Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лазерните технологии са бъдещето в денталната медицина

В  това е категоричен  проф. д-р Джошуа Мошонов, световно признат специалист  в тази област,  учен и преподавател в „Хадаса“ Еврейския университет в Йерусалим,Израел.

Днес на официална церемония  Медицински университет в Пловдив удостои с почетната титла „Доктор хонорис кауза“ проф. д-р Джошуа Мошонов , който е от български произход . Той  е роден в Израел в семейството на  български преселници и независимо, че за първи път посещава България през 1998 година не само добре говори български, но и е силно привързан към страната.

От Йерусалимския дентален факултет тръгва завидната световна научна кариера на професор Мошонов в областта на ендодонтията. Научните му интереси и изследвания се фокусират върху приложението на новите технологии в денталната медицина като цяло и по-специално в ендодонтията, както и приложението на лазерите в денталната медицина.

Наскоро проф. Мошонов участва в съвместна разработка на ендоскоп за дентално приложение, който се използва най-вече в имплантологията и ендодонтията.

Преуспелият в Израел учен от български произход днес е водещ международен експерт в областта на ендодонтията и използването на лазерите в диагностиката и при лечението на заболявания на ендодонта в съвременната дентална медицина.

Като преподавател, професорът с български корени, ръководи катедрата по Ендодонтия и университетски център за обучение по лазерна медицина, където са подготвени редица наши специалисти, преподаватели от Факултета по дентална медицина в Пловдив.

По примера на ръководения от професор Мошонов център е създаден първият в България Център за лазерна дентална медицина, като много от най-добрите обучителни и клинични практики са реализирани във ФДМ - Пловдив. Въведената за първи път у нас обучителна Програма по лазерна дентална медицина, заедно с учебните материали и учебниците за факултативно обучение на пловдивските студенти е адаптирана по оригиналната програма на факултета в Йерусалим, предоставена от професор Мошонов.

Проф Мошонов е категоричен, че профилактиката е ключът към денталното здраве. Грижата за зъбите обаче, трябва да започва в най-ранна детска вързраст и за това отговорността първо е на майката

Профилактиката на детските зъби в Израел е държавна политика. От 90 години до сега, благодарение на предприетите мерки, образователните програми в училищата , кариесът при децата е намалял с 40%. Според него не бива да се пренебрегват млечените зъби и грижата за тях трябва да е качествена.

Титла „Доктор хонорис кауза“ на Медицинския университет професорът прие като чест и отговорност. 

Какво още сподели за себе си и научната си работа може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!