Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са правата ни при междусъседски спор

Снимка: Радио ВИДИН

Междусъседски спор прераства през годините в заплахи за живота и здравето, отправени от единия към другия съсед. Потърси ни слушателка на Радио ВИДИН, за да разкаже в какъв страх живее. Тя сподели, че въпреки полицейските предупреждения, тормозът спрямо нея не спира. От съображения за сигурност и от старх от съседа си, жената помоли да не съобщаваме името й. 

"От 5 години мой съсед ме малтретира, бие, псува, тормози, блъска. Аз не живея постоянно тук, а сега  въобще не искам да седя тук, защото имам страх. Той непрекъснато си влиза в моя двор и си прави каквото си иска. Питам аз кой може да ме защити в тази държава, да си изживея достойно старините..."

Последният спор между двамата възниква след отрязана черница в двора на жената. Разказа ни, че била блъскана по стълбите и  бита с дръжката на мотиката. Каза още, че съседът й има 7 предупреждения в полицията. При обясненията в полицията след случая с отрязаното дърво мъжът, посочил, че жената го поканила в двора си. Стига се и до съд- пак за отрязаната черница.

"Аз мисля, че ще се заведе дело за това, че ме блъска, че ме малтретира, че съм в постаянен страх и стрес. И накрая се оказа, че лицето е неизвестно. И след като той дава показания, че съм го поканила. И аз питам- това не е ли самоуправство?... Искам някой да ме защити и някой да му наложи някакво наказание на него- да види, че в тази държава има закони", разказа потърпевшата видинчанка.

Съдът решава, че няма данни за престъпление.

Случаите на междусъседски спорове са едни от най-неприятните. Каква закрила може да потърси потърпевшата страна попитахме адвокат Пламен Стефанов:

"Хипотезите в тези ситуации могат да бъдат най-различни. Според отделния случай може да се търси и отделната закрила. На първо място моят съвет е да се стремим да си живеем добре със съседите, защото това са най-близките хора. Но, ако е нарушена нощната тишина или се касае до определени действия като разбиване на врата или физическа саморазправа, тогава закрилата може да бъде чрез телефон 112 от полицейските органи. Потърпевшият трябва да прецени по какъв начин ще подаде сигнал и дали ще отиде в полицията и ще заяви, че се страхува от този човек. Няма как да бъде реагирано на дадено неправомерно действие, без да е подаден съответният сигнал."

Самоволните действия могат да бъдат доказани с всички доказателствени средства, като обикновено това са следи, които са оставени на местопрестъплението. Но сновно си остават свидетелските показания. Обвиняемото лице не е длъжно да дава обяснение, законът му дава право да говори каквото си иска. Ако се води разследване или предварителна проверка, разследващият орган има законоустановени средства, с които би могъл да доказва определено престъпление или нарушение. Какво се случва, ако заплахите продължават, въпреки предупрежденията?

"По Закона за МВР много често се издават предупредителни протоколи. Тези протоколи имат своето действие единствено и само тогава, когато те са скрепени с определена санкция. Ако се повтори в един период от време, би могло да се наложи и съответната административна санкция при неизпълнението на едно такова предупреждение, ако последващото действие не представлявя някакво друго нарушение или престъпление", допълни Пламен Стефанов.

Междусъседстките спорове могат да стигнат и до съда. Всяко едно действие в съда, направено на емоционална основа, намалява шансовете да се стигне до желания ефект, затова е най-добре пострадалият да си потърси адвокат. Юристите са хората, които знаят какви са законово- изискуемите факти и обстоятелства.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40