Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български учени помагат в строежа на линеен ускорител в Русия

2
Снимка: Николай Кръстев

60-годишнината от създаването на Обединения институт за ядрени изследвания се отбелязва в намиращия се на 130 км от Москва град Дубна. България е една от държавите, съоснователи на института.

Днес българските учени участват в предстоящия да се изгради колайдер - ускорител с насрещни снопове, по подобие на двата в ЦЕРН (Швейцария) и САЩ.

Площадката за изграждането му е готова, а цената ѝ е близо 500 млн. евро. Изграждането е финансирано 80% от Русия, а останалите 20% - от Китай и останалите държави, основатели на Института.

Професор Румен Ценов коментира, че близо половината от българите в Института са физици и инженери на възраст между 30 до 35 г. и коментира, че руският ускорител няма да е точно копие на европейския или американския:

Тези ускорители се допълват един друг и изследват различни области от пространството на състоянията на веществото, което ние искаме да изучаваме. Това вещество е тъй наречената "кварк-гулонна плазма", или гореща ядрена материя, едно състояние на веществото, което ние вярваме, че се е съществувало около една микросекунда след настъпването на Големия взрив, който е породил Вселената и всичко, което наблюдаваме. Целта ни е да се приближим колкото се може повече до този миг на сътворение и да разберем какво се е случило там. Създаването на този ускорител ще ни придвижи до първата микросекунда. По-нататък още по-трудно става.

Друг български учен в Дубна - проф. Пламен Физиев уточни, че благодарение на изследвания и експерименти, знаем какво се е случило около 380 000 години след Големия взрив.

Това, което Космосът ни дава като изследователски материал, е просто недостижимо в земни условия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия