това е заблуда,
но нали е красива?
Окована от времето
във съмнителни вести,
търся в нещо да вярвам-
та дори и във кестени.

Професията на Катя е свързана с деца. На учителството тя гледа като на призвание, а не като на препитание. Може би затова толкова се вълнува, когато питам за работата й в детската градина.

"Страхувам се за днешните деца. Тези филмчета с насилие, вещици, зомбита, чудовища... лошо им влияят. Убедена съм. Не се отказвам да ги провокирам и постоянно се опитвам да измислям начини да говорим за доброто по достъпен за тях начин. Но не винаги се получава. Дори през последните години в повечето случаи не се получава... Струва ми се, че и в семейството така ги учат- да са силни, да мачкат, за да не бъдат смачкани. Децата разпознават добро от зло, но в игрите си повечето от тях предпочитат да бъдат злите герои, защото са по-силни и побеждават", признава Катя. Иска ми се да я питам за класическия щастлив край, в който все пак доброто надделява, но се сещам за безконечните продължения, в които злото се самовъзражда и всичко започва отначало и се отказвам. Защото този процес и аз самата съм наблюдавала и ме е страх от отговора...

Представяне на стихосбирката на Катерина Ненчева, Снимка: Ваня Минева"Добротата, наред с милосърдието, е основна християнска ценност. Те са едно- човек, когато е добър, той е и милосърден. Както не може да е милосърден, а да е лош... За съжаление в нашия съвременен свят няма много милосърдие. Щастлива съм, когато научавам за млади хора, които помагат- със средства, с труд, на изпаднали в беда. Имам надежда, но не смея да правя обобщения- защото това са по-скоро отделни случаи на индивидуален избор. Вярвам, че това е в резултат на обръщането на отделни млади хора към християнските ценности. Млади хора, които са осъзнали, че материалният успех не е достатъчен за постигането на хармония в живота. Смея да вярвам, че те така възпитават и децата си", продължава темата Катя. А дали словото, мереното слово, може да бъде съюзник на доброто в тази съвременна приказка?

"Фактът, че се чете поезия, е обнадеждаващ. Моята книжка "Цветни водоскоци" е в три части- Посоки, Любовна аритмия и Разноцветие. В първата част са стихове за моя поглед за нещата от живота, за ценностите. Може би ще е любопитно едно мое признание- любовна поезия започнах да пиша на стари години. А хората я харесват", казва с дяволита усмивка Катя

Представяне на стихосбирката на Катерина Ненчева, Снимка: Ваня МиневаОт срещите ни някога така горещи,
остана само есенна тъга,
пламтящи спомени догарят в стари свещи,
и в шепот на изсъхнала трева.
Така те помня- миг от младостта ми
и кули съградени от мечти,
останки от зарасналите рани
и клонки от прекършени гори.
Годините пътуват съкрушено
оставени по пътища и дни,
във касичка заключих аз смирено
любов, оставила до днес следи.

"Моя любима авторка е Емили Дикенсън. Често си я препрочитам. Тя е моят извор за доброта и човечност. Дори и наранен, човечният, добрият човек, е силен. Както и да върви светът, каквито и нещастия да ни се случват, аз вярвам в силата на доброто. Вярата ни учи на добро", продължава своята изповед Катя. Тя слага своята оптимистична точка на разговора ни днес с едно поетическо намигване: "Малките събития- те правят живота".

А сега ми позволете да ви представя и моя избор:

Стихосбирката на Катерина Ненчева, Снимка: Ваня МиневаЦветята се покланят на покоя,
прикрито дебне летният сумрак,
напудрен каца слънчевият зной,
след стъпките на пухкав котарак.
Нашепват си унесени слова,
разцъфнали от кратките си дни,
със нежна пеперудена мъгла
и ширити на слънчеви везби.
Шептят си тихо, галят се с листа,
танцуват нежно и във такт броят
и чувам шепот чувствен на цветя,
задрямала във летния сумрак.

"Шепот на градина", из "Цветни водоскоци"- книжка, събрала стихове с дъх на живот, подредени от думи усмихнати и гневни; топли и остри; молитвено искрени; възторжени; носталгични и категорични; думи, приютили спомени, надежди, вяра. Думи, родени в сърцето на една жена, която живее с широко отворени очи, чисто сърце и непобедена от годините слънчева усмивка. Катя. Тя лесно ще ви предразположи да се засмеете, да се отпуснете, да се разплачете... За да останем хора, независимо от времената и обстоятелствата. В късния съботен следобед ние- днешният дует на "Калейдоскоп"- водещата Ваня Минева и тонрежисьорът Силви Сливенов, ви оставаме с пожеланието да имате в живота си поне един такъв прям, точен и чувствителен човек като Катя.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40