Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бягане с препятствия или как видински работодатели не стигнаха до програма за заетост

Снимка: Радио ВИДИН

Трима собственици на видински фирми сигнализираха в Радио ВИДИН, че не могат да си подадат документите за кандидатстване по новата схема "Обучения и заетост" на Агенцията по заетостта. Процедурата дава възможност на работодателите да заявят своите потребности за наемането на работници. Приемът на заявки стартира на 25 март, петък и трябваше да продължи до 1 април. В Дирекция "Бюро по труда"- Видин съобщили, че поради изчерпване на финансовия ресурс, е преустановено набирането на документи. Работодателите обясниха, че изготвянето на документацията им е отнело време и средства, затова не са успели още в петък да ги внесат в Дирекцията.

"Отидохме да подадем документите, казаха ни, че програмата е прекратена още на 25 март на обяд, първата дата, от която стартира програмата... Не става въпрос само за нашия град, става въпрос за цялата страна. Те са отпуснати и понеже на друго място, другите области са приемали много фирми с по 200-300 работника в заявленията и всичко това е приключило. За нашия град колкото са приети, толкоз. А докато се изготвят документите от работодателя е необходимо време и средства, които не ни се компенсират. Как ще има бизнес в нашия град? ... Нямам думи, не е за първи път в нашия град тия неща да се правят, така тайничко под масата. И да не може да си подадем документи като всички "бели хора". Когато на нас трябва да ни се помогне, се затварят вратите под носа ни... При нас бизнесът върви с по 2-3, 5, 10 работника. Ние сме най- изостанали. Не може да няма квоти за определените области. Би трябвало да има квоти и да се знае тази област с такива средства разполага, другата област- с други. В нашия град няма такива заявления, които да са били за много работници...", сигнализираха за проблема работодатели.

Потърсихме директора на Бюрото по труда във Видин Милчо Цоков. Той обясни, че от Агенцията по заетостта са съобщили, че спира приемът на документи, защото само за ден е изчерпан финансовият ресурс на първия етап по схема "Обучения и заетост".

"До вчера /28 март/ в Бюро по труда- Видин са постъпили 65 заявки от работодатели за около 262 работни места. В края на работния ден, на сайта на Агенцията бе качена информация, че считано от днес, поради изчерпване на финансовия ресурс, се преустановява приемането на заявки. При стартирането на схемата беше обявено, че финансовият ресурс е около 8 милиона и 100 хиляди лева за първия етап от схемата. Интересът от работодателите е голям, но не като бройка, а като брой работодатели. Но и не са много тези, които пропуснаха срока. 5-6 фирми са", обясни Милчо Цоков.

Заявените работни места от видинските фирми са най- много по 6-8 от фирма. В Дирекция "Бюро по труда"- Видин всичките 65 фирми са одобрени. Предстои одобряването на заявките и от Агенцията по заетостта (АЗ). Резултатите ще излязат на сайта на АЗ. След това ще се насочват безработните хора за устройване на работа във фирмите.

Уведомихме Агенцията по заетостта, че работодателите от Видин, които не са успели още в първия ден да си подадат заявката за наемане на безработни, са разочаровани и че в този изостанал край на Европа бизнесът отново няма подкрепа от държавата. От Агенцията обясниха, че е предоставен равен достъп за всички работодатели, които желаят да се включат в схемата "Обучения и заетост". Заявките, депозирани в Бюрата по труда, ще се разглеждат по реда на тяхното постъпване.

"Има равнопоставеност между фирмите. Предварително сме обявили условията за кандидатстване, правилата на които трябва да отговарят всички работодатели, съответно и как ще се класират постъпилите заявки. Оповестили сме информацията на интернет- страницата на Агенцията по заетостта още на 14 март 2016 година. Заявките се разглеждат по реда на тяхното постъпване. Т.е имаме деловодна система, която е електронна и не може да бъде манипулирана от териториалните поделения на АЗ, с което гарантираме, че когато бъде регистрирана заявката, това е актуалната дата и час, когато е подадена от работодателя", каза Христо Йорданов, главен експерт в отдел "Програми и договаряне" в Главна дирекция "Европейски фондове и международни проекти" към Агенция по заетостта.

Към схемата "Обучения и заетост" има много голям интерес от страна на работодателите. Само за два дни са подадени 3 700 заявки, които надхвърлят определения финансов ресурс. Предстои схемата да се изпълнява и занапред. Със сигурност ще има втори етап на набиране на заявки. Очаква се финансовият ресурс на втория етап да е по- голям и съответно да бъдат одобрени по- голям брой подадени заявки. От Агенцията по заетостта обясниха още, че пакетът документи за работодателите е публикуван на сайта на агенцията още на 14 март. Затова и тези, които са се запознали по- рано с необходимите документи, са имали време да подготвят пакета и с него да подадат своята заявка още в първия ден от старта на схемата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40