Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята на българина от село Балей, оцелял от "Титаник"

Къщата в Балей, построена от семейството на Георги Николов
Снимка: Пламен Генчев, радио Видин
Днес ви представяме истории, идващи от дълбините на океана, защото става дума за "Титаник"- корабът, потънал преди 104 години. Оказва се, че на борда на лайнера е имало българи от нашия край, един от които е от село Балей, община Брегово. Казвал се Георги Николов. Навремето заминал за Марсилия във Франция, а оттам решил да отиде в Америка. Качил се на борда на злощастния кораб, потънал след удар в айсберг, но мъжът оцелял. Останал да живее в Щатите и никога вече не се завърнал в родното си село. От него са останали само бледите спомени на правнуците му, предадени им от техните родители. Разказва правнукът на оцелелия от "Титаник"- Светослав Маринов.

"Навремето на "Титаник" се качил Георги Николов, зет на Флоро Ницов, записан е в корабния дневник. Оцелял, защото знаел да плува. Спомените са ми от баба ми Дина Георгиева, била е на около две годинки, когато баща й заминава в странство. Знае го само на снимки кой е той, тъй като никога не се е връщал в селото си. От 1912 до 1959 година изобщо не се е обаждал на семейството си, къде е бил, какво е правел- никой не е знаел. Тогава в тази година изпраща 500 долара, с които жена му си прави нова къща. Периодично след това си кореспондираха с прабаба Мария, пращаше писма- написани на влашки език, но с български букви. И на мен бонове ми даваха, за пазаруване в корекома. Имах 15 бона, купих си джинси и едни цигари. Това е било 67-ма година"- разказа Светослав Маринов.
 
Светослав Маринов, правнук на Георги НиколовДруга интересна случка променя вероятно живота на емигранта- решил да се прибира вкъщи, но на пристанището го нападнали крадци, разказва друг емигрант от Брегово, който се познавал с Георги Николов.

"Този човек от Брегово се връща и разказва, че прадядо бил събрал пари и искал да се върне, но на пристанището го причакали бандити. Знаели, че тези, които заминават имат пари, опрели пистолет в гърдите му и той им дал всичко. Започнал да плаче и се върнал обратно, така му било писано"- продължава разказа си правнукът.

Животът на Георги Николов от село Балей, оцелял след плаване с кораба "Титаник" преминава в САЩ, където и умира през 1966 година, спомня си още от разказите на предците си Светослав Маринов. През това време е пращал писма до жена си, но екипът на Радио ВИДИН не успя да види нито едно от тях. Пазят ги наследниците му, които живеят в Плевен, а къщата, построена в Балей с американските долари, стои заключена днес. Наследниците на емигранта Георги Николов така и не потърсили наследството му в САЩ.

Целия разказ може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50