Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

160 години читалище и театър в Лом

12
Снимка: Владимир Недев

Лом тържествено отбеляза 160 години от основаването на читалището и театъра. Честването се проведе в Народно читалище "Постоянство" 1856 - храм на културата и духовността и символ на българщината. Празникът започна с изпълнения на фанфарните състави от Основно училище "Никола Първанов" и Основно училище "Константин Фотинов". Мажоретната формация към Първо основно училище също се включи в празничната програма. Фотодокументална изложба "160 години читалище и театър в Лом" беше открита в малката зала на културната институция. Експозицията е плод на дългогодишното сътрудничество между Народно читалище "Постоянство" и Исторически музей – Лом. Директорът на музея Даниела Замфирова откри изложбата.

"Особено сме развълнувани, че сме заедно в тази тържествена вечер, когато честваме "160 години читалище и театър в Лом". Народно читалище "Постоянство" 1856 и днес има своята специфична мисия – да съхранява традиционните и непреходни духовни ценности, да обогатява, развива и постига нови културни достижения"– каза в словото си Даниела Замфирова. В изложбата е представен идейният вдъхновител и организатор на читалищното и театралното дело Кръстьо Пишурка, важни исторически документи, свързани с началото на читалищната дейност и първото театрално представление. На отделни табла са поместени портрети на сподвижници на Пишурка, сред които са и най-изявените и начетени ломчанки, които с всички сили са подпомагали дейността на читалището и театъра и които начело с Еленка Ценко Тодорова малко по-късно основават Първото женско дружество в България. Изложбата представя непоказвани до момента фотографии от богатия културен живот на читалище "Постоянство". Отразени са запомнящи се моменти от постановки на Драматичен театър "Кръстьо Пишурка", детския и кукления театър; от незабравимата Ломска оперета, Детската оперета, Хора за школувано пеене, Симфоничния оркестър и Детската музикална школа, от която израстват редица значими световноизвестни музиканти, Духовия оркестър, Детската балетна школа, която подготвя кадрите на  изящния балет. Изложбата показва и богатия старопечатен фонд на библиотеката при читалище "Постоянство", който наброява 162 старопечатни книги в 216 екземпляра, като особено важни са книгите на Кръстьо Пишурка, както и учебно-педагогическата, художествената, научната и богослужебната литература.

СнимкаПредседателят на Народно читалище "Постоянство" Недялка Трайкова поздрави гостите и отбеляза значението на 160-та годишнина на читалището и театъра за Лом и за страната. Тя връчи свидетелства за дарение на хората, които подкрепиха кампанията по отбелязването на годишнината с финансова помощ, дарение на ценни книги и предмети. Сред тях са имената на народния представител Борислав Великов, кмета Пенка Пенкова, заместник-кметовете Гинка Иванова и Валентин Евтимов, проф. д.ик.н. Стоян Денчев – ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии в София, нотариус Станислав Станчев, д-р Светла Йотова, Красимира Петрова – изпълнителен директор на "Ломско пиво" АД, Борислав Борисов – общински съветник, д-р Любомил Петров – МЦ "Хипократ", Камелия Арсенова, Нина Цанкова, Красимир Горанов, Васил Кръстев, д-р Георги Савков, Анжело Иванов, Теодор Анжелопулос, Валери Костов, Общински съвет – Лом, Емилия Петрова, ПГХЗ "Д. Менделеев" – Лом, Веско Цанков.

По-късно домакини и гости се отправиха към централната градска градинка, където се поклониха пред паметника на великия възрожденец Кръстьо Пишурка. Ученици от училище "Константин Фотинов" с художествен ръководител Мелина Андреева и културният деятел Васил Божинов поднесоха на присъстващите поетичен рецитал, посветен на 160-та годишнина от основаването на театъра и читалището в Лом. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на основоположника на българския театър, след което на паметника бяха положени венци и цветя.Тържественият концерт започна със сцена от пиесата "Многострадална Геновева" от Васил Станилов. Актьорите от Драматичен театър "Кръстьо Пишурка" – Румен Михайлов, Иван Михайлов, Тодорка Любенова, Петър Петров, Трифон Юлианов, Павел Георгиев и Симеон Георгиев изпълниха откъс от първото представление, което се е играло в Лом преди 160 години. Режисьор на спектакъла е Николай Априлов. Председателят на Народно читалище "Постоянство" Недялка Трайкова произнесе слово за родоначалника на българския театър Кръстьо Пишурка и за началото на театралното и читалищно дело в Лом.

"Висок е върхът, от който днес се вглеждаме в миналото. Анализираме настоящето и търсим нови хоризонти в бъдещето. Измерваме тази висота с цели 160 лета. Заговорим ли за тях, непременно отправяме поглед към корена, към началото, а началото е библиотеката, която е основана през 1848 г." – каза Недялка Трайкова.

Честването на годишнината беше удостоено с присъствие и поздравления от кмета Пенка Пенкова, областния управител на област Монтана Ивайло Петров, проф. д.ик.н. Стоян Денчев - ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии, Венцислав Велев – началник отдел "Регионални дейности" в Министерството на културата, Николай Дойнов – председател на Съюза на народните читалища в България, представители на читалищата от Монтана, Враца, Видин и Казанлък. На всички тях, както и на някои от гостите в залата, бяха връчени юбилейни плакети и грамоти от председателя на Народно читалище "Постоянство" Недялка Трайкова.

"Дълбок поклон и признателност към онези творци, които вече ги няма, но които запалиха пламъчето на просвещението преди повече от век и половина. С уважение и признателност към всички онези, които се трудеха през годините, и които продължават да поддържат духа на този храм, с който Лом се гордее. Бъдете живи и здрави и творете, защото това е вашата мисия"– каза в своето поздравление кметът Пенка Пенкова.  Поздравителни адреси по повод годишнината изпратиха вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова, заместник-председателят на Народното събрание Янаки Стоилов, министърът на културата Вежди Рашидов, председателят на комисията по култура в Народното събрание Полина Карастоянова, проф. Боряна Христова от Народна библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", председателят на Общински съвет Лом Христина Христова, проф. д-р Хилде Фай, от читалищата в Шумен, Свищов, Смолян, Монтана, Враца, Видин, Казанлък и много други.  В програмата на тържествения концерт "В постоянството е силата" взеха участие Драматичен театър "Кръстьо Пишурка", Формация за шлагерни песни "Екатерина Ванкова", Формация за руски песни и романси "Смуглянка", Вокална група "Шоколадче", Вокална група "Китен здравец" при СОУ "Димитър Маринов", Балетен състав към читалище "Постоянство", детски фолклорен състав "Дунавче", младежки фолклорен състав "Дунав", инструментален квартет с ръководител Ванюш Лазаров, Димитър Димитров - вокал, Стефка Славчева - вокал, Ивон Иванова – пиано, Евгения Горанова – пиано.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": Честит рожден ден, Марк Антъни!

Певец, продуцент, текстописец, музикант, актьор и бивш съпруг на една от най-горещите латино диви Дженифър Лопес, Марк Антъни знае как да вдъхне чувство и ритъм на всяко свое изпълнение и да го превърне в актуален хит. Марк Антъни е един от най-продаваните салса изпълнители на всички времена.  По случай рождения ден на певеца ще слушаме някои от..

публикувано на 16.09.24 в 09:00

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00