Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рушащото се културно наследство на Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Над 20 са сградите, паметници на културата във Видин, които се рушат. Емблематични за града са Старата поща, Дизеловата електроцентрала, Военният клуб на офицерите и сержантите от резерва, Туристическата спалня.

Попитахме видинчани какво си спомнят за тези сгради, защо сме ги оставили да се рушат и имат ли зданията бъдеще:

"Едно време собственикът /бел. авт. на Туристическата спалня/ живееше в Париж. И го продадоха за милиони. Видинлия е. Умре той и жена му я продаде. Тука беше институт за милосърдни сестри... Имаше в един момент тука преди около десетина години й направиха ремонт. Не се поддържа. Като пострада някой и тогава се взимат мерки. Кой да дойде да строи сега?... Дизеловата централа навремето двигателите ги продадохме в Египет щото не ни требват. И сега се руши... Старата поща беше хубава закусвалня. Е, пеща още стои. Много хубави гевреци правеха. Питайте управата дали знае нещо. Като идват чужденци и я снимат не е ли срамота?!... Тук отдолу беше бръснарница, преди много години, още бех ученик, преди повече от 40 години. Почнала е да се разрушава вече, трябва да се вземат мерки. Беше на Минералсувенир, след това тука оградиха и така си стои от години. Нали си има закони, би трябвало да намерят собствениците...", коментираха видинчани състоянието на старите сгради- паметници на културата.

СнимкаИздирени са собствениците им и са издадени предписания, но за да има ефект от мерките са нужни и законодателни промени. Независимо дали са паметници на културата, или не, когато старите сгради стават опасни, е нужна намесата на Общината, смята главният архитект на Видин Ангел Недялков:

"Една сграда, независимо дали е паметник на културата, или не е, ако е рушаща, трябва да бъдат взети съответните мерки- сформиране на комисия, в която участват представители на Общината, представители на собствениците, които трябва да бъдат задължени да предприемат съответните мерки за обезопасяване на самата сграда... По- тежък е въпросът, когато самата сграда е и паметник на културата. Защото тогава вече процедурата е в ръцете на държавата чрез Инспектората към Министерството на културата. Тази комисия се сформира не по ЗУТ вече, а по смисъла на чл.73 от Закона за културното наследство и в тази комисия освен представители на Общината, участват и представители на Министерството на култура, Националния институт за паметници на културата, представители на Инспектората, който се намира във Враца, за опазване на паметниците на културното наследство. Ние имаме конкретни примери в центъра на града и сме предприели съответните мерки. Намерени са собствениците, направени са необходимите комисии, дадени са необходимите указания..."

СнимкаТези указания обаче не са изпълнени, за което са съставени актове на притежателите на имотите. Мерки са взели собствениците на сгради по улица "Пазарска". Там са започнали да реставрират голяма голяма част от сградите.

За пръв път през 2010 година е сформирана комисия, която да опише опасните сгради- паметници на културата в центъра на Видин и да издири собствениците им. Изпратени са предупредителни писма за 17 сгради. 51 собственици са открити. От 2010 до 2014 година Общината има частичен успех- някои от притежателите на сградите са успели да ги реновират. По време на втората кампания през 2014 година комисия е издирила 59 собственици, на които е изпратила предупредителни писма за 21 здания.

Снимка"Когато сградата е собственост на частно лице, но е от местно или национално значение паметник на културата, тя има обществена значимост. И след като има обществена значимост, това лице, което я притежава, би трябвало да бъде гордо от факта, че притежава такъв имот и да се грижи за него, а не точно обратното", допълни Ангел Недялков.

С европейски средства по проект на Общината ще бъдат спасени няколко стари сгради, които са емблематични за града- сред тях са музей "Конака", където сега е Историческият музей и първата театрална сграда в страната, която е Художествената галерия във Видин.

Близо до площад "Ташкюприя" се намира една от най- старите сгради във Видин. Всяка година пред паметника в двора на къщата се провеждат тържествата по повод годишнината от Революцията в Унгария и борбата за свобода от 1848-49 година и националния празник на страната, който се отбеляза на 15 март.

СнимкаКъщата е възрожденска, построена през 1840 година. Била е жилище на български чорбаджия. През 1849 година в нея живее унгарският революционер Лайош Кошут. Обявена за паметник на културата от 31 октомври 1975 г.

Собственик на сградата е Сашка Борисова:

"Мой предеда я е купил от турците- дедо Янаки Шекерджийски. Кой знае кога е било. Всеки случай къщата е най- старата къща възрожденска във Видин. Тя си е на нашето семейство... Много трудно се поддържа, по- рано пак беше по- евтино и по- се поддържаше. Материал, така съм чула от баща ми и лелка ми, че от Румъния е докарван за нашата къща и тази на Юница Николов... Писах до паметниците на културата да ми помогнат със средства. Аз от 200 лева пенсия какво да отделвам за ремонти, какво да отделвам за храна и за лекарства? Даже ми и не отговориха. Миналата година бех подала тук по нашия Съвет. Имат работна група строители- аз ще си купа материала, само да дойдат да изкърпат, поне за работна ръка да не платим. Ако на теб са отговорили, те и на мен. Тая пролет съм викнала едно момче, та дойде и измаза отвънка..."

СнимкаКато паметник на културата Сашка Борисова е задължена, когато прави ремонти на къщата, да не изменя фасадата. Жената ще продължи да настоява за малко помощ- когато се нуждае от ремонти, поне Общината да поеме разходите за труд на работниците. Последните години поне 5- 6 пъти е правила ремонт на покрива. Сега казва, че има малко боя и би искала да освежи дървените орнаменти, но не може да плати за труд.

Къщата е с уникални тавани във всяка стая- от дърво и хоросан. Една от вътрешните стаи има стълбище, което води до долния етаж, украсено с масивен дървен парапет. И нито дървото е пострадало от времето, нито рисунките са избледнели. Само в една от стаите таванът не е дървен, но си има причина- шрапнел унищожава покрива на част от къщата по време на Втората световна война.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10