Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да си припомним, че Земята е важна за нас

В Ружинци садят липа и дъб за Деня на Земята

Яна-Янина Янева и Теодор Стойков, ученици от СОУ "Цар Симеон Велики"- Видин
Снимка: Радио ВИДИН
На 22 април отбелязваме Световния ден на Земята. Тази година той ще премине под мотото "Дърветата са планетата Земя. Нека ги засадим". Защо дърветата? Дърветата помагат в борбата с изменението на климата. Знаем, че те абсорбират въглеродния диоксид. В рамките на 1 година, около 4 декара дървета абсорбират същото количество въглероден диоксид, което отделя един автомобил, изминал 42 000 км. Дърветата филтрират фините прахови частици от въздуха, като ги прикрепят по листата и кората си. Дърветата помагат на обществата да постигнат дългосрочна икономическа и екологична устойчивост, осигурявайки храна, енергия и доходи.

Днес в предаването "Еко Свят" говорим с двама млади хора от Видин за Деня на Земята, с кмета на община Ружинци- за първи път там има планирано събитие по повод този ден, освен това в общината в момента се извършва мащабно пролетно почистване. В Козлодуй започна кастрация на бездомните кучета. За първи път от 80 години насам беше наблюдаван черен лешояд на територията на Природен парк "Врачански Балкан".

Яна-Янина Янева и Теодор Стойков са ученици от СОУ "Цар Симеон Велики"- Видин. Училището провежда през цялата седмица различни прояви, с които отбелязва Деня на Земята. Според тях, на този ден трябва да си припомним, че Земята е важна за нас- хората, да пазим природата.

"В понеделник ученици от седми клас чистиха училищния двор. Във вторник пишеха послания за Деня на Земята. В сряда засаждахме цветя в екокъта. Днес ученици от 11 клас подготвихме викторина и презентация, която ще се излъчва на плазмения телевизор в училището. В петък във фоайето ще се проведе викторината и ще се засадят 100 луковици на гладиоли", разказа за планираните събития Теодор Стойков.

Яна- Янина Янева каза, че идеите за различните еко дати в годината се коментират от всички ученици, след това се дискутира по тях и се планират събитията. Тя призова по повод Световния ден на Земята:

"На първо място да пазим природата, да се отнасяме с нея подобаващо, защото тя ни дава много!"

СнимкаПо повод Световния ден на Земята залесяване ще се проведе утре в община Ружинци. Идеята е на кмета Александър Александров:

"Свързахме се с Държавното лесничейство в Белоградчик, с Мая Костова и тя с радост прие идеята на 22 април да залесим дръвчета. Тя предложи от нейна страна тези дръвчета и помощ от горски. Ще залесяваме липи и няколко видове дъб."

В общината се извършва пролетно почистване. Почистени са гробищните паркове, главните улици в повечето села, белосани са дръвчетата по тях. Тревата, която е избила между плочките по тротоарите, е напръскана. Всички дейности трябва да са приключили до края на другата седмица. Пролетното почистване коства на Община Ружинци по около десетина лева на ден и то главно за гориво и други дребни разходи. Населените места в общината вече са без незаконни сметища. Почистени са и зелените площи около църквите и Добридолския манастир. С тези дейности са ангажирани млади хора, наети по програмата за младежка заетост и безработните, които отработват 14 дни всеки месец. Кметът Александър Александров е доволен от тях.

"Приключихме преди няколко дни с почистването на нерегламентираните сметища. Всички отпадъци ги изкарахме на Регионалното депо. Необходимо е всеки един от нас да си намери място в собствения двор, където да натрупва тези неща, които ще се превърнат в тор, тази тор ще се насипе в градината и пак ще бъде полезна", допълни кметът Александър Александров.

Общината има намерение в бъдеще да купи кошчета за отпадъци със средства по някоя от европейските програми и така да реши проблема с недостатъчния брой контейнери за отпадъци.

СнимкаВ община Козлодуй започна кастрация на безстопанствените кучета. Сключен е договор с фирма от Лом, която трябва и да ги обезпаразити.

"Фирмата минава съвместно с наши служители. Кучетата се залавят, кастрират и с марка се връщат. Фирмата ги хваща с клетки и ги кара в Лом, там ги обработва и след това ги връща. Това се контролира от наши служители. Договорът с фирмата е целогодишен, за около 80 кучета", съобщи заместник кметът Юрик Мартинов.

Общината е преценила, че с тази кастрация на около 80 кучета ще може да спре безконтролното разпространение на животните.

И още в "Еко Свят"- черен лешояд е забелязан в района на Природен парк "Врачански Балкан". Птицата е от изчезнал гнездящ вид от нашата страна преди повече от 100 години. Затова и е толкова ценна за еколози и орнитолози.

Черен лешояд, снимка: Зелени БалканиПоследното сигурно съобщение за гнезденето на черен лешояд във Врачански Балкан е от 1932 година, като след това до наши дни има изолирани сведения с различна степен на достоверност за установени единични птици. Практически сегашното наблюдение е единственото доказано със снимка на птицата.

За необичайното посещение разказа Георги Стоянов от Дружеството за защита на хищните птици:

"Черният лешояд за една седмица около два пъти го засякохме. Предполагам, че е възможно да е още тук в района. Това е една изключително рядка птица и е голяма изненада, че се появи в Западна България."

Черният лешояд няма марки, но най- вероятно е долетял от Гърция. Вероятната причина за спирането му в района са площадките за подхранване на белоглави лешояди, които са изградени в парка. През следващите 7 години се очаква общо от Испания да бъдат внесени 48 от хищните птици, които по специална методика да бъдат освобождавани в природата на България.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40