Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Казусът "Лозята на Ново село"

5
Снимка: РАДИО ВИДИН

Случаят е с над 10-годишна давност- проблем с действащия кадастрален план на новоселското землище, който се разминава с действителното разположение на ниви, лозя и други трайни насаждения. Това разминаване е забелязано за първи път при лозарите преди няколко години, когато част от собствениците започват да подават заявления за директни плащания. Тогава проблемът излиза наяве, защото, заради застъпванията, са лишени от субсидии, освен това търпят санкции. По инициатива на двама от потърпевшите лозари през миналата година започва подписка, адресирана до Агенцията по картография, кадастър и геодезия и Министерството на земеделието. Отзвук от подписката бе и проведената преди седмица среща на стопаните с представители на Агенцията по кадастър, геодезия и картография, и Областна дирекция "Земеделие".

Антоанета Кежова от три години е в битка с институциите и се опитва да докаже правотата си. Твърди, че кадастралният план е изготвен грешно. С нея, както и с други двама потърпевши- Любка Ангелова и Георги Найденов, се срещна Светла Бондова- чуйте разказите им в звуковия файл.

Грешка на фирмата в изготвянето на кадастралния план или нехайство от страна на собствениците? Една от страните по казуса е Областна дирекция "Земеделие" във Видин, където стопаните подават заявления за директни плащания. Кой крив- кой прав- коментарът е на  директора Емилиян Енчев:

Снимка"Тук става дума за разминаване между ползването на трайните насаждения- лозовите масиви и тяхното възстановяване в картата на възстановената собственост. Ползвателите са имали временен въвод през 1995 година- четири години преди приемане на плана за възстановяване на земята, при изготвянето на който е взето предвид, че лозята са с изтичащ амортизационен срок и не е съобразено в достатъчна степен с ползването. В крайна сметка се получава разминаване между собственост и ползване на трайните насаждения...Сега те трябва да чертаят в границите на тяхното правно основание. Границите са по карта, която в някои случаи се разминава частично, а в някои- цялостно с ползването, т.е. техните три реда са малко вляво от тези три реда, които ползват на терен... Те могат да чертаят в границите на техните правни основания по собственост, които, ако попадат в изоставени трайни насаждения, са недопсутими за подпомагане..." 


На този етап всеки заинтересован собственик на земеделски имот трябва в едномесечен срок /считано от 27 април т.г./ да направи искане за трасиране на имота, придружено с комплект документи за собственост / копия от скици, нотариални актове, въводи за владение, пълномощно и др./, което да предостави в Общината. Ако бъдат събрани над 50 заявления, общинският кмет може да отправи  официално искане до Агенцията по кадастър, геодезия и картография за решаване на проблема с поправките на кадастралната карта на землището. В този случай, всички действия ще бъдат за сметка на Агенцията. Ако обаче се съберат по-малко от 50 искания, поправките ще бъдат за сметка на всеки един собственик.

Добра новина от синоптиците- постепенно температурите започват да се повишават, минималните ще бъдат 11-14 градуса, максималните ще достигат до 25-28 градуса. Дъждовете постепенно ще спират, няма да са така интензивни, каза пред Любо Андреев директорът на ХМО-Монтана Леночка Ангелова:

Снимка"Всички растения са в добро развитие. Ечемикът е във фаза "изкласяване", пшеницата също е в добро състояние, поникнали са вече засетите слънчоглед и царевица... По овошките трябва да се извърши следцъфтежно пръскане срещу гъбни болести, пръскане с фунгициди е необходимо и в лозовите насаждения... По-късно ще има условия и за изнасяне на зеленчуковия разсад..."


Ако все още не сте насадили ранни домати, можете да го сторите- чуйте съветите в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40