Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест пред СОС заради цената на билета за градски транспорт

Бургазлии с електронни карти за градския транспорт от юни, хартиеният билет скача

| обновено на 14.04.16 в 12:30
Снимка: БГНЕС

Пред сградата на Столичния общински съвет (СОС) граждани протестират срещу поскъпването на цената на билета за градски транспорт, сред тях има и общински съветници от БСП. Хората искат оставка на Центъра за градска мобилност и на ръководството на Столична община.

Общинските съветници от БСП, коалиция "Сердика" и "Политическа група 5" са категорични, че няма да подкрепят новата цена. Общинските съветници от СДС, които са част от групата на Реформаторите, заявиха готовност да подкрепят увеличението на цената и се очаква това да  осигури необходимото мнозинство за взимане на решението.  

Пред "Хоризонт" Милка Христова, заместник-председател на Столичния общински съвет от групата общински съветници от БСП, коментира: 
Ние не подкрепяме това увеличение, категорично. Преди два месеца гласувахме бюджет, в който всичко беше наред. Приходно- и разходната част бяха балансирани и сега само два месеца по-късно се оказа, че едни 15 милиона липсват. И откъде ще бъдат взети те? Ще бъдат взети от единичното билетче, при положение че с този билет пътуват обикновено хората, които не могат да си позволят карта, социално слабите, пътуват инцидентно и точно те трябва да бъдат наказани – и то без каквито и да е аргументи!

Голяма част от софиянци ни подкрепят, заяви Екатерина Йорданова, председателят на Комисията по транспорт в Столичния общински съвет, а кметът Йорданка Фандъкова коментира: 
Говорим за една цялостна политика в сферата на транспорта. Модернизация, която да продължи с още по-ускорени темпове. Настоях да бъде запазена цената на картите, защото другият вариант беше предложение да се покачва цената на всичко, разбира се, на билета по-малко, но за сметка на това и на картите, а всъщност с картите пътуват голяма част от редовните пътници.

В поредица обществени обсъждания в Бургас представят електронната билетна система, която ще бъде въведена в градския транспорт от 1-ви юни. Новият начени на таксуване е част от големия проект "Интегриран градски транспорт", по който изцяло бяха подменени автобусите в морския град, предстои промяна и в тарифната политика на общината, която въвежда нов принцип – плаща се толкова, колкото се ползва.

В звуковия файл можете да чуете репортажи на Петя Янакиева от Радио Бургас и на репортера на "Хоризонт" Евелина Стоянова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!