Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Залесявания и почистване през Седмицата на гората в Северозапада

Снимка: Светослав Цветанов

В Седмицата на гората в "Еко Свят" говорим за опазване на горите, залесяване и други дейности, които планират екоорганизации и институциите.

Мотото тази година на инициативата е "Подобри гората". Празникът на лесовъдите започна от Стара Загора. В Регионалната дирекция по горите /РДГ/- Берковица по традиция в Седмицата на гората се провежда Ден на отворените врати. Бяха обяснени промените, които са в сила от тази година, като тази, че за държавните горски територии е въведен електронен превозен билет. В момента се разработва и електронен дневник.

"Всички ние трябва да правим нещо, с което да подобряваме нашата гора. Подобряването на гората не е само залесяването, което вършим. През изминалата година има залесени от държавните горски стопанства 1 700 декара, а от общините са залесени още 3 160 декара. В държавните горски стопанства се залесява предимно с видове, които са интензивни. Това са топола и акация", каза пред сътрудника ни Петя Генова директорът на Регионалната дирекция по горите в Берковица Сашко Каменов. Територията на Регионалната дирекция обхваща северозападната част на България, в която са трите области Видин, Враца и Монтана.

СнимкаНе по- малко важни са контролът и опазването на горите, за които дейности отговаря Регионалната дирекция по горите в Берковица. През миналата година са съставени близо 1 400 акта от служители на дирекцията и териториалните и поделения- това се държавните горски стопанства. Задържани са 1 600 кубически метра дървесина, предимно дърва за огрев. Горските инспектори са конфискували 121 моторни- превозни средства, 45 коне, 136 каруци, 116 моторни триона, 11 незаконно и 21 законно притежавано оръжие. Издадени са 1 200 наказателни постановления.

"Начисленията в размера на тези наказателни постановления са от порядъка на 105 000 лева, като проблемът вече е в събираемостта. До момента са събрани 8 000 от тези 105 000 лева, което е няма и 8% и държа да отбележа, че 6 700 лева са доброволно внесени", допълни Сашко Каменов.

Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" традиционно се включва с различни събития в Седмицата на гората. Тази година проведоха почистване на къмпинг "Кариерата".

"Тъй като настъпва пролетно- летният сезон и къмпинг "Кариерата" привлича туристи. За съжаление, самото място близо за една година доста се замърси. Това беше причината да направим тази инициатива. Тя беше съвместна с кметството на село Згориград и най- малките възпитаници на отбора по борба в град Враца. Инициативата протече в рамките на 2 часа, с участието на около 30 души. Бяха събрани отпадъци около тон и половина", каза Оля Генова, експерт в Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан".

Снимка: Природозащитен център НатураНиколай Ценов е треньор по борба в спортен клуб "Ботев 93"- Враца. Заедно със спортистите, които са изявили желание да се включат в почистването на къмпинг "Кариерата", идват пеша до мястото и се включват в акцията по облагородяване и почистване на къмпинга.

"Променихме тренировъчния план, решихме да направим една разходка в гората и да се включим в почистването. Успяхме да съберем около 50-60 чувала с отпадъчни материали. Представете си на какво бе заприличало. Ние самите си нямаме обща култура. Не си възпитаваме децата как трябва да реагират, хвърлят най- безобразно и от там идват тия замърсявания на околната среда", коментира Николай Ценов.

Седмицата на гората ще приключи със заключителната инициатива "Празник на гората", която ще се проведе на 9 април от 10 часа в комплекс "Вестителя" във Враца. Тя е организирана от 4 институции- РДГ в Берковица, Северозападно държавно предприятие- Враца, Държавно горско стопанство - Мездра и Дирекцията на Природния парк.

Снимка"Целта е да обясним работата на горските служители, лесовъдите, горските инспектори, как се управлява една гора, сечта", обясни Оля Генова.

Предвидени са игри за учениците, много изненади и награди. От РДГ- Берковица ще предоставят на гражданите 50 фиданки на горски видове.

За колко време се садят сто хиляди дървета? А милион и сто хиляди? Отговорите потърсихме от Никола Рахнев. Негова е идеята "Когато станем 100 000- ще посадим гора". Тази цел вече се осъществи през април.

"Аз обичам да казвам, че това е една чиста инициатива. Нашето желание е да засаждаме нови дървета за България с участието на колкото се може повече млади хора. В края на 2011 година стартирахме като последните 4 години ежегодно извършваме залесявания на дървета в градска среда. До момента имаме засадени 100 000 дървета за България. Това е една междинна цел към по- голямата ни цел- да засадим един милион и сто хиляди дървета", каза Никола Рахнев.

ФЕЙСБУК: КОГАТО СТАНЕМ 100 000 - ЩЕ ПОСАДИМ ГОРАЗалесяванията се правят, където има нужда. Гражданската организация работи с държавни горски стопанства и има подкрепата на държавата. Понякога стопанствата предоставят и фиданките. Доброволците работят по опожарени горски масиви където има силна ерозия, където има необходимост.

"На територията на цялата страна в момента провеждаме една игра, която сме нарекли "100 на 100 добро". Целта е да даде възможност на 10 000 млади хора и деца да засадят дръвчета. Играта се провежда на нашата интернет страница www.gorata.bg", допълни Никола Рахнев.

Първите 100 участници, събрали най- много гласове, ще спечелят 100 награди от по 100 дръвчета.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40