Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Професорът, чиято мисия е да спасява- и животи, и вяра...

Проф. Иван Гаврилов: Не думите, а делата са важни и който има очи- вижда

9
Иконостасът за Чипровския манастир, изработен от местни творци с помощта на проф. Гаврилов
Снимка: Митрополия Видин


Десетки дарени икони, кръстове и иконостаси на български светини. Ремонтирани и възстановени църкви, нов живот за потънали в забрава храмове- не само в Северозападна България. Дарения за ремонт на училища, Фондация за подкрепа на даровити деца на Природо-математическата гимназия в Монтана, в която е учил. Дарени средства и за гимназията в Троян, за карловското училище "Васил Левски", за Общинската библиотека в Карлово, както и за Националния музей "Васил Левски" в родния град на Апостола. И още, и още...

проф. Гаврилов по стъпките на 34-ти Троянски полк при ДойранДостоен наследник на достойно загинали предци от Първата световна война, а от 2014 година- Почетен гражданин на Монтана. Всичко това е онкологът проф. д-р Иван Гаврилов, а мисията му е да спасява- и животи, и вяра...

Дни преди Възкресение Христово той отдели от времето си, за да разкаже за Радио ВИДИН кога и как започва благодетелската му дейност:

"Всичко започна спонтанно, аз съм възпитаван в християнските добродетели от моята прабаба- баба Лозана, родена в село Боровица. Спомням си разказите й за едно от най-красивите места в Белоградчишките скали- двата Борови камъка, за които легендата говори, че на единия имало манастир, на другия феодален замък... В детството ми тя разказваше как всяка неделя са ги водили на черква и у дома се поддържаше този дух... Вероятно загубата на моя прадядо е сплотила цялото семейство- да се обърнат и да имат упование единствено и само в собствените си сили и в Бог... Тези неща не са ми чужди..."- започва разказа си родолюбивият българин.

Проф. Гаврилов не обича да говори за това, което прави извън професията си, и дирята, която оставя, защото е убеден, че не думите, а делата са важни и който има очи- вижда... Смирено този свят човек казва:

"За мен Северозападна България е духовно място. Боли ме като видя рушащи се храмове- и до днес ме боли."

Обновен храм в с.ВасиловциРазказът продължава със стореното за старата черква в село Василовци, около която цялото село е съществувало; за малкото козарче Василчо, което случайно открива основите на тази черква, която датира от Втората българска държава; за общите усилия на всички в селото /което тогава се е казвало Породин/ да съградят храма си "Св. Георги"- първо дървен, по-късно, през 1824 година- каменен, за да не бъде изгорен; за новия храм, със същото име, който бе обновен през 2015 година със средства по Програмата за развитие на селските райони.

"Като деца сме си играли около старата черква, но никога не бях влизал в нея... Едва през 1999 година, на гости ми дойде писателят Николай Хайтов- царство му небесно... Той полюбопитства да види постройката и когато влязохме, останах изумен- всичко беше на прах- от времето и иманярите, само стените и свода стояха... Николай Хайтов ме погледна с неговите безкрайни сини очи и с укор, който никога няма да забравя, ми каза: "Как сте допуснали тази светиня да стигне дотук..."
 

Тогава именно проф. Гаврилов дава обет да вазстанови църквата. И го прави- с доброволен труд, в Троян е изработен иконостас, пак там са нарисувани и иконите, направен е и Владишкия трон и на 6 май 2001 година е осветен от Видинския митрополит Дометиан. Дори и природата беше благосклонна, спомня си професорът:

"Навсякъде в региона валеше пороен дъжд, само над Василовци не капна капка..."

След църквата във Василовци следва тази в родното село на майка му- Горна Ковачица- там пък, подбудите са съвсем лични.

"Историята е интересна. Църквата е строена от майстор Лило- построил над 70 храма, включително и този в Лопушанския манастир. Затворена е през 50-те години поради липса на свещеник. В един момент падна покрива върху олтара и спешно се наложи да се възстанови. Когато започнах да лакирам иконостаса, рисуван от баща и син от Дебърската школа, ми попадна първата икона, която е задължителна отдясно в царския ред- иконата на Исус Христос Пантократор. С голямо вълнение прочетох, че иконата е дарена от моя прадядо по майчина линия, с посланието "за духовно и телесно здраве на внуци, правнуци и за рода"... Така се запалих- опитвам се със собствени сили да помагам..."

Последното дарение е за църквите в Берковица и Монтана- икона на Христос Страдалец и на светите братя Кирил и Методий - в памет на местния писател и краевед Милан Миланов. Посланието е "Да се знае, че целия му живот е низ от страдания, но го е вдъхновявало перото..."

Съветът на проф. Гаврилов към младите хора:

"Да не се отчайват, защото отчаянието е поражение и води до всички злини, които могат да съпътстват човешкия род; да се образоват, защото образованието е сила; да бъдат патриоти, независимо от глобализацията на света, която не приемам... При срещите ми с младите хора виждам огъня в очите им, затова аз вярвам в тези хора, вярвам в младите, които са запазили традициите... И моля всички онези, които имат някакви постове, да не им пречат и да не ги отчайват... За щастие младите хора изобщо не знаят какво е война, но много добре трябва да знаят какво е България!"

Именно на младите хора е посветен и концерта-спектакъл "Това е България" на ансамбъл "Българе", който проф. Гаврилов, заедно с кмета на община Монтана Златко Живков, подаравят на своите съграждани на 23 май, когато ще бъде и заключителната част от събитията, посветени на 100-годишнината Математическата гимназия.

Галерия

Вижте още

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50

Предосмомартенска „Музикална зона“: български песни с имена на жени

  В женския месец сме, в който има и празнични мартенски дни, следователно и по- малко работа, затова си заслужава да се поотпуснем и да се поглезим с нещо по-така – хем хубаво, хем женствено. Реших до края на женския месец март всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени, които се пеят на различни езици.    Днес,..

публикувано на 06.03.23 в 09:45

В „Музикална зона“ ще се возим без билет на „Трамвай № 5“

Контрольорите ще бъдем ние ;) Ще направим бърз контрол на култовата някога диско група “Трамвай №5”, за да разберем какво се случва днес с нейните членове. След много години на сцената  групата все още продължава да бъде обичана от феновете си и да препълва залите на съвместните си концерти. „Трамвай №5” и днес е в оригиналния си състав: Петко Петков,..

публикувано на 20.02.23 в 09:55

"Музикална зона": Шер- 10 от 10 по холивудски

Тя е една от най-обичаните певици и актриси на всички времена. Тя е музикална и модна икона. С една дума – Шер. Тя е на 76 и е все така ослепителна. Но годините за нея нямат никакво значение. Певицата, чието име е известно на няколко поколения, е една от най-прочутите американски звезди. Тя придобива своята популярност през 1965 година в дуото Sonny &..

публикувано на 30.01.23 в 09:55

В “Музикална зона” на 21 ноември слушаме „приветливи“ песни :)

Привет, приятели, привет! : )))   Днес е  Световният ден на поздрава или World Hello Day. Най- лесният начин да се включим в този празник, е да се усмихнем и да поздравим поне десет души. Така със сигурност ще направим деня им по- хубав. Да използваме повода и да послушаме „приветливи“ песни, с които си казваме „Здравей“. Ако основата на..

публикувано на 21.11.22 в 09:40

В „Музикална зона“: „И Бог създаде жената“ - Бриджит Бардо, преди 88 години

Тя е една от най-известните и талантливи актриси на всички времена. Нейното име се свързва не само с красивите й филми и актьорска дарба, но и с редица благотворителни каузи и защита правата на животните. Едва ли има някой, който да не знае за нейния талант като актриса и да не е гледал поне един филм с нейно участие. Но като певица малцина я познават...

публикувано на 26.09.22 в 09:50