Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Историята на българина от село Балей, оцелял от "Титаник"

Къщата в Балей, построена от семейството на Георги Николов
Снимка: Пламен Генчев, радио Видин
Днес ви представяме истории, идващи от дълбините на океана, защото става дума за "Титаник"- корабът, потънал преди 104 години. Оказва се, че на борда на лайнера е имало българи от нашия край, един от които е от село Балей, община Брегово. Казвал се Георги Николов. Навремето заминал за Марсилия във Франция, а оттам решил да отиде в Америка. Качил се на борда на злощастния кораб, потънал след удар в айсберг, но мъжът оцелял. Останал да живее в Щатите и никога вече не се завърнал в родното си село. От него са останали само бледите спомени на правнуците му, предадени им от техните родители. Разказва правнукът на оцелелия от "Титаник"- Светослав Маринов.

"Навремето на "Титаник" се качил Георги Николов, зет на Флоро Ницов, записан е в корабния дневник. Оцелял, защото знаел да плува. Спомените са ми от баба ми Дина Георгиева, била е на около две годинки, когато баща й заминава в странство. Знае го само на снимки кой е той, тъй като никога не се е връщал в селото си. От 1912 до 1959 година изобщо не се е обаждал на семейството си, къде е бил, какво е правел- никой не е знаел. Тогава в тази година изпраща 500 долара, с които жена му си прави нова къща. Периодично след това си кореспондираха с прабаба Мария, пращаше писма- написани на влашки език, но с български букви. И на мен бонове ми даваха, за пазаруване в корекома. Имах 15 бона, купих си джинси и едни цигари. Това е било 67-ма година"- разказа Светослав Маринов.
 
Светослав Маринов, правнук на Георги НиколовДруга интересна случка променя вероятно живота на емигранта- решил да се прибира вкъщи, но на пристанището го нападнали крадци, разказва друг емигрант от Брегово, който се познавал с Георги Николов.

"Този човек от Брегово се връща и разказва, че прадядо бил събрал пари и искал да се върне, но на пристанището го причакали бандити. Знаели, че тези, които заминават имат пари, опрели пистолет в гърдите му и той им дал всичко. Започнал да плаче и се върнал обратно, така му било писано"- продължава разказа си правнукът.

Животът на Георги Николов от село Балей, оцелял след плаване с кораба "Титаник" преминава в САЩ, където и умира през 1966 година, спомня си още от разказите на предците си Светослав Маринов. През това време е пращал писма до жена си, но екипът на Радио ВИДИН не успя да види нито едно от тях. Пазят ги наследниците му, които живеят в Плевен, а къщата, построена в Балей с американските долари, стои заключена днес. Наследниците на емигранта Георги Николов така и не потърсили наследството му в САЩ.

Целия разказ може да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Пещера "Венеца" вече посреща посетители

Пещера "Венеца" край село Орешец, община Димово отново отвори врати и  вече посреща посетители. "Засега задължително влизането е с маски, все пак това е затворено пространство. Дезинфекцираме парапета, каските, които носят, всичко. Групите, които влизат, са от по 5 души. Това е, което спазваме като правила" , обясни Стела Борисова - един от..

публикувано на 04.06.20 в 17:00

"Неделник" от 31 май 2020 година

В последният ден на обичаният месец май, но странен тази година, можете да чуете 311-то издание на предаването "Неделник" . Разтваряме  старите видински вестници, като за начало. А след това майсторката на тъканите съкровища Наташа Манчова ни разказва за нещо ново. На 3 юни в Етнографско- възрожденския комплекс "Свети Софроний Врачански" във..

публикувано на 31.05.20 в 13:47

Първокласници завършиха годината с филм

Виртуално изпращане на учениците от 1 "А" клас във видинското училище "Цар Симеон Велики" бе организирано от класния ръководител на първокласниците - Илиана Тодорова. За да бъде денят незабравим, тя бе подготвила кратко видео, в което основни герои са учениците. Темата на филмчето е "Празникът на буквите в Замръзналото кралство".  Сценарият е мой,..

публикувано на 29.05.20 в 15:33

Ловците от Чупрене с грижи за дивеча, отчитат слаб сезон

Ловните дружинки в Ловно- рибарско сдружение "Миджур" в село Чупрене всяка пролет полагат грижи за дивеча. Повече от половината дружинки са отказали да взимат групови разрешителни за отстрел на дива свиня след края на януари. "Това говори за изградени традиции в лова. Знае се, че до януари се ловува. Имаше и изключения. Много по- малко хора са..

публикувано на 28.05.20 в 16:15

Специален фонд за Северозападна България предлагат от БСП

Законопроект за създаване на Специален фонд за устойчиво развитие на Северозападна България предлагат от БСП. Идеята е ежегодно Фондът да разполага със 100 млн. лева, които да се инвестират в областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. "Това е първата реална стъпка за развитието на Северозапада. Това, което ние предлагаме, и то ще..

публикувано на 27.05.20 в 13:59

Митко от Лом "възкресява" забравени паметници

Митко Митков- млад и буден жител на Лом , издирва и възстановява на добра воля и със собствени сили и средства стари войнишки и опълченски паметници не само в родния си край, но и в други части на страната. Заедно със свои съмишленици вече е дал нов живот на повече от 10 несправедливо изпаднали в забвение паметници: "Приятно ми е да се занимавам с..

публикувано на 27.05.20 в 09:57

Абитуриентски вълнения в „Музикална зона“

Дойде ли 24- ти май, всяка година настъпва един особено тържествен период- времето на абитуриентските балове. Започват абитуриентските вълнения, настроението е приповдигнато, подготовката за бала тече с пълна сила, а мислите се лутат между рокли, костюми и прически, любими съученици и учители. Все пак това радостно събитие е веднъж в живота...

публикувано на 25.05.20 в 09:50