Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонтират Дома за възрастни хора в Кула

Домуващите там са доволни от условията

7
Снимка: Красимир Каменов
Осигурени са средства за ремонт на Дома за стари хора "Свети Василий Велики" в град Кула. Проектът за реконструкция е готов. Ще се ремонтират общите помещения. Предвижда се подмяна на старта дограма. Заложен е също частичен ремонт на кухнята, каза кметът на Кула Владимир Владимиров. Според него проблемът, с който стана известен Домът преди време - лоши условия, неработещи бани и прочие, са силно преувеличени:

"Знаехме за проблема. Картината, обаче, не е толкова трагична и страшна, колкото бе представена. Имаше теч, но той е в неизползваната част на сградата. Ремонт, частичен, обаче, е правен преди седем години. Трябва да се направи основен ремонт, за което трябват пари."

Радостната новина за настанените там 46 възрастни хора е, че парите за ремонт са осигурени и те ще се радват на едни много по-добри условия:

"Предвидено е така, че след ремонта всички домуващи ще са по един в стая и ще бъдат със самостоятелен санитарен възел. Прилежащите площи в парка ще бъдат благоустроени. Тече процедурата за избор на изпълнител. До края на строителния сезон трябва да приключи ремонтът."

След като придобива печална известност Домът получава много дарения, които са предадени и се ползват от домуващите. На въпроса ми какви са в момента условията там Владимиров е категоричен:

"За момента условията в Дома са повече от прилични. Домът осигурява нормални условия на домуващите да живеят там и да общуват."

Решаваме да се убедим така ли е в действителност и без предварителна уговорка се отправяме към социалното заведение. Преди да стане Дом за стари хора сградата е била Млекарско училище и база за рехабилитация. Намира се на  два-три километра от Кула, в гориста местност над язовир "Кула". Има хубав парк с пейки и беседки. Влизаме в Дома. От огромен плазмен телевизор звучи българска народна музика и възрастен мъж гледа. В съседно помещение домуващи играят шах и карти. Мирише на готвено. Минал е обядът. Посреща ни служител, на който казваме кои сме и какво ни интересува. Директорът е отпуска, обаче, и се срещаме с домакина- Виолета Нешева.

"Тези помещения които ги показаха са заключени, не се ползват. Всяка стая има самостоятелна баня и тоалетна. Условията в Дома са добри. Има какво още да се направи, но след ремонта ще е по-добре. Имаме въглища, топло е и храната е вкусна. Не сме имали проблеми от това естество", разказа Виолета Нешева.

Разрешават ни да влезем в стаите и да разговаряме с домуващите. Топло е в помещенията. Повечето възрастни хора си почиват. В една от стаите се чува отново българска народна музика от телевизор. Влизаме вътре. Три жени са настанени в тази стая. Има баня и тоалетна. Две гледат телевизия, а едната си почива:

"Добре ми е тук. Докараха ме тук пребита на носилка. Сега мога да играя. Добре е в Дома"
, казва едната от жените и за да покаже как се чувства, става и започва доста пъргаво да играе хоро. Другата жена също е доволна от условията:

"Много добре е тук. Храната и всичко е хубаво. Доволни сме."

Капацитетът на Дома е 50 души. Настанените в момента са 46. Но явно уютът и топлата храна не са достатъчни, за да накарат тези самотни хора да се почустват още по-добре. Какво ли може да иска един възрастен човек, ще се запитате. Детски гласчета. Това е най доброто лекарство, оказва се, за старините:

"Имам една молба към вас. Нека да ни гостуват дечица да ни попеят. Това е радост и уважение за нас", казва усмихнато една от жените.


Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40