Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 49-ия конгрес на БСП социалистите се обявиха за предрочни избори

| обновено на 07.05.16 в 18:45

За предсрочни парламентарни избори и по-широка подкрепа за президент от левицата се обяви лидерът на БСП Михаил Миков пред конгреса на партията.

49-ият конгрес на БСП  се провежда днес и утре в зала 1 на НДК. Във висшия форум на партията участват над 700 делегати от цялата страна. 
На конгреса ще бъде избран нов председател на партията, председател на Общопартийната контролна комисия и членове на Националния съвет на левицата.

Председателят Михаил Миков откри заседанието, на което присъстват 2000 гости, сред които представители на коалиционните партньори, синдикати, работодателски и граждански организации.  В залата са президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев и генералният секретар на Социалистическия интернационал Луис Аяла.

Михаил Миков поиска след конгреса БСП да работи и с останалите партньори в ляво за силна президентска кандидатура:

Да издигнем кандидат-президентска двойка, която ще бъде еманация на национално самочувствие. Президент родолюбец и патриот. Пътят за определяне на тази кандидатура минава през обединението на всички леви, демократични и патриотично настроени избиратели.

От президентския вот зависи и какво е доверието в БСП, предупреди Миков и обясни, че партията трябва да мисли и за предсрочни избори: Курсът е един - предсрочни парламентарни избори. Избори, на които нашата алтернатива да бъде приета и подкрепена от мнозинството български граждани.

БСП трябва да посочи пътя за излизане на България от геополитическите рискове, заяви Миков, който отново разкритикува правителството: 

Ние не сме нито прифронтова, нито фронтова, нито воюваща държава, още по-малко с Русия. Недопустимо е примирението, с което правителството прие споразумението между ЕС съюз и Турция. То предоставя европейска солидарност за държава-нечленка, докато най-бедната страна-членка - България, рядко се ползва от нея и в много скромни размери. Настояваме за отмяна на санкциите срещу Русия, приемане на държавата ни в Шенген, спиране на приема на бежанци без необходимата европейска солидарност, ясна позиция на българското правителство по трансатлантическото споразумение

Бедността, неравенството в развитието на регионите, демография, образованието и здравеопазването, открои Михаил Миков като основни проблеми в страната. Лидерът на БСП предупреди съпартийците си, да не ползват партията за лични облаги: На някои места БСП се използва като търговска марка. Хората не вярват на това.

Петима останаха кандидатите за председател на БСП, научи Хоризонт от делегати на 49-тия конгрес на партията, който се провежда днес и утре. Това са сегашният лидер на социалистите Михаил Миков, Корнелия Нинова, Георги Гергов, Валери Жаблянов и Красимир Янков. До снощи претендентите за поста бяха 28, но 23-ма са си направили отвод. Очаква се гласуването да започне след 20,00 часа тази вечер, като преброяването на гласовете може да продължи и през нощта. Според делегатите, най-вероятно ще се стигне до балотаж между Михаил Миков и Корнелия Нинова. 

Другият основен претендент за поста председател Корнелия Нинова заяви по-рано, че е готова с план за действие  и за предсрочни избори 

Организационни промени в структурите на БСП, защото имаме нужда те да станат силни, незабавни разговори с всички извън БСП ляво мислещи хора. Заедно с тях, до края на годината, да изготвим един национален план, който да представлява алтернатива на сегашното управление и с тях, с този план, с тяхната енергия и сила да вървим към предсрочни избори.

Преди началото на конгреса, Нинова коментира и битката за лидерския пост:

Предрешена – не, оспорвана - да. Подкрепата на много от тези хора, на много от делегациите, номинациите по общинските организации, подкрепата на хора-симпатизанти на БСП, не само членове. Тръгвам с тях. Току-що говорих с жена, която представлява френската делегация на конгреса. И тя изрази такова мнение. Каза, че е феминистка и би се радвала жените да поемем нещата в свои ръце. Организационни промени в структурата на БСП, защото имаме нужда те да станат силни. Незабавни разговори с всички извън БСП ляво мислещи хора. Заедно с тях до края на годината да изготвим един национален план, който да представлява алтернатива на сегашното управление и с тях, с този план, с тяхната енергия и сила да вървим към предсрочни избори.

Конгресът ще утвърди политическата платформа на БСП, озаглавена "За България - суверенна, солидарна, справедлива", ще приеме доклад, в който се прави анализ на България и ролята на партията през последните 25 години и се очертават перспективите за развитие. Делегатите ще приемат и декларация за 125-годишнината на БСП. От ръководството подчертаха, че целта на форума е да предложи алтернатива на българските граждани, защото, според социалистите, днешното управление на страната не може да реши проблемите.

Според проучване на социологическата агенция "Сова Харис" от преди месец, у нас няма основание да се очаква нов голям ляв проект както у някои европейски държави. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

В. Тончев: БСП има шанс да се пребори за лявото и да се развие, но трябват сериозни промени

Акцентът в последното проучване на "Сова Харис" е поставен върху левицата и бъдещето на лявото в България. То показва, че в Българя няма основания да се очаква нов голям ляв проект или нова левица от типа на това, което стана в Гърция, в Испания..

публикувано на 05.04.16 в 14:05

М. Мирчев: Ако елитът не се съобразява с настроенията на електората, БСП ще продължи да линее

Преди Конгреса БСП изглежда напрегната, с много вътрешни прегрупирания. Ще търсят някакъв вариант пред себе си – не да се самоубиват, а да оцеляват като силна лява партия.  Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“социологът Михаил Мирчев...

публикувано на 05.04.16 в 14:36