Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари настояват за промяна в здравната политика на министерството

Снимка: БГНЕС

Ефективни протести срещу здравната реформа и работата на Здравната каса организират днес общопрактикуващи лекари от областите Велико Търново, Кюстендил, Разград и Ямбол. Освен от липсата на достатъчно средства медиците са недоволни и от заблуждаващите, според тях, информации, че ще се увеличат направленията за преглед при специалист.

Докато трае ефективният протест, пациентите няма да бъдат връщани и ще им бъде оказвана необходимата помощ.

Осигурени са кабинети, където да бъдат преглеждани хората с остри и неотложни заболявания. В Разградска област работят четири кабинета, които при други протести са били достатъчни, но ако е необходимо, броят им ще бъде увеличен, увери д-р Селиме Карагьозова от Разград:

От утре смятаме нашите протестни действия да бъдат ефективни само в определени часове на работния график.

В интервю за "Преди всички" д-р Карагьозова разясни откъде всъщност идват противоречията:

Наредбите, които се публикуват в "Държавен вестник", противоречат на това, което казва здравното министерство. Вече е обявено, че е разширен обемът на профилактичния преглед. Всички, които разгледат Наредба 39, до миналата година и тази година, ще видят, че реално, тя е една и съща. Ако сте на възраст между 40 и 65 години, това, което ви се полага, е само една кръвна картина, два холестерола за 5 години. Министерството твърдят, че са осигурени много направления. Това, което се казва, противоречи на наредбите. Друг е проблемът, че в този профилактичен преглед въобще нямаме чернодробни заболявания, туморни маркери, заболяване на щитовидната жлеза, цитонамазки… През останалото време профилактичният преглед е ограничен до едно ЕКГ и до едно измерване на кръвно.

Д-р Карагьозова каза още, че твърдението на МЗ, че са отпуснати много на брой профилактични прегледи на деца, също не отговаря на действителността, защото в Наредбата пише, че един преглед годишно се прави на едно дете:

Ние и да сме предвидили пет прегледа, това няма как да се осъществи. Това са кухи пари, които се залагат от министерството.

Според д-р Румен Алексов от Кюстендил Министерство на здравеопазването заблуждава населението, че се отпускат достатъчно средства:

Едва ли не, те стават безгранични… Ходете, изследвайте се, консултирайте се, което абсолютно не отговаря на истината. За първичната извънболнична помощ финансирането е увеличено с 2 милиона лева за разлика от 2015 година. Парите за консултации, за работата със специализираната извънболнична помощ, са завишени с 11 милиона и половина лева. Парите за изследванията са завишени с 400 хиляди лева. Така че това увеличение, за което министърът говори – 36 милиона лева за доболничната помощ…, това са трите звена, които са част от тази доболнична помощ, а увеличението е 14 милиона. Абсолютни лъжи и манипулации.

Спешните медици от цялата страна се разграничиха от исканията на Лекарския съюз и Сдружението на общопрактикуващите лекари за оставка на министърa на здравеопазването. В декларация до медиите те заявиха несъгласието си с протестите.

Д-р Карагьозова заяви, че явно спешните медици не са прочели отвореното писмо на лекарите до премиера:

Никъде не е записано, че ние искаме оставка на министър Москов. Всъщност, ние искаме промяна в здравната политика на министерството. Искаме да продължи рамковият договор от 2015-а за три месеца поне и през това време да се преработят наредбите с участието на лекари, които наистина участват в процеса.

Д-р Алексов предупреди, че ако до 1 април няма резултат от протестните действия на лекарите в страната, вероятността медиците да възобновят протестите за по-дълго време е много голяма.

Интервюто на Таня Величкова с д-р Селиме Карагьозова и д-р Румен Алексов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!