Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само 8% от българите знаят какви са здравните им права при пътуване в Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Само 8 на сто българите знаят какви са техните здравни права при пътуване в други европейски страни. Докладът за състоянието на Директивата за трансгранично здравно обслужване показва още, че информираността на европейските граждани относно правото им да избират здравно обслужване в друга държава от Евросъюза остава ниско.

Пациентски организации "Заедно с теб" ще представляват България в качеството на Национален център за контакт в Комуникационна кампания за трансгранично здравно обслужване, която започва в 14 страни от Евросъюза.

Пациентски организации "Заедно с теб" ще представляват България в качеството на Национален център за контакт в кампанията "Правата на пациентите са без граници", посочи председателят на организацията Пенка Георгиева:

Това е една кампания за трансгранично здравно обслужване. Крайно време е всички, включително България като страна - членка на ЕС, в популяризирането, в подобряването на информираността на българските граждани и родителите на деца да могат да се лекуват в чужбина.

Само 2% от гражданите на ЕС се възползват от предоставените възможности да отидат в чужбина, за да бъдат лекувани в специализирани здравни центрове. В България 8% от хората са наясно за техните права:

Пациент, който имаше тумор на прешлените и тъй като в България никой не се ангажира да го оперира, наложи се да отиде в чужбина и тогава комисията за лечение на българи в чужбина, му плати. Трябва да знаят пациентите кога нашата здравна система може да заплаща. И Комисията, и България се задължават да заплаща и последващото лечение.

Малцина знаят, че 6 часа е безплатната спешна помощ за пациенти, попаднали в здравна нужда в друга страна от Евросъюза. Хората трябва да получат и целия пакет от документи, доказващи последващото лечение:

Крайно време е всички, включително и България като страна членка на ЕС да бъдем по-активни в популяризирането, в подобряването на информираността на българските граждани, на българските родители, за българските дечица, за да могат да се лекуват в чужбина.

Пациентски организации "Заедно с теб" започват поредица от кампании за информираност на българските граждани за техните здравни права.

Подробностите чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!