Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Видинските институции все още са полупрозрачни

Снимка: Радио ВИДИН

Институциите в област Видин все още са далеч от стандартите за активна прозрачност. Това показва анализът на Програма Достъп до Информация (ПДИ), която представи резултатите от проучването на интернет страниците на институциите в системата на изпълнителната власт, Рейтинг на активната прозрачност ‘2016 и актуализирана Карта на финансовата, бюджетна прозрачност и интегритет на общините. 

В периода 10 март – 23 април 2016 година Програма Достъп до Информация прегледа и оцени 565 интернет страници на административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти, задължени да предоставят информация и независими органи на власт.

В рамките на проучването бяха подадени 565 електронни заявления с искане за предоставяне на копие от акта, който урежда организацията и движението на документооборота в съответната институция.

Резултатите на институциите в област Видин обаче отново не са обнадеждаващи. С най-предно място в рейтинговата класация- 135-о от общо 565 институции в цялата страна, е Областна дирекция "Земеделие". Общинските администрации във Видинско, които са и най-търсени за информация от гражданите, са далеч назад в таблицата. С най-добри показатели е Община Белоградчик- 309-о място с 57 точки от максималния резултат - 158.5 т. Община Видин заема незавидното 376-о място с 52 точки. Най-зле от местните власти в региона относно достъпа до обществена информация е Община Ружинци- 542-ро място. Сред опашкарите са още Регионален инспекторат по образованието- Видин (530-о място) и Областна дирекция на МВР- Видин (476-о място). Областната администрация е в първата половина на класацията – 260-о място с 61.6 точки.


Екипът на ПДИСмущаващ е фактът, че Община Видин е една от четирите големи общини в страната, които не са отговорили на подаденото заявление за достъп до обществена информация от екипа на ПДИ. От организацията отчитат още, че на интернет страницата на видинската общинска администрация не са публикувани вътрешни правила, свързани с предоставянето на административни услуги, текстовете на нормативните актове, издадени от Общината, списък за поддържаните от институцията регистри и бази данни, каквито се изискват според нормативната база. Прави впечатление, че на сайта на Община Видин въобще не е обособена задължителната, според Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), секция "Достъп до информация", а в нея трябва да има информация за звеното, което отговаря за приемането на заявленията, разяснителна информация за упражняването на правото на информация, реда и условията за повторно използване на информация от обществения сектор, вътрешните правила относно достъпа до информация, годишен отчет по изпълнението на ЗДОИ, реда за достъп до публичните регистри, които поддържа Общината и пр. Липсват и голяма част от документите, които са с обществена значимост, като проектобюджети, отчет за изпълнение на бюджета, договори за обществени поръчки, плащания по тях, Подробен устройствен план, плащания по СЕБРА и др. Подобна е картината и в останалите видински институции.

От общините в област Видин на подаденото от ПДИ заявление за достъп до обществена информация не са отговорили още Бойница, Брегово, Грамада, Макреш и Чупрене.

Целта на проучването, което организацията провежда от 2010-а насам, е да оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация и други нормативни актове за публикуване на информация в интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път. Резултатите показват, че все по-ясно изпъква необходимостта от създаването на орган, който централизирано да контролира изпълнението на ЗДОИ, както и че администрациите трябва да осигурят екипи в своите структури, които да отговарят за предоставянето на обществена информация.

Фокусът на проучването през 2016 г. са измененията в ЗДОИ от декември 2015 и новите задължения за активно публикуване на информация в интернет, които те въвеждат. С промените, които са в сила от 12 януари тази година, се ограничават възможностите за отказ, разширява се кръгът от задължени институции, както и информацията, която те са задължени да публикуват активно.


Вижте още

В "Музикална зона" ще се ваксинираме с DAC & ALEKSANDAR

   Изпълнителите на придобилата популярност по време на пандемията кавър песен "Корона, чао" - Александър и Дац, направиха нов хит - "Ваксина, ваксина". През последната година те станаха известни не само на Балканите, но и в цял свят. "На "Марина, Марина" от Роко Граната направихме текст, който е хумористичен и актуален”, разказва Драган Дац.  Двамата..

публикувано на 10.05.21 в 09:53

Велоуикенд във Врачанско

Колоездачен клуб "Враца Велообщество" проведе велоуикенд в Северозапада. Участниците преминаха през красивата природа на Врачанския Балкан и Искърското дефиле, посетиха манастир, музеи и много природни забележителности. Участниците разгледаха местните забележителности, между които са водопадът Скакля, Черепишкия манастир, тракийското селище..

публикувано на 29.04.21 в 15:26

Кампания популяризира туристически обекти в Северозапада

Движение "Северозапазване" от град Кула започна нова кампания- "Северозападът е България". Идеята е известни личности да рекламират туристически обекти от региона. "Идеята е да наблегнем на по-малките населени места, на самите културно-исторически обекти. Да изработим една карта на тези обекти, на края на годината да съберем всички тези..

публикувано на 29.04.21 в 15:24

Проф. Венелин Терзиев: Доста отворени въпроси остават след приемането на Стратегията за висшето образование

Проф. Венелин Терзиев е доктор на науките по „Национална сигурност“, научна специалност „Организация и управление извън сферата на материалното производство“ в Националния военен университет „Васил Левски“ – гр. Велико Търново, доктор на икономическите науки по научна специалност „Финанси“ в Стопанската академия „Димитър Апостолов Ценов“ – гр...

публикувано на 28.04.21 в 16:30

Проф. Андрей Захариев за предизвикателствата пред системата на висшето образование

Проф. д-р Андрей Захариев е роден във Видин. Завършва висше образование в СА „Д. А. Ценов“ през 1994 год. и защитава докторска степен през 1999 год. в областта на инвестициите в човешкия капитал. Доцент е по финанси от 2001 год. и професор от 2012 год. с втора хабилитация по фискална децентрализация. С над 200 научни публикации по финанси и икономика...

публикувано на 28.04.21 в 13:26

Любими песни за любими цветя в „Музикална зона“

  Пролет е! Килим от пъстри цветя се разстила по земята. И като в букет са наредени празниците Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден- изпълнени с много цветя, благоуханен аромат и усещане за пролет. Като магичен букет от цветове, аромати и звуци ще се излеят и песните в днешната „Музикална зона“, ще стимулират сетивата ни и ще изпълнят с еуфория..

публикувано на 26.04.21 в 09:50

В „Музикална зона“ слушаме песни за дъждовно време

  Много харесвам песните за дъжд! Пък и по дъждовното време си падам... Дори обичам да се разхождам под дъжда... понякога, зависи от компанията. Тези, които обичат да се разхождат и да си пеят под дъжда казват, че... "няма нищо по- хубаво от лошото време". Стига да имаш чадър. Време- няма как да го спрем, дори да искаме ;) Само че, дори и да вали, ние..

публикувано на 19.04.21 в 09:53