Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Губим ли от дългите почивки за празниците

Снимка: Радио ВИДИН

Повече от половината фирми у нас са против дългите празници. Това показва проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Сливането на официалните празници с почивните дни оказва негативен ефект върху бизнеса при 54% от фирмите. Според тях такива ситуации пораждат затишие на пазара, а голяма част от служителите допълват или свързват празниците с дни от полагащата им се отпуска. Онези, които не успеят да сторят това, работят с 10% от капацитета си. И се получава един безкраен празник за работещите, а за бизнеса - дълъг период на бездействие, което предполага и загуби. Така ли е всъщност?

Павел Тодоров
е бизнесмен от Видин.

"В моя бизнес дългите почивни дни не се отразяват добре на работния процес. Хората си отиват по селата и оборотът намалява чувствително. Не съм против хората да си почиват. Всеки човек, който работи, трябва и да почива. Аз и моето семейство работим от 5.30 до 18.00 - 19.00 часа всеки ден. Старая се да осигуря на работещите в моята фирма по два почивни дни в седмицата"
- разказа Павел Тодоров.

Между 300 и 400 милиона лева губи икономиката на страната ни от дългите празнични дни през тази година, показва проучването на Асоциацията на индустриалния капитал.

Превозвачите също са против многото почивни дни през май. Според тях държава с толкова крехка икономика, като нашата, не може да си позволи да не се работи толкова дни. Особено тежко е през май, когато всеки трети ден е почивен. Отработването в събота също не е ефективно, защото тогава не работят институциите. Друг проблем в бранша е ограниченията в движението на тировете по магистралите през дългите почивни дни.

"Дългият престой на един паркинг е мъчителен за нас, превозвачите. Създава се проблем и с преминаването на многото митници и това допълнително усложнява както работата на митничарите, така и нашата дейност" - каза Мирослав Костадинов, превозвач от Видин.

Сметките на работодателите показват, че при сливане на почивни и работни дни между Великден и Гергьовден, както и за 24 май, този месец работим 18 дни за сметка на 13 почивни. Ефектът от сливането на празници е негативен, смятат над половината от работодателите у нас. Едва 8 от бизнеса, основно компании, които работят в сферата на транспорта и туризма, печелят от дългите почивки.

"Дългите почивните дни се отразяват добре на нашата дейност. Хората обичат да пътуват. Сега за предстоящите почивни дни имаме доста резервации за чужбина. Напоследък започнаха и повече екскурзии в страната ни. Много хора изпращат багаж и различни подаръци. Работещите в чужбина много подпомагат своите близки тук", каза Красимира Асенова, собственик на туроператорска фирма във Видин.

"Хубаво е човек да си почива, но многото почивни дни се отразяват зле на бизнеса ни" - смята Наташа Петрова, собственик за заведение за бърза закуска във Видин.

Разнопосочни са и мненията на видинчани:

"Аз съм "за" дългите почивни дни. Хората работят и заслужават да почиват... Работодателите са с тяхното право, а ние- с нашето. Хубави са дългите почивни дни,  защото се виждаме със своите близки, които си идват тук... Много от институциите не работят през почивните дни и се нарушава целият ритъм на живот в града."

Потърсихме позиция и от синдикалните организации. Работещите са доволни от дългите поредици почивни дни по празниците, това каза Мария Лазарова, председател на Регионалния съвет на КНСБ в Монтана. Според психолога Катя Райчева е трудно да се адаптираме след дългите почивки отново към работния процес.

"Човек се нуждае от 20 дни годишен отпуск и почивни дни всяка седмица." Подобни ситуации възникват всяка година, а браншовите организации на корпоративния капитал постоянно недоволстват от загубите, които многобройните и продължителни празници им нанасят.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03