Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снежана Ганцова, логопед: Децата навлизат бързо в новите технологии и нямат потребност да говорят

Снежана Ганцова, логопед
Снимка: Радио Видин Архив


Грижата за езиковото развитие на детето трябва да започне от самото раждане. Детето чува и то трябва да започне да чува една правилна реч, каза в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН логопедът Снежана Ганцова. Тя обясни по какъв начин родителите могат да стимулират речевите умения на децата си:

"Хубаво е да им четат, да им обясняват какво правят в момента, да ги включват в ежедневната дейност - готвене, миене. По този начин се стимулират не само езикът и говорът, така се стимулира и физическото им здраве. Много е хубаво да се гледат книжки с илюстрации, да се обяснява какво изобразяват и т.н. Не е правило на детето да се говори на бебешки, защото то подражава на родителите си. Въпреки че все още не може да произнася думите правилно, детето слуша, възприема нашия говор. Колкото по-дълго говорите на детето си на бебешки, толкова по-късно то ще проговори, защото това чува от вас."

Ако до 3 години детето не говори, говори малко или неправилно, има проблем с разбирането, не желае да повтаря, има проблеми с дъвченето, тогава може да се потърси помощ от логопед. Причините за нарушенията в говорното развитие на децата досега не са доказани, каза още Снежана Ганцова:

"От практиката забелязвам едно проговаряне на децата след 3 и 4 години дори. Децата все още продължават да говорят на бебешки или просто не говорят. Нашият живот е свързан с новите технологии. Децата много бързо навлизат в тях и просто нямат потребност да говорят. Така че няма как да развиват реч, говор и комуникация. Родителите, когато са по-ангажирани и искат да предоставят всичко на детето, те не го изчакват да говори и то просто няма потребност да се изказва. Неглижирането на говорните нарушения може да доведе до проблем с писането, което води до изоставане в училище, по-слаби оценки..."

Продължителността на логопедичната терапия е различна и зависи от конкретния случай. Тя може да продължи до 6 месеца, а понякога до 1-2 години. По-бавен е процесът при възрастни пациенти след прекаран инсулт, обясни логопедът:

"Когато е нарушено четенето, започваме да учим азбуката от А. На човек на 60-70 години е много трудно да му кажеш, че започваме да учим азбуката отначало. Той казва: Да, ама аз я знам, няма ти да ме учиш. Трудно е, малко и психологически работим. Но всичко е преодолимо, стига да има желание от страна на пациента. При децата много важна е ролята на родителя."

Петя Раева, депутат в 41-то и 42-то НС и автор на книги за здравословно хранене, Снимка: Радио Видин Архив

В "Направление здраве" говорим също за здравословното хранене и как да се сдобием с мечтаната фигура. Консумирането на нискокалорични храни в по-ограничено количество задейства системата ни за сваляне на килограми, каза Петя Раева, депутат в 41-то и 42-то Народно събрание и автор на книги за здравословен живот. Тя препоръча на слушателите на Радио ВИДИН 5-дневна програма за здравословно хранене, по време на която трябва да се пие повече вода, а отделните хранения да са през 4 часа:

"В понеделник сутрин човек може да пие кафе или чай, в зависимост от предпочитанията си. Към 10-11 часа може да хапне плод или да пие фреш, да обядва нещо лекичко – месо със салата, тиквички, броколи, краставици, домати. Вечерта да хапне нещо леко - ризото, ориз с грах, или картофи на фурна в по-ограничени количества..."

Петя Раева не изключва хляба от менюто си и продължава да приготвя вкусен домашен хляб:

"Хлябът е изключително полезно нещо, ако е в правилната комбинация с храните. Не го препоръчвам, когато се консумира с месо, яйца, сирене. Но когато хапваме само хляб или може би малко картофи и ориз, няма нещо, което да възпрепятства човек да го консумира..."

По време на диета сладкото е табу, но малко черен шоколад дори ще помогне да се избавим от излишните килограми, обясни Петя Раева:

"Какаото е един от най-добрите продукти за сваляне на килограми. То е много добър антиоксидант, който предпазва от образуване на ракови клетки и чисти от свободните радикали. Когато аз свалях килограми, хапвах по половин черен шоколад, но като замествам едното хранене с него. Защото колкото и да е полезен, той все пак е калоричен..."

Пожелава на хората, които искат да свалят килограми, да го направят с удоволствие. Защото да направиш нещо за себе си и за здравето си е много важно, то създава и настроение.

Д-р Марияна Чавдарова, началник отдел Държавен здравен контрол в РЗИ-Видин, Снимка: Радио Видин

На 10-ти май се отбелязва Световния ден, посветен на инициативата на Световната здравна организация "Движението - това е здраве". Целта е да се насочи вниманието към ползите от спортуването и здравословния начин на живот. Кампанията е подкрепена от Министерството на здравеопазването и цели чрез спорт и физическа активност да ограничи действието на рисковите за здравето фактори, като тютюнопушене, нездравословно хранене, стрес и социална изолация.

Ниската физическа активност провокира високото кръвно налягане, високото ниво на холестерол и затлъстяване, каза

д-р Марияна Чавдарова, началник Отдел "Държавен здравен контрол" в Регионалната здравна инспекция във Видин:

"Съвместно с тютюнопушенето и нездравословното хранене тя е основен рисков фактор за редица заболявания, като исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт, хипертонична болест, захарен диабет, онкологични заболявания и други..."

Повече по темите в предаването може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40