Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гост в "Калейдоскоп" е Пламен Цветков

Пламен Цветков: "Победиш ли себе си, ти си победил целия свят"

13
Снимка: Ваня Минева


Днес в нашия Северозападен сборник с истории за живота за пътя си към вътрешната си хармония разказва Пламен Цветков.

"Винаги съм бил прецизен. Но през голяма част от живота си все изпитвах неудовлетвореност, че, въпреки старанието ми, това, което правя, не е моето нещо", признава моят събеседник.

"Сега зная, че колкото по-подреден е един човек, толкова по-голям е хаосът в него", споделя опита си Пламен. Макар и неосъзната, потребността от постигане на вътрешно равновесие го кара да търси, да експериментира, да сменя професии, социална среда, поведенчески модели. Докато сам се намери. Сега той е уверен, че всичко зависи от волята на човека.

"Човек може много пъти да пада и много пъти да става- стига да има воля. Човекът е подвластен на своя мързел и на своята воля. Който избере волята, може да контролира всичко и да постигне всичко. Подвластен ли си на мързела, си изгубен. Управлявай живота си с воля и ще бъдеш победител. Остави се на мързела и той ще те победи", казва Пламен Цветков. Сега той знае, че биологичното ни тяло ни е дадено за да служи на душата, а не обратното- каквато често е ежедневната ни битова инерция- да работим, да печелим, да имаме... Смятайки, че имането ще ни даде сигурност и спокойствие. По пътя на личния си опит, след много години самообучение и с помощта на оздравителната методика на академик Мирзакарим Норбеков, Пламен Цветков днес е в хармония със себе си.

Пламен Цветков, Снимка: Ваня Минева"Победиш ли себе си, ти си победил целия свят. Изгради силна воля и светът ще ти се подчини", казва Пламен. За пътя, който го е довел до тук, си говорим с него днес. Той с усмивка и без стеснение разказва за живота си: бил е стругар, шофьор в Мина Кошава, рехабилитатор във видинската болница, таксиметраджия преди 1989 и след 1989 година... Бил е бунтар. Бил е гурбетчия. Бил е в директорски борд, бил е главен секретар на първия областен управител на Видин... Както сам казва, в политиката влиза съвсем случайно, но пък излиза от там напълно съзнателно.

"Давай толкова, колкото човекът срещу теб е готов да получи, не повече...", казва ми Пламен, преди да отговори на въпроса ми защо излиза от политиката. Бързо разбирам, че всъщност това е част от отговора му...

"За да се намериш, съдбата трябва да ти даде поне един сериозен урок". За него промяната започва преди 12 години, когато му попада книгата "Опитът на един глупак, стигнал до прозрението как да се избави от очилата". Това е първата му среща с оздравителната методика на академик Мирзакарим Норбеков. Десет години я изучава, експериментира със себе си. Резултатите са такива, че се решава да надгради новите познания над опита си на рехабилитатор и да започне на помага и на други хора. Както сам обяснява- лечебните упражнения не са силови, те активират вътрешната енергия на човека.

Пламен Цветков, Личен Архив"Аз мразех очилата си. Те за мен бяха като патерица. Когато попаднах на тази книга, бях с 4 диоптъра за четене и 2 за гледане. Прочетох книгата с тези очила. Тя така ме грабна, че веднага започнах да играя упражненията, описани в нея. Още на 2-3 седмица, аз хвърлих тези очила и взех  старите, с по-малък диоптър. След още 2-3 седмици се върнах на първите си очила- с 0.75 диоптъра. Продължих с упражненията, но вече нямах същия напредък. И за известно време се отказах. Минаха няколко месеца и тъй като не обичам да си "оставям коня в барата", пак отворих книгата. При второто четене разбрах, че съм допускал грешки. Тъй като аз съм напорист и искам бързо да стане, съм играл упражненията напористо и съм изпаднал в ступор- организмът ми е блокирал и спрял да се подчинява. Започнах упражненията отново, без напрежение. И след няколко месеца си възстанових зрението на 100%. И тъй като повярвах в себе си, повярвах и в системата- че духовно-емоционалната самопринуда действително носи оздравителен ефект", разказва своята приказка с щастлив край Пламен.

Преди година Пламен се записва в Медицинската академия за обучение по системата Жим Лам (тибетска система за оздравяване и саморазвитие, създадена д-р Олег Д. Ламикин), комбинация между физика и духовност.

"Душата на човека е на лицето. Децата са красиви като ангели. С годините хората погрозняват. Но когато в душата има хармония, красотата се връща и на лицето. Когато душата е светла, лицето става ведро, приветливо, спокойно и независимо от възрастта- отново красиво", казва ми Пламен Цветков.

Ако човекът е сложил под контрол собствения си мързел и е накарал тялото си да работи за уюта на душата, то половината работа е свършена. Но нека не забравяме, че мързелът има много съюзници! Затова човекът е в постоянно надлъгване със собствения си мързел.

"Всеки е подвластен на мързела. И аз също. Имал съм случаи- ставам сутрин, почвам с упражненията, а мързелът ми се обажда: "Аре, бе, упражнения! Нали ще ходиш на работа? Що не ги почнеш от утре? Или от други ден... Ето, сега нямаш време..." Достатъчно е да осъзнаеш, че времето, което минава, докато умуваш "колко нямаш време", за същото време ще си изиграл упражненията", играе с думата време Пламен.

Колкото до порядъка, онзи, чисто битовия, който човек се стреми да наложи на всички и всичко около себе си, според Пламен той е явен признак, че нещо във вътрешната "стаичка" на душата не е наред. Стремежът непременно да бъде опитомен хаосът навън е симптом, че всъщност вътре в човека хаосът отдавна е спечелил битката.

"Педантичният човек си мисли, че знае какво прави. Но все го връхлитат проблеми. Всъщност причината за тези проблеми си е той сам. Хората сами си създават проблеми, а после изразходват огромна енергия за да ги решават. Така е в социума, защото човек все пак е стадно същество... За да излезеш от този модел, трябва да се обърнеш към себе си, да промениш себе си, да промениш старите си навици, да промениш вътрешната си нагласа- променяйки себе си отвътре, това ще проличи и отвън", обяснява Пламен. И с много чувство за хумор ми разказва как се е разделил с цигарите и с навика да пие по една малка ракийка преди вечеря...

Пламен Цветков е преживял и надмогнал много неща, преминал е през разочарования и вътрешни противоречия, докато намери своето място и постигне своето вътрешно равновесие. Сега той е в мир със себе си. Търсил е този уют на душата дълги години. Вече е постигнал своята хармония и е готов да споделя този опит с други хора.

"Победиш ли себе си, ти си победил целия свят. Изгради силна воля и светът ще ти се подчини. Това е. Не е лесно. Но е възможно", казва Пламен Цветков.

Всеки може да опита. Усилието си заслужава. А усещането, че си там, където искаш да си и си такъв, какъвто искаш да си, е страхотно. Пожелаваме ви го и ние- днешният екип на "Калейдоскоп"- Ваня Минева и Силви Сливенов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40