Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна дългоочакван ремонт на пътя до село Киреево

Снимка: Светлана Недкова
Жителите и гостите на село Киреево, община Макреш и всички потърпевши от изключително лошото състояние на довеждащите пътни артерии, подписаха петиция, която изпратиха до регионалния министър Лиляна Павлова с колективна молба за предприемане на спешни мерки за извършване на основен ремонт на пътищата към тяхното село. Петицията е адресирана с копия и до министър председателя Бойко Борисов, областния управител на Видин Момчил Станков, до директора на Областно пътно управление Видин инж. Павел Драганов и до четиримата народни представители в 43-ото Народно събрание от 5 МИР Видин. Организатор на петицията е Светлана Недкова.

"Идеята ми дойде от това, че всяко пътуване до селото или региона водеше до чупене на автомобила, последния път спуках две гуми в една дупка. Отсечката ставаше все по-зле. Най-парадоксалното е, че скалната маса, която се добива от близкото до Киреево находище се използва именно за пътища. Тежките камиони всеки ден минават оттам, и те се чупят. Подадох петицията на 27 април, обещаха писмено да получа официален отговор до месец"- обясни Светлана Недкова.

"По пътя към Киреево минават и туристите от Сърбия, които пътуват към Магурата и Белоградчишките скали. Предстои туристически сезон и можем да очакваме туризмът в региона да "процъфтява"..., както и бизнесът на сервизите за поправка на счупените автомобили" - е коментар под публикация на снимки от дупките на пътя до Киреево, качени в социалните мрежи.

"Важно е да имате винетка за 97 лв, иначе не може да минете по този прекрасен път" - пише Мартин Александров.

"Просто не пътувайте до Киреево..." допълва Тихомир Генов, а от групата във Фейсбук- Киреево опонират, че "Не е толкова просто и няма да се откажем да пътуваме до там и да настояваме положението в този край да се подобри!"

Над 82 хил. лв. от бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) са осигурени през месец май за подобряване състоянието на третокласния път III-1401 /Видин - Връшка чука/ Киреево - Раковица - Подгоре - Раяновци - Ошане - Вещица - Белоградчик, отговориха от АПИ:

"С тези средства от началото на месеца е изкърпена настилката в участъка, преминаващ през селата Подгоре, Раяновци, Ошане и Вещица. До края на месец май ще бъде подобрено състоянието и на пътя през Киреево и Раковица. В отсечката, която ще се ремонтира е включено и кръстовището при км 3+435 на път III-1401 и пътя, водещ до кариера Рафаело. Интензивният тежкотоварен трафик от и към находището непрекъснато влошават състоянието на пътя, който през 60-те години не е конструиран да поеме тежкото автомобилно движение и натоварването на пътя.

През април т. г. АПИ вложи около 690 хил. лв. с ДДС в подобряване състоянието на пътните настилки и повишаване безопасността на пътуващите по републиканската пътна мрежа в област Видин. До края на май т. г. предстои да завършат ремонтни дейности за близо 220 хил. лв. с ДДС. Търсят се варианти за осигуряване на допълнителни средства от бюджета на агенцията за подобряване на състоянието на пътищата в областта."

Републикански път II-14 е второкласен път, част от републиканската пътна мрежа на България. Пътят преминава през  Кула и достига до сръбската граница при ГКПП Връшка чука. От него се отклоняват следните третокласни пътища- наляво Републикански път III-1401 през селата Киреево, Раковица, Подгоре, Раяновци, Ошане и Вещица до Белоградчик. В частта от разклона на второкласния републикански към село Киреево, който стига до находище Рафаело, стопанисвано от фирма за добив на варовик и скални материали, пътят е с интензивен трафик и състоянието на пътната настилка е изключително лошо и опасно. На места асфалтът е изронен и платното е изцяло в дупки и в двете посоки за движение, пътят е с непочистена растителност, която допълнително отнема от пътната настилка и преминаването е изключително трудно и опасно- оплакват се хората. Оказва се, че от село Киреевовчера там е започнал ремонт, машини на пътноподдържащата фирма изравят и извозват старата настилка. Добрата новина съобщи кметът на село Киреево Маргарита Георгиева:

"Машините са тук, изкарват старата настилка в отсечката от Киреево за Раковица. Отпуснати са пари, ще се направи. Имахме нужда, от години не е ремонтирано, нямаше откъде да се мине. Вървят тежки камиони, много е разрушено, а минават и чужденци, особено летния сезон. Не вярвам някъде в областта да има път в толкова лошо състояние. Много се радваме, че ще го направят."


Хората от Киреево настояват за цялостно преасфалтиране на отсечката, включваща и ремонтиране на всички мостове по участъка. Проблемен участък е и отсечката от 16 км на републикански път, минаващ през селата Подгоре, Цар Шишманово и Макреш. Общинската администрация в Макреш обслужва социалните дейности, касаещи възрастните хора в селата към общината, и затрудненият достъп до тези услуги води до изключително неудобство и усложнява живота им, оплакват се в петицията хората от селата. Попитахме и общинския кмет Иван Каменов какви ремонти на пътища се подготвят в общината.

село Макреш"Още октомври миналата година избрахме проектанти и им възложихме да разработят проект за ремонт на пътища в селата на общината, както и четвъртокласния път, който свързва Раковица и Старопатица. Този път свързва двете общини- Макреш и Кула. Имаме работен проект, който е за 6 млн. лв. Имаме и друг проект за наш стар проблем. От 40-50 години след направата на третокласния път в Макреш, и повдигането на нивото, къщите, които се намират на ската отгоре имат високи подпочвени води. Имаме проект със снимки, наблюдения на разрушенията с годините, наложи се и гео проучване на терена."- обясни общинският кмет.

Получихме уверение от началника на Областно пътно управление Видин, че ще ни предоставят информация за започналия ремонт на пътя до Киреево, за каква сума е и кога ще приключи. Той ни обясни, че е предал информацията на Агенция пътна инфраструктура, откъдето ще получим официален отговор на нашето запитване.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26