Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професорът, чиято мисия е да спасява- и животи, и вяра...

Проф. Иван Гаврилов: Не думите, а делата са важни и който има очи- вижда

9
Иконостасът за Чипровския манастир, изработен от местни творци с помощта на проф. Гаврилов
Снимка: Митрополия Видин


Десетки дарени икони, кръстове и иконостаси на български светини. Ремонтирани и възстановени църкви, нов живот за потънали в забрава храмове- не само в Северозападна България. Дарения за ремонт на училища, Фондация за подкрепа на даровити деца на Природо-математическата гимназия в Монтана, в която е учил. Дарени средства и за гимназията в Троян, за карловското училище "Васил Левски", за Общинската библиотека в Карлово, както и за Националния музей "Васил Левски" в родния град на Апостола. И още, и още...

проф. Гаврилов по стъпките на 34-ти Троянски полк при ДойранДостоен наследник на достойно загинали предци от Първата световна война, а от 2014 година- Почетен гражданин на Монтана. Всичко това е онкологът проф. д-р Иван Гаврилов, а мисията му е да спасява- и животи, и вяра...

Дни преди Възкресение Христово той отдели от времето си, за да разкаже за Радио ВИДИН кога и как започва благодетелската му дейност:

"Всичко започна спонтанно, аз съм възпитаван в християнските добродетели от моята прабаба- баба Лозана, родена в село Боровица. Спомням си разказите й за едно от най-красивите места в Белоградчишките скали- двата Борови камъка, за които легендата говори, че на единия имало манастир, на другия феодален замък... В детството ми тя разказваше как всяка неделя са ги водили на черква и у дома се поддържаше този дух... Вероятно загубата на моя прадядо е сплотила цялото семейство- да се обърнат и да имат упование единствено и само в собствените си сили и в Бог... Тези неща не са ми чужди..."- започва разказа си родолюбивият българин.

Проф. Гаврилов не обича да говори за това, което прави извън професията си, и дирята, която оставя, защото е убеден, че не думите, а делата са важни и който има очи- вижда... Смирено този свят човек казва:

"За мен Северозападна България е духовно място. Боли ме като видя рушащи се храмове- и до днес ме боли."

Обновен храм в с.ВасиловциРазказът продължава със стореното за старата черква в село Василовци, около която цялото село е съществувало; за малкото козарче Василчо, което случайно открива основите на тази черква, която датира от Втората българска държава; за общите усилия на всички в селото /което тогава се е казвало Породин/ да съградят храма си "Св. Георги"- първо дървен, по-късно, през 1824 година- каменен, за да не бъде изгорен; за новия храм, със същото име, който бе обновен през 2015 година със средства по Програмата за развитие на селските райони.

"Като деца сме си играли около старата черква, но никога не бях влизал в нея... Едва през 1999 година, на гости ми дойде писателят Николай Хайтов- царство му небесно... Той полюбопитства да види постройката и когато влязохме, останах изумен- всичко беше на прах- от времето и иманярите, само стените и свода стояха... Николай Хайтов ме погледна с неговите безкрайни сини очи и с укор, който никога няма да забравя, ми каза: "Как сте допуснали тази светиня да стигне дотук..."
 

Тогава именно проф. Гаврилов дава обет да вазстанови църквата. И го прави- с доброволен труд, в Троян е изработен иконостас, пак там са нарисувани и иконите, направен е и Владишкия трон и на 6 май 2001 година е осветен от Видинския митрополит Дометиан. Дори и природата беше благосклонна, спомня си професорът:

"Навсякъде в региона валеше пороен дъжд, само над Василовци не капна капка..."

След църквата във Василовци следва тази в родното село на майка му- Горна Ковачица- там пък, подбудите са съвсем лични.

"Историята е интересна. Църквата е строена от майстор Лило- построил над 70 храма, включително и този в Лопушанския манастир. Затворена е през 50-те години поради липса на свещеник. В един момент падна покрива върху олтара и спешно се наложи да се възстанови. Когато започнах да лакирам иконостаса, рисуван от баща и син от Дебърската школа, ми попадна първата икона, която е задължителна отдясно в царския ред- иконата на Исус Христос Пантократор. С голямо вълнение прочетох, че иконата е дарена от моя прадядо по майчина линия, с посланието "за духовно и телесно здраве на внуци, правнуци и за рода"... Така се запалих- опитвам се със собствени сили да помагам..."

Последното дарение е за църквите в Берковица и Монтана- икона на Христос Страдалец и на светите братя Кирил и Методий - в памет на местния писател и краевед Милан Миланов. Посланието е "Да се знае, че целия му живот е низ от страдания, но го е вдъхновявало перото..."

Съветът на проф. Гаврилов към младите хора:

"Да не се отчайват, защото отчаянието е поражение и води до всички злини, които могат да съпътстват човешкия род; да се образоват, защото образованието е сила; да бъдат патриоти, независимо от глобализацията на света, която не приемам... При срещите ми с младите хора виждам огъня в очите им, затова аз вярвам в тези хора, вярвам в младите, които са запазили традициите... И моля всички онези, които имат някакви постове, да не им пречат и да не ги отчайват... За щастие младите хора изобщо не знаят какво е война, но много добре трябва да знаят какво е България!"

Именно на младите хора е посветен и концерта-спектакъл "Това е България" на ансамбъл "Българе", който проф. Гаврилов, заедно с кмета на община Монтана Златко Живков, подаравят на своите съграждани на 23 май, когато ще бъде и заключителната част от събитията, посветени на 100-годишнината Математическата гимназия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40