Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинските институции все още са полупрозрачни

Снимка: Радио ВИДИН

Институциите в област Видин все още са далеч от стандартите за активна прозрачност. Това показва анализът на Програма Достъп до Информация (ПДИ), която представи резултатите от проучването на интернет страниците на институциите в системата на изпълнителната власт, Рейтинг на активната прозрачност ‘2016 и актуализирана Карта на финансовата, бюджетна прозрачност и интегритет на общините. 

В периода 10 март – 23 април 2016 година Програма Достъп до Информация прегледа и оцени 565 интернет страници на административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти, задължени да предоставят информация и независими органи на власт.

В рамките на проучването бяха подадени 565 електронни заявления с искане за предоставяне на копие от акта, който урежда организацията и движението на документооборота в съответната институция.

Резултатите на институциите в област Видин обаче отново не са обнадеждаващи. С най-предно място в рейтинговата класация- 135-о от общо 565 институции в цялата страна, е Областна дирекция "Земеделие". Общинските администрации във Видинско, които са и най-търсени за информация от гражданите, са далеч назад в таблицата. С най-добри показатели е Община Белоградчик- 309-о място с 57 точки от максималния резултат - 158.5 т. Община Видин заема незавидното 376-о място с 52 точки. Най-зле от местните власти в региона относно достъпа до обществена информация е Община Ружинци- 542-ро място. Сред опашкарите са още Регионален инспекторат по образованието- Видин (530-о място) и Областна дирекция на МВР- Видин (476-о място). Областната администрация е в първата половина на класацията – 260-о място с 61.6 точки.


Екипът на ПДИСмущаващ е фактът, че Община Видин е една от четирите големи общини в страната, които не са отговорили на подаденото заявление за достъп до обществена информация от екипа на ПДИ. От организацията отчитат още, че на интернет страницата на видинската общинска администрация не са публикувани вътрешни правила, свързани с предоставянето на административни услуги, текстовете на нормативните актове, издадени от Общината, списък за поддържаните от институцията регистри и бази данни, каквито се изискват според нормативната база. Прави впечатление, че на сайта на Община Видин въобще не е обособена задължителната, според Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), секция "Достъп до информация", а в нея трябва да има информация за звеното, което отговаря за приемането на заявленията, разяснителна информация за упражняването на правото на информация, реда и условията за повторно използване на информация от обществения сектор, вътрешните правила относно достъпа до информация, годишен отчет по изпълнението на ЗДОИ, реда за достъп до публичните регистри, които поддържа Общината и пр. Липсват и голяма част от документите, които са с обществена значимост, като проектобюджети, отчет за изпълнение на бюджета, договори за обществени поръчки, плащания по тях, Подробен устройствен план, плащания по СЕБРА и др. Подобна е картината и в останалите видински институции.

От общините в област Видин на подаденото от ПДИ заявление за достъп до обществена информация не са отговорили още Бойница, Брегово, Грамада, Макреш и Чупрене.

Целта на проучването, което организацията провежда от 2010-а насам, е да оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация и други нормативни актове за публикуване на информация в интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път. Резултатите показват, че все по-ясно изпъква необходимостта от създаването на орган, който централизирано да контролира изпълнението на ЗДОИ, както и че администрациите трябва да осигурят екипи в своите структури, които да отговарят за предоставянето на обществена информация.

Фокусът на проучването през 2016 г. са измененията в ЗДОИ от декември 2015 и новите задължения за активно публикуване на информация в интернет, които те въвеждат. С промените, които са в сила от 12 януари тази година, се ограничават възможностите за отказ, разширява се кръгът от задължени институции, както и информацията, която те са задължени да публикуват активно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40