Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болници спират терапията на онкоболни

| обновено на 31.03.16 в 18:50
Снимка: БГНЕС

Болници спират терапията на онкоболни с влизането в сила на Анекса към Националния рамков договор от 2015 за комплексно лечение в онкологията. Това съобщиха председателят на Лекарския съюз доктор Венцислав Грозев и представители на Сдружението на частните болници на здравна дискусия при националния омбудсман Мая Манолова:

Ние от сутринта до настоящия момент имаме многократни обаждания от директори на лечебни заведения, които не могат да отчетат дейността си и спират терапията на онкологично болните по простата причина, че няма договор с други лечебни заведения, които да могат по този начин да отчетат дейността си и тя да бъде съответно заплатена. 40 лечебни заведения в България до настоящия момент и по силата на договора от 2015-а можеха това да го направят. В момента в България съществуват осем или девет са лечебните заведения, които могат да осъществят етична онкологична комисия.

37 хиляди са заболели от карцином на различни органи и се нуждаят от онкологична помощ, посочи доктор Методи Янков от частна болница:

Процедура пет. Тя забранява на моята болница, от утре да провежда химиотерапия. Правим по 1100 химиотерапии на месец. Изпълнявайки процедура пет, не може да се направи, защото няма апарат  и не считам, че трябва да има 20 апарата. Може да ги има, но на шест места в България.
Заместник-здравният министър, доктор Адам Персенски отрече информацията:

Опитали сме се по някакъв начин, тези хора, които са достатъчно страдащи, да им бъде разписан ясния път. Кой се грижи за него. За това има излишно разписана такава процедура и тази клинично-онкологична комисия ще получи пари, за вашата оценка и за това, да ми опише на един лист, кой отговаря за вас, къде ще бъдете лекувани.

Мая Манолова призова до 4-ти април здравният министър да се срещне със всички страни. Ако това не се случи на 5-и април Манолава заяви, че ще поиска диалогът да се възстанови с участието и на министър - председателя.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!