Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внимание! Нов бич за говедовъдите!


Шест огнища на Заразен нодуларен дерматит са обявени в областите Стара Загора и Хасково, съобщават от пресцентъра на Българската агенция по храните. Около фермите в констатираните огнища се извършва дезинсекция. Създадена е рестриктивна зона в южната част на България, включваща цялата територията на областите Бургас, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Сливен, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Благоевград, Кюстендил, Перник, Област София и София град, където е наложена забрана за всякакви движения на едри преживни животни и продукти от тях. Заболяването е силно заразно, а заболелите животни се умъртвяват. Темата бе коментирана вчера във Видин, по време на семинар с млекопроизводители. В момента е направено искане до Европейската комисия за превантивна ваксинация в 100-километровата зона от южната ни граница, но все още няма разрешение за такава. Единственото, което всеки собственик може да направи, е да спазва стриктно мерките за предпазване от заразен нодуларен дерматит. Днес мерките бяха представени и на заседание на областната епизоотична комисия.

"Заболяването няма как да се блокира, на практика е невъзможно животните да се опазят от заразяване, затова е много важно вирусът да не проникне във фермата. Едва около 6 хиляди са говедата в област Видин към днешна дата, а болестта е бич за все по-намаляващия им брой млекодайни животни"- каза д-р Валери Велков - отдел "Здравеопазване на животните" в Областна дирекция по безопасност на храните във Видин. В звуковия файл чуйте как да разпознаете симптомите.

СнимкаЕто и някои от най-важните мерки за предпазване от страна на фермерите:
1. Стриктно спазване на наложените ветеринарномедицински мерки и съдействие на ветеринарномедицинските власти;
2. Максимално възможно ограничаване на търговията и движението на животните! Всяко движение следва да бъде извършавано след преглед от ветеринарен лекар и издаване на ветеринарномедицинско свидетелство за придвижване!
3. Недопускане на територията на фермата на нелицензирани търговци или на транспортни средства за животни, които не са почистени, дезинфекцирани и обляти с репеленти;
4. Осигуряване на защитни облекла за посетителите на фермата, ако не може това да бъде избегнато. Дезинфекциране на всички посетители във фермата - хора, автомобили, камиони, машини;
5. Редовно пръскане на животните и оборите с репеленти;
6. Замрежване на оборите за максимално възможно предотвратяване на навлизането на насекоми;
7. Постоянна връзка с обслужващия обекта ветеринарен лекар, както и с официалния лекар за общината, особено при поява на съмнение за заболяването!

До 12 юни 2016, животновъдите отглеждащи едър и дребен рогат добитък, ще могат да подават заявления по мярка 14 - "Хуманно отношение към животните" и да получат допълнителни субсидии на бройка животно.

Фермите, които желаят да участват по някое от направленията, трябва задължително да притежават становище, което се издава от Българската агенция по безопасност на храните. Заявлението за "Хуманно отношение към животните" се подава заедно със заявлението по Директни плащания, като допълнително приложение.

Какво означава хуманно отношение към животните, защо се въвежда като изискване, какви са ангажиментите на собствениците- това бе една от темите на семинара с млекопроизводители, който се проведе във Видин. Според българското законодателство Хуманното отношение към животните е описано в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, в Закона за защита на животните, както и в Наредба 16 от 2006 г. за защита и хуманно отношение при отглеждане и използване на селскостопански животни.

Снимка"Има някои основни изисквания към стопаните- да подсигурят достатъчен брой квалифицирани гледачи, на животните да се осигурява свобода на движение, постоянен достъп до храна и вода. Също така, животните не могат да се отглеждат при условия на постоянна тъмнина..."- посочи доц. Соня Иванова от Земеделски институт- Шумен, лектор на семинара с млекопроизводители.



Въвеждането и спазването на мерките за хуманно отношение при отглеждането на селскостопански животни е заради изискването на потребителите, които желаят да консумират продукти от щастливи животни. Смятат ли видинчани, че продуктите от щастливо отгледани животни са по-вкусни- в звуковия файл чуйте анкета на Красимир Каменов. 


Петко е отчаян заради всички трудности, през които е миналПреди да се разделим- поредния тъжен разказ, който илюстрира състоянието на животновъдството у нас. Петко Николов отглежда двайсетина овце и кози в бойнишкото село Каниц. Преди години се грижел за стотина животни, но сега ги е намалил драстично. Кандидатствал е и за субсидия, получил я, но сега пред него стои друг проблем- откъде да вземе пари, за да внесе исканата по схемата сума. Глобен е и заради изгубени ушни марки на животните. Пред Ани Цекова Петко сподели, че никой не изкупува млякото, от него прави сирене и го раздава на приятели. Надява се с наближаването на великденските празници да се увеличи търсенето на агнешко, за да покрие поне малко загубите си. Чуйте разказа му.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50