Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екзарх Антим I помага на редица българи да се образоват

Дипломата на Антим I от Патриаршеското училище на о. Халки
Снимка: Радио Видин

В рубриката "Памет нашенска" в "Цветовете на деня" си спомняме за делото на първия български екзарх и митрополит на Видин- Антим, чиято 200-годишнина от рождението честваме тази година.  Освен, че е радетел за църковната независимост на България, той е и в основата на българския парламентаризъм като председател на Учредителното народно събрание, а след това и на Великото народно събрание.

Годишнината е повод по- тържествено да изразим нашата признателност, а във Видин е мястото, където можем да се поклоним пред паметта му. В двора на митрополията над гроба му е издигнат мавзолей- паметник. На екзарх Антим ще посветим поредица в рубриката "Памет нашенска".

Не е известна неговата рождена дата, но това, което знаем за ранните години от живота му е, че сам решава да се посвети на монашеството, въпреки опитите на баща му да го научи на занаят. Първият български екзарх посвещава значителна част от живота си на учене и преподаване, казва Мария Новкова, главен експерт в отдела на Държавен архив във Видин. Ползва се с репутацията на ерудиран богослов и изкусен оратор, за което свидетелства книгата на патриарх Кирил "Екзарх Антим". Издадена е през 1956 година и също я има в отдела на Държавния архив във Видин.

"В родния си Лозенград малкият Атанас посещава без особено усърдие гръцкото училище на свещеника арнаутин Яни Попкостадиу, който бил известен със своята строгост и телесните наказания, които прилагал. Момчето не се чувствало добре и не отдавало голямо внимание на обучението си при него. През пролетта на 1836 година баща му го отвежда в Цариград да се учи на абаджийство при един калоферски майстор. Тук се ражда неговият стремеж към по-висока наука и духовност. Този стремеж го отвежда в Света гора, където той отсяда в Хилендарския манастир и приема монашески сан. През 1839 година се връща в Цариград, за да продължи образованието си. Първо учи няколко години в енорийското училище, а от 1843 година получава възможността да се обучава във великата народна школа в квартала Куручешме. През това време Куручешменското училище е едно от най-добре уредените гръцки училища в Цариград, в което са се изучили и много българи. Георги Стойков Раковски завършва това училище. В него се учи Гаврил Кръстевич, Сава Доброплодни. Тук се обучават синовете на Стефан Богориди. Учи Иларион Михайловски, по-късно епископ Макариополски. След завършване на това училище Антим става един от първите семинаристи в Халкинското богословско училище, което е открито на първи септември 1844 година. Това училище е открито от Вселенската патриаршия с ранг на висше учебно заведение. Тук младият духовник има възможност да се запознае с богословието, философията, гръцката литература и още много науки, предвидени в училищната програма. Той има възможността да учи и славянски езици"
- разказа Мария Новакова.

"В Държавен архив- Видин се съхранява дипломата на Антим I от Халкинското богословско училище. Документът е лист пергамент, изписан с мастило. Той е издаден на 4 юли 1848 година при дипломирането на Антим и в него четем:

"Професорската колегия на училището в съгласие със закона, единодушно и с похвала реши да причисли към учителите на православното християнско богословие йеродякон Антим Михайл, произхождащ от Лозенград, Тракия, следвал свещеното богословие и получил след произведения щателен изпит за постиженията в богословската наука "отличен". И му присъди всички припадащи му се права с учителското звание." С това не завършва обучението на Антим. През 1852 година, с подкрепата на руския консул в Смирна /Измир/, българският духовник заминава да учи в Русия, където постъпва за студент в Московската духовна академия. В нея остава четири години и завършва през 1856 година, със степен "магистрант по богословие".
Положил сам усилия за повече познания, Антим I помага на много българи да се образоват. Успява да издейства стипендии на български младежи в чужбина. Дори отивайки да заема поста екзарх, води със себе си младия Димитър Мишев, по-късно известен публицист и политик, за да му осигури образование."

Снимка
Известна е грижата на Антим и като видински митрополит, и особено като  първойерарх на Българската екзархия за осигуряване на достъп на българи в чужди учебни заведения. С негова помощ са издействани стипендии от съответните държави за материално подпомагане на следващите в чужбина. През 1871 година, като Видински митрополит, той успява да уреди настаняването на трима младежи от Видинска епархия в Белградската богословска школа. В Държавен архив- Видин се съхраняват някои автентични  документални свидетелства за тази негова дейност. Вече като екзарх, той се възползва от отзивчивостта на Австро- Унгария към проблемите на Българската църква, които, разбира се, са продиктувани от политически подбуди, но той се възползва от тази отзивчивост и успява да издейства няколко стипендии за българи. По негово застъпничество в австрийски, и главно в чешки учебни заведения, получават образование много български младежи, а с личното му участие много младежи от Видинска епархия са продължили образованието си в руски училища.

В копирната книга на Видинската община е запазено едно свидетелство, дадено от Общината на Димитър Мишев, по-късно израснал като виден български книжовник и публицист, който по това време, с помощта на екзарха, завършва Габровската гимназия. В това свидетелство четем:

"Тукашната община и граждани като видяха за голямата негова наклонност към учението, пожелаха да го приготвят за свой бъдещ и общ служител- учител и решиха. Но понеже тя, общината, намерва се оскудна от нужните средства за поддържанието му, помили негово блаженство г-на Антима на тръгванието му за Цариград да вземе тогова ученика със себе си и го настани в някое учебно заведение или гдето негово блаженство намери за по-добро да се снабди потребното му образование."

Това свидетелство е написано на 8 март 1872 година при заминаването на Антим за Цариград, за да заема екзархийския престол."


За нуждите на образованието Антим I дарява имот и лични средства, за да се построи училище. Той започва и строежа на новия храм "Св. Димитър Солунски" във Видин. По-късно храмът е изграден на мястото, където преди това в старата дървена църква Антим, като Видински митрополит, обявява откъсването на видинската митрополия от Цариградската патриаршия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50