Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екоорганизация предизвика младежи за отговорно потребление

Снимка: фондация "ЕкоЦентрик"

В предаването "Еко Свят" този четвъртък говорим за отговорното потребление в училище- възможно ли е? И още: защо затвори мината за флуорит в Чипровци въпреки световното търсене; възможностите за спорт и отдих в новия парк в Оряхово "Централно дере".

Фондация "ЕкоЦентрик" ще финансира младежки проекти "КонсУмувай" за отговорно потребление. Със свои идеи могат да кандидатстват млади хора от 8 града в страната, сред които са Враца и Мездра, които искат да променят средата си като намалят своя потребителски отпечатък.

"Даваме възможност на групи ученици да приложат на практика това, за което до момента сме си говорили. Предизвикваме учениците да измислят решение на проблем в областта на потреблението. Всеки, който изявява желание и интерес към темата за потреблението, може да кандидатства с идея и да я разработи. Избрали сме три приоритетни теми, по които приемаме проекти- храна, облекло и джаджи. Например в сферата на храната- липса на здравословна храна", обясни Мария Топчиева от организацията.

Младежи от София, Пловдив, Бургас, Благоевград, Пазарджик, Враца, Мездра и Ловеч в момента се съревновават за финансиране на тяхна идея за отговорното потребление. Първите 5, които са приложими на практика и са добре разработени и планирани, ще бъдат финасирани от фондация "ЕкоЦентрик". Предложенията се приемат до 15 юни 2016 година.

СнимкаНамалява добива на флуоритова руда. Това е причината да затвори работа мината за добив на флуорит в Чипровци.

"Има още рудни тела на флуоритова руда, но самата проходка, която трябва да се направи от 800 метра до километър, извличането вече от дълбочина, защото нямаме шахта, по която да се изтегля с вагони по старите методи, а се работи с големи, френски машини, не може да стигнат така лесно до тях и разходите, които ще се направят ще бъдат по-големи от печалбата от този флуоритов шпад. В момента се говори, че голямо флуоритово находище има в Монголия. Около 1000 километра са направили железопътна линия, за да може да го добиват и извозват. Всички други страни, които имат такива залежи, засега изчакват. Защото се говори, че може би след 50-100 години, когато отпадне този сграден фонд, ще има ново жилищно строителство. То ще бъде олекотено, фасадите на къщите ще бъдат с мазилка от флуоритови и други кристали, които денонощно ще комулират електрическата енергия", коментира общинският съветник Георги Леонов.

Част от чипровския флуорит има в малкия и големия безпилотни самолети на компанията "Солвей". Фруоритът е съставна част и от мобилните телефони.

Снимка: Ирена СтанкуловаНа нов парк се радват жителите на град Оряхово. Той е дълго чакан- още от 2008 година и беше открит тази пролет. Едва преди 2 години Общината получи шанс да започне работа по обекта, това каза кметът на Оряхово Росен Добрев:

"През 2013 година получихме шанс да си свършим бързо работата. Това беше направено- изключително красив парк в съществуващ бивш такъв, над 30 години запустял. Имаме три детски прощадки, всяка една за различните на възраст деца, които могат да си граят на нея, площадка за скейтбордисти, футболен терен, волейболен и баскетболен терен, кътове за отдих."

Местността е хълмиста, Дунав се вижда от високо и новият парк е станал много приятно място за отдих. Насадени са и нови растителни водове, запазени са и старите дървета. Средствата са по програмата за трансгранично сътрудничество Румъния- България. В парк "Централно дере" ще могат да се провеждат мащабни спортни и културни мероприятия. Изградени са футболно игрище, площадка за скейтборд, комбинирано игрище за волейбол и баскетбол, няколко детски площадки за различни възрасти, фитнес на открито, пейки, кътове за отдих, пешеходни алеи сред запазената растителност, амфитеатрална сцена със седящи места, информационен център, система за капково напояване.

Децата от училище "Христо Ботев" в село Остров, община Оряхово вече използваха игрищата на новия парк- премериха сили с децата от футболния клуб от Оряхово.


"За втори път посещаваме новия парк "Централно дере" с децата. Участваме във футболни срещи с новосформирания футболен клуб от град Оряхово. Паркът много харесва на мен, на жителите от Остров, които го посещават, и гледката, която е към Дунав, е страхотна. Една от алеите достига точно над реката. Паркът има доста алеи, на които са разположени пейки. Приятно място е за почивка", каза кметът на Остров Ирена Станкулова.

Поддържа се и центърът на село Остров. Момичетата и момчетата от селото са боядисали детската площадка, пейките, кошчетата и се грижат за центъра на Остров. Работници от временна заетост са изчистили главния път, варосали са бордюрите и продължават с почистването на вътрешните улици в селото.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40