Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборният ден ще започва в 7.00 часа и ще приключва в 20.00 часа, решиха депутатите

| обновено на 26.04.16 в 16:46
Снимка: БГНЕС
ЦИК ще обявява края на изборния ден на територията на страната не по-късно от 21.00 часа, а не както досега 20.00 часа. Това прие парламентът на второ четене в промените в Изборния кодекс.

Изборният ден ще започва в 7.00 часа, а не както досега в 6.00, и ще приключва в 20.00 часа, а не както досега в 19.00. При наличие на желаещи да гласуват изборите ще продължат не по-късно от 21.00 часа. Чрез жребий ще се определят поредните номера в бюлетината на партиите и коалициите при избор за народни представители, поредните номера в бюлетината на партиите, коалициите и независимите кандидати при избора на членове за Европейски парламент и поредността на вписване на кандидатските листи в бюлетината при избори за президент и вицепрезидент, както и поредните номера в бюлетината на партиите и коалициите при избори за общински съветници и кметове. Обявяването им ще бъде не по-късно от 31 дни преди изборния ден. 
Прието беше още, че Централната избирателна комисия ще може да създава обучително звено от външни експерти, което да организира и провежда обучението на членовете на избирателни комисии. В досегашния Изборен кодекс такива обучения на членове на избирателни секции можеха да се осъществяват само от членове на ЦИК. Депутатите обсъждат правомощията на секционните избирателни комисии.

Неправителствени организации с предмет на дейност в областта на защитата на политическите права на гражданите ще могат да излъчват наблюдатели на изборите. Това реши парламентът с приемането на второ четене на текстове от Изборния кодекс. Народното събрание увеличи членовете на Общинска избирателна комисия - София от 19 на 39 и броя на членовете на районните избирателни комисии в градовете с районно деление от 17 на 27.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Президентът ще решава дали референдумите да съвпадат с национални избори

Имена от избирателните списъци ще бъдат заличавани, ако човек не е гласувал в два последователни национални, еднакви по вид избори. Това стана ясно след продължила два часа среща в парламента между премиера Бойко Борисов , представители на..

обновено на 26.04.16 в 12:46