Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"100 на 100 добро" и в Северозапада

Снимка: Радио ВИДИН

Станаха ясни победителите в играта "100 на 100 добро". Днес ученици от Видин и Враца, които са сред победителите, засадиха своите 100 фиданки.

Играта е организирана от Фондация "77", регистрирана като естествено продължение на инициативата "Когато станем 100 000 ще посадим гора". Инициативата има за цел засаждане на нови дървета за България. Играта се проведе в интернет и организаторите изненадаха участниците, като дадоха на първите 200 участници, на които снимките са събрали най-много гласове награди- по 100 фиданки, които да засадят. Сред тези двеста победители са: СОУ "Иван Вазов"- Вършец, екоклубът към СОУ "Христо Ботев"- Враца, Финансово-Стопанска Гимназия "Васил Левски"- Монтана, Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Проф. арх. Стефан Стефанов"- Монтана, Детска градина "Арабела"- Видин, 8 а клас на СОУ "П.Р.Славейков"- Видин, 5 а клас от 4 ОУ "Иван Вазов"- Монтана, Дом за деца лишени от родителски грижи "Асен Златаров"- Враца.

Днес учениците от видинското училище "Петко Рачов Славейков" насадиха фиданките в двора на училището си:

Снимка"Ние сме едно от двете общински учреждения, които спечелиха награда. Дърветата са обикновен бор и явор. Това е инициатива, която ще продължи- днес поставяме началото на това да подобрим условията на живот и нашата природа, защото знаем, че ежедневно се изсичат нашите гори", разказа класният ръководител на 8 А Десислава Данова.

"Нямахме голямо очакване, че ще спечелим, но ето- спечелихме. Дано да успеем да ги отгледаме... Ще имаме отделен час, в който ще ни обяснят как трябва да се грижим за тях...  Друг път не сме садили дървета... Ще ги поливаме и ще им слагаме тор, за да израстат", споделиха Дилян, Евгени, Полина и Гергана.
 
Днес своите 100 фиданки залесиха и учениците от екоклуб "Детелини" към СОУ "Христо Ботев"- Враца. В залесяването се включиха ученици от училището, експерти от Държавно горско стопанство Враца и Дирекция на Природен Парк "Врачански Балкан".

"В двора на училището бяха засадени 20 фиданки. Съвместно с Държавно горско стопанство- Враца и Дирекция на Природен Парк "Врачански Балкан" обяснихме на децата начина, по който трябва да се засажда една фиданка, през какви стъпки трябва да се мине. Децата активно се включиха и се постараха доста. Останалите фиданки ще бъдат засадни на територията на Природния парк. Фиданките, които днес засаждахме са черен бор и явор", разказа Оля Генова, експерт в Дирекцията.
 
Втората тема в предаването "Еко Свят" е за Археологическото дружество в Белоградчик, което направи свои проучвания на рисунките от пещерата Магура. След като заснема и анализира рисунките, заместник председателят Кирил Кирилов стига до извода, че пещерата Магура е един от най-древните центрове за разпространение на наука и духовност. Кое го навежда на тази мисъл и какво според него са рисунките- сцени от ежедневието на примитивния човек или праисторическа библиотека, в която е събрано познанието на хората?

Кирил Кирилов, заместник председател на Археологическото дружество в Белоградчик"Една от най- важните работи, които свършихме е да направим пълна карта на рисунките, така че те да могат да бъдат документирани и това д ани позволи да преброим една по една...На пръв поглед рисунките представляват привиден хаос, но същото нещо е валидно и за всяка една книга- ако не умеем да четем и не познаваме азбуката, буквите ще ни се струват в безпорядък. Рисунките в Магура представляват подобни един на друг символи, които имат малки различия", обясни Кирил Кирилов, заместник председател на дружеството.

Друг интересен факт е, че там, където има големи концентрации на името Магура по света, като Индия, Южна Корея,Япония, има божества с абсолютно същите характеристики като на богинята майка от Магура. В Китай е богинята Магу- свързана е с пещерите и плодородието. Същото е положението и в Южна Корея, където богинята се казва Маго. По източното крайбрежие на Австралия аборигените имат легенда за човека- гущер Магуар, който живеел в пещерите и излизал да помага на хората. Подобна легенда има и за змея, който живее в пещерата Магура.

Кирил Киролов и Емил Цанков са двамата заместник председатели на Археологическото дружество в Белоградчик, които представиха откритията през последните години за символите в пещерата Магура. Всичко, което са заснели и за което са събрали информация от различни източници, бе показано нагледно, за да стане по-ясно как те виждат рисунките от пещерата.

СнимкаКирил Кирилов обясни, че друг екип изследва символа канатица- той се използва в чипровските килими и е традиционен за българските носии. Канатицата представя символ, който свързва мъжкото и женското начало. Открити са също множество места в света, където се среща този символ. Какво общо има канатицата с разпространението на името Магура?

"Те заемат едни и същи територии. Което навежда на обоснования извод, че символа канатица и името Магура са разпространявани заедно от един център и този център все по- ясно се очертава като територията на Балканския полуостров", допълни Кирил Кирилов и показа какво още пещерата Магура е дала на света- символите на алхимията и кирилицата.

Приведени бяха и други доказателства, според които възрастта на рисунките е над 38 000 години, а не какво се смята сега от учените, че рисунките са от времето на траките. На 70 % има еднаквост между келтските руни и изображения оат пещерата. Известно е, че келти са живели два- три века преди новата ера на територията на Северозападна България и след тов апродължават своя път на запад. Това е позволило досег с пещерата и е едно от възможните обяснения защо техните руни съвпадат с тези от русунките в пещера Магура. С този пример за обмяна на култура Кирил Кирилов обоснова необходимостта от нови, качествено различни проучвания на рисунките от пещерата и тяхното въздействие върху формирането на съвременното човечество.

Емил Цанков, който също е заместник председател на Археологическото дружество в Белоградчик подкрепи твърденията на Кирил Киролов за възрастта на символите като даде няколко примера за връзката между магурските надписи и други култури и цитира откъси от първия том на световната история на Ларус.

Емил Цанков, заместник председател на Археологическото дружество в Белоградчик"Това, което също е важно да се отбележи е, че описаните събития в пещерата са свързани с научно доказани факти от световната история. Преди 50 000 до 43 000 години е отбелязана появата на хомосапиенс. Той е отбелязан в една от сцените като начало на човешката история, която започва от този период. Освен това друго едно събитие- световният катаклизъм, който се е случил преди около 23 -25 000 години. Научният факт, който потвърждава този световен катаклизъм е открития скелет на мамут в Сибир, датиран от същия период. Научно доказано е, че тогава е настъпил за около 24 до 48 часа един от поредните ледникови периоди. Това като символ е показано и в пещера Магура- потопът", допълни Емил Цанков.

"На основата на събраните до момента данни считаме, че рисунките от пещера Магура представляват праисторическа библиотека, в която е било събрано познанието на хората от онова време, като това познание е било дотолкова напреднало за епохата си, че е впечатлявало силно всички хора, с които е имало досег"
, обобщи изследванията на символите от пещера Магура Кирил Кирилов.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40