Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама започва едноседмична обиколка във Виетнам и Япония, в програмата е включено посещение в Хирошима

Снимка: БТА


Отношенията на Съединените Щати с Азия са един от основните приоритети на външната политика на администрацията на президента Барак Обама. Можем да кажем, че използвания от Белия Дом термин „ребалансиране в Азия“ описва външнополитическите и външноикономическите цели на Обама в региона.
Посещението във Виетнам, първото за сегашния държавен глава, отбелязва значителен напредък в двустранните връзки. То се случва на фона на териториални диспути в Китайско море и лобиране за вдигане на американското ембарго за продажба на оръжие на съседката на Китай.
Съветникът по сигурността Бен Роудс заяви, че преговорите в Капитолия за вдигане на ембаргото са налице. Роудс допълни, че по време на двустранните си срещи във Виетнам Обама ще начертае стъпките за прогрес в тази насока.
Ембаргото е една от последните бариери за по-близки отношения с Ханой и се приема като остатък от войната с Виетнам, когато двете страни бяха врагове. От Вашингтон коментират, че решението зависи от зачитането на гражданските права от местната власт.
В същото време обаче има и гласове като републиканецът Джон МаКейн, който е настоява за по-скорошно падане на военното ембарго. Самият той е ветеран от войната с Виетнам. В изявление МакКейн посочва:
На Виетнам трябва да се разреши да закупуват сухопътни и базирани във вода платформи, които да спомагат за възможностите  на виетнамските въоръжени сили за по-ефективна опериране около и в териториалните им води.
Такива изказвания могат да се възприемат като вземане на страна в комплицираните териториалните диспути в Китайско море, диспути с участие на Филипините, Китай, Виетнам, Малайзия, Бруней. Бен Роудс е категоричен, че Америка не взема страна, а цели подсилване международните норми и е на страната на мира и стабилността.
Освен възможност за сваляне на ембарго, необичайно дългата (тридневна) спирка във Виетнам се разглежда и като промоция на  Тихоокенаското търговско споразумение. Търговският представител на Съединените Щати Майкъл Фроман коментира в телеконференция, че бързият растеж на средна класа във Виетнам води до търсене на американски стоки, но високите мита са пречка при експорта. Той смята, че подписването на споразумението може да облекчи условията.

Промотирането на позитивите от Транстихоокеанското търговско споразумение ще има и на срещата на Г-7в Япония. Но исторически по-значимото събитие в Япония е свързано с посещението на Хирошима - единият от двата града ударени от атомни бомби по време на Втората световна война. Според историци, крайната мярка, предприета от Америка тогава, е била необходима за прекратяване войната. През 1984-та Хирошима бе посетена от Джими Картър след мандата му в Белия Дом, а сега Барак Обама ще бъде първият действащ държавен глава, който отива на емблематично място, свързано със смъртта на стотици хиляди.
Още с обявяването на азиатската визита официални лица дадоха да се разбере, че спирката в Хирошима не трябва да се разглежда като извинение на Америка. Готвената реч няма да е и политически адрес за план за ядрено разоръжаване. За Обама Хирошима е платформата, която той ще използва, за да подсили посланието си за човешката цена на войната и да наблегне над заплахата, която крият ядрените оръжия.
Миналия месец държавният секретар Джон Кери стана най-високопоставен щатски представител изправил се пред Мемориала за мир в града, който се намира в близост до единствената оцеляла сграда от бомбардировката от 6 август 1945. Кери описа усещането като „свиващо стомаха“:
То ни припомня на всеки за изключителната сложност на решенията, които се вземат по време на война и за това какво причинява войната на хората, общностите, държавите и света като цяло.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!