Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гост в "Калейдоскоп" е Колетка Павлова- учител във видинското училище "Любен Каравелов"

За учителя с любов

Музика, фотография, поезия са част от любимите занимания на Колетка Павлова.Тя е кандидат майстор на спорта по военно-приложен многобой.Тя обича децата. Обича земята и всичко, което се ражда под грижовните й ръце.

31
Снимка: Колаж Ваня Минева


Гост в "Калейдоскоп" е Колетка Павлова- учител във видинското училище "Любен Каравелов". Гостува ни тя в хубав ден- в съботата преди празника на българските букви- 24 май, която за видинчани започна с голямо пъстро хоро в Градската градина, пред художествената галерия "Никола Петров". Място, на което в продължение на десетилетия жителите на старопрестолния град посрещат празници, награждават достойни свои съграждани, правят разходки с внуците си. Място, от което са изпращали доброволци в три войни. Място, от което в днешните трудни, но мирни години, изпращаме своите пораснали момчета и момичета към университетите на България и Света. Днес на това място развяха националния флаг нови воеводи в стари носии. Разлюляха дантелени фусти и ръкави красиви нашенки от 5 до 95 години. Грейнаха алени мушкати, откъснати от селските дворове на близките села. И душата ми се усмихна. Боже, колко красив е този наш Български Северозапад! Въпреки всичката болка, която носим в делниците, дойде ли празник, сърцата ни се отварят и изпълват Вселената с усещане за топлина и близост. Ето такъв беше днешният съботен ден.

Снимка личен архив, Колетка ПавловаТакъв е и нашият съботен гост в "Калейдоскоп". Тя обича децата. Обича земята. Обича всичко, което земята ражда под грижовните й ръце. Обича да отглежда с любов своите малчугани от първия ден, в който те сядат на чиновете като азбукарчета в нейното училище. После те растат и стават наперени млади хора. Защото тя има дарбата да вижда, да подпомага детските таланти и да ги развива. Тя е любима жена. Тя е майка. Тя е учител. Тя е приятел.

"Тя е човекът до мен. Моят много верен човек. Човекът, с който се познаваме повече от 20 години. Вървим заедно и в добро, и в лошо. Преживели сме много неща и винаги сме били една до друга- и в работата с децата, и в живота. Надявам се още дълги години да е така. Запозна ни и ни събра работата в литературния клуб "Иван Деспотов" и в училище "Любен Каравелов". Заедно сме и в литературните салони. Заедно сме в поезията- тя е част от нашето видинско поетическо семейство. Името на първата й стихосбирка- "Неведоми пътища", може би определя нейния живот, но и моя, защото неведоми пътища ни срещнаха... Нека от мен за нея да прозвучи песента на Стефка Берова и Йордан Марчинков "Рози пред всяка врата". Това ще е букет от мен пред нейната врата, в навечерието на празника на българското слово- 24 май. За нас всички дни са празници на българското слово, защото обичаме децата и им помагаме да развиват своите дарби и таланти", признание от приятеля Диана Сиракова за Колетка Павлова.

Музика, фотография, поезия са част от любимите занимания на Колетка Павлова. Тя обаче на първо място поставя връзката си със земята.

Книги с публикации на Колетка Павлова"Моето детство започна в село Мадан, тогава област Михайловград, сега Монтана. С препечената филийка, с тичането по прашните селски пътеки, с големите едри звезди нощем... Майка ми беше самодейка в читалището- учеше ни на песни. Двете със сестра ми заспивахме с приказки, разказани от моята баба. И сега е пред очите ми онова пламъче на селската печка, което подскача по тавана и чувам гласа й, който в тъмното разказва... Няма как да се забрави това. Може би това детство предопредели решението ми да стана учител", връща се назад в годините Колетка. Казва ми, че е била прибрано и скромно дете, но и не чак толкова, защото като по-голяма е избрала да тренира военно-приложен многобой.

"Има сходства със зимния биатлон, но се бяга през пресечена местност, с пушка на рамо, три гранати и специално снаряжение... Тренирала съм акробатика, спортна гимнастика. В студентските години продължих в "Спартак" Плевен със стрелбата и бягането. Покрих нормативите за кандидат майстор на спорта. До момента, в който се омъжих и дойдох във Видин", разказва моята събеседница.

Снимка от личния архив на Колетка Павлова"Първият ми избор на съпруг не се оказа точният и се наложи след първите седем години да отида на поправителен и доста време сама да си гледам децата", шегува се Колетка днес, след като са минали достатъчно години, които да я отдалечат от онзи период от живота й, през който не се е чувствала уютно и е събирала кураж да направи промяна. Промяна, която й носи мъжът, който и сега е до нея- Гришата. Той ли внася музиката в живота й?

"Музиката беше в живота ми още преди музикантът да влезе в него. Музиката е всеки ден с мен. Сред сегашните ми второкласници имам страхотни певици. Гришата ми подари колона с безжични микрофони и всяко междучасие пеем. Най-тежкото при нас, началните учители, е раздялата с децата в четвърти клас. Всеки път си обещавам, че няма толкова да се привързвам. Но не става. Всички те са мои деца. Толкова време сме заедно, че не е възможно да не се привържеш и да не ги заобичаш като родни. Ти живееш с тях", признава Колетка Павлова. Човек, който с любов отглежда своите малчугани и прави всичко възможно те да се чувстват добре както в клас, така и след учебния звънец. Нейните ученици танцуват, пеят, пишат стихове, участват в театрални спектакли, рисуват, участват в конкурси и олимпиади. Поколения наред те са ядрото на ръководения от поетите Диана Сиракова и Ненчо Славчев литературен клуб "Иван Деспотов".

Снимка от личния архив на Колетка Павлова"Децата трябва да се забавляват, за да научат повече", убедена е моята събеседница. И през смях ми разказва за едно домашно, в което нейните момичета и момчета написали, че много обичат да идват на училище, защото много се смеят в час. Домашно, което леко я притеснило- да не би да бъде криво разбрано казаното от децата!

"Когато усетя, че им доскучава, търся нестандартни решения- те са различни, според класа и децата. Римувам, изиграваме като театрални сценки това, което трябва да се научи. Задавам неочаквани въпроси", обяснява Колетка.

"Децата винаги могат да ти върнат усмивката. Но ти също трябва да направиш усилие за това. Моята майка казваше: "Когато влизаш в училище си помисли, че всички твои ядове са събрани в едно чекмедже. Ритни го назад и влез при децата с усмивка." А децата ти дават огромната си любов и енергия и ти връщат силите, каквото и да ти се е случило", казва Колетка. Така стигаме до поезията и фотографията:

Снимка от личния архив на Колетка Павлова"Обожавам да снимам. Фотографията е лов на мигове. За мен това си е пристрастяване. Хубаво пристрастяване. Природата, човешките отношения, всичко, което се случва в нашето училище и в полето на културата в нашия град- това са моите предпочитани сюжети. Както и в поезията. Държа на истината. Държа на искреността. Благодаря на моето училище, че издаде първата ми стихосбирка- "Неведоми пътища". В нея са събрани някои от любимите ми неща. Имам публикации и в национални издания с творби на учители. Обичам да съм сред природата- да я чувствам, да пиша за това, което чувствам. Вярвам, че тя ни прави по-добри."

Гост в "Калейдоскоп" бе Колетка Павлова- учител във видинското училище "Любен Каравелов". На нея и всички, които всеки ден влизат в българското училище- нека е честит празникът на българското слово!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40