Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и Ливан ще изготвят списък за военна помощ за борбата срещу ИДИЛ

Сергей Шойгу
Снимка: БГНЕС

Техеран смята да развива собствена отбранителна ракетна програма, обяви по време на петата международна московска конференция по сигурността военният министър на Иран Хосейн Декхан. Страната му, според него, има сериозен човешки потенциал от учени, както и огромен военно-промишлен комплекс за реализирането на своите планове и цели.

Декхан обвини САЩ, Израел и Саудитска Арабия, че подпомагат терористичните движения и направления в исляма. Той обаче избегна да даде отговор на въпроса дали Москва и Техеран действат в общ военен съюз.

В дискусия, посветена на проблемите на Близкия изток, командващият оперативния щаб на руската армия ген. Рудской обяви, че военните сили на страната му могат да защитят Сирия, давайки за пример операцията по освобождаването на античния град Палмира.

Конференцията в Москва беше използвана и като възможност за среща между руския и ливанския министри на отбраната Сергей Шойгу и Самир Мокбел. Шойгу изрази загрижеността на Москва от сраженията на ливанските правителствени части срещу радикалните ислямистки групировки ИДИЛ и "Джебхат ан Нусра" в района на границата със Сирия. Ливанският вицепремиер и министър на отбраната обяви, че през лятото военни експерти от Москва и Бейрут ще договорят списък от военна техника и въоръжение, което Русия ще предостави на близкоизточната страна в борбата й срещу радикалните групировки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Тероризмът е проблем номер едно за всички според руския министър на отбраната

Борбата с тероризма е основното предизвикателство пред света, бяха категорични в изказванията си висшите правителствени представители на Русия, които формират политиката й в сферата на сигурността и международните отношения. Според домакина на срещата,..

обновено на 27.04.16 в 13:34