Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архивът във Видин предлага документи на екзарх Антим I да получат специален статут

7
Служителите от Държавния архив във Видин показват патриаршеското послание, с което Антим е обявен за Преславски митрополит.
Снимка: Анжела Каменова

Отделът на Държания архив във Видин предлага да бъде обявен като уникален документът, с който е провъзгласено назначаването на Антим за Преславски митрополит. Тъй като текстът е на гръцки език, едва наскоро е потвърдено съдържанието му. Предложението е и по повод 200-годишнината от рождението на първия български екзарх, който е видински митрополит.  

Ако получи статут на уникален, документът ще остане във Видин, но ще се съхранява по специален начин.

В отдела има и друг документ от личния архив на духовника, преведен наскоро. Запазена е чернова от доклада на комисия, разследвала дейността на Партений Зографски като епископ в Дойран. От отдела във Видин са поискали документът да получи статут на "особено ценен", разказва Мария Новакова, главен експерт в държавния архив в града:


Посланието, с което Антим е обявен за Преславски митрополит"Тази година, през 2016 година Държавен архив- Видин предложи за включване в списъка на особено ценните и уникални документи два документа, които са свързани пряко с личността на Антим Първи. Единият документ го предлагаме за уникален. Това е патриаршеско послание за назначаването на Антим като преславски митрополит и екзарх на цяла Мизия, от 1861 г.

 Документът, който съхраняваме, е едно послание от май 1861 г. до Преславска епархия от патриарх Йоаким Втори, с който той препоръчва новоизбраният, ръкоположен митрополит Преславски, екзарх на българска Мизия. В посланието той изброява качествата на Антим и завършва с думите:

"Поради всичко това е издаден настоящият наш патриаршески акт, написан на пергаментова хартия, който се дава на въпросния пречестен, високопреосвещен Преславски митрополит и екзарх на българска Мизия, възлюбен в светия дух брат и съслужител на наше смирение господин Антим за постоянно представяне. Лето 1861 година, май."

Документът е от личния архив на екзарх Антим, но е на гръцки език и дълго време съдържанието му е неизвестно.
Заглавието на архивната единица е "документи на чужди езици" , сред които има документи на гръцки, на немски, както и непреведени, обясни началникът на отдел Държавен архив- Видин Светлана Кръстева:

"Тази година във връзка с 200-годишниата на екзарх Антим Първи ние се заехме да потърсим всички налични следи, които има в архива и така стигнахме и до този документ, който през тази година предлагаме за уникален документ в състава на националния архивен фонд.

Надяваме се комисията, която е национална, да се произнесе в подкрепа на това наше предложение. Той след това подлежи на по-специална грижа, по-специално съхранение. Задължително се публикува в информационната система на архивите. Подготвя му се микрофилмово копие, застрахователен фонд и се съхранява в специална каса."

В архива във Видин става известен и друг документ за дейността на Антим I, за който е поискан статут "особено ценен". Това е чернова от доклада на комисия, която е  трябвало да се произнесе за дейността на епископа в Дойран Партений Зографски. В Дойран срещу него има подписка, както и друга в негова подкрепа. Свещеникът е сред първите български фолклористи.  В Дойран той не изпълнявал помирителната роля, с която го натоварила Патриаршията и оглавил българската църковна борба. Назначена е комисия, която да извърши проверка, а Антим е в състава й като Преславски митрополит, разказва главният експерт Мария Новакова:

Черновата на Антим от доклада на комисията, извършила проверка за дейността  на Партений Зографски"Другият документ е нещо като чернова на комисия, изпратена до Вселенската патриаршия, чернова от доклад или протокол, разследване  за свършената работа. В тази комисия участва и Антим Първи, все още като Преславски митрополит. Документът е от януари 1863 година. Документът описва пристигането на комисията в Македония и разследването на две изложения против и в подкрепа на митрополит Партений Зографски, които са пратени от жителите на Дойран и околните селища.

Документът не е завършен. Той е чернова, но позицията на Антим и на другите членове на комисията са ясно изразени в запазената част от него. При разследването се установява, че изложението против Партений Зографски не отговаря на истината, че много от българите, които са го подписали, са били подведени по неговото съдържание или пък не им е дадена възможност да го прочетат, че всъщност дейността на Партений Зографски не противоречи на канона, нито нарушава по някакъв начин желанията на неговите сънародници."


Черновата също е част от архивната единица, съдържаща документи на гръцки език. Тя е автентичен исторически извор, заявиха от отдела във Видин. Надяват се да бъде включена в категорията на "особено ценните документи" в националния архивен  фонд.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40