Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Тончев: БСП има шанс да се пребори за лявото и да се развие, но трябват сериозни промени

Снимка: sovaharris.com

Акцентът в последното проучване на "Сова Харис" е поставен върху левицата и бъдещето на лявото в България. То показва, че в Българя няма основания да се очаква нов голям ляв проект или нова левица от типа на това, което стана в Гърция, в Испания и другите страни на Южна Европа. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" Васил Тончев от агенцията.

Другият модел, който виждаме в Европа, който може да служи за прецедент, е това, което става в Източна Европа, където пък левицата съвсем губи позиции. България е в една средна позиция. Всъщност в тази позиция е и БСП. Тоест БСП има шанс да остане, да се пребори за лявото и да се развие, но очевидно е, че трябва да се направят сериозни промени. И може би този конгрес ще има и това значение, на тези реформаторски идеи.

Традиционно има паритет между лявото и дясното в политиката, коментира Тончев, според когото електоралният потенциал на БСП е много по-голям от резултатите ѝ на изборите:

В момента БСП успява да събере твърд електорат максимум на избори около 600 000 – 650 000 души, което в никакъв случай не покрива лявото пространство. Именно на тази база трябва да се направят съответните изводи и съответните реформи, за да може тя да стане електорална партия.

Сред социалистите най-голямо одобрение имат Михаил Миков, Корнелия Нинова, Илияна Йотова, Янаки Стоилов. Тончев отчете, че ситуацията в БСП е сложна, но все пак вероятно Миков е фаворит за лидерския пост след предстоящия конгрес.

Интервюто на Снежана Иванова с Васил Тончев можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!