Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът свика спешно заседание в Благоевград

| обновено на 29.05.16 в 12:44
Снимка: БГНЕС

56 души от задържаните вчера общо 87 мигранти влезли на наша територия вече са върнати в Гърция. Това стана ясно след свиканото от премиера Бойко Борисов спешно съвещание в Благоевград, в което участваха министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, както и началникът  на Главна дирекция "Гранична полиция“ Антонио Ангелов, шефове на поделения, областният управител Бисер Михайлов и кметът на града.

По думите на премиера Бойко Борисов тази акция е показателна за страната ни и наблюдаваме рекордно бърза реадмисия в Европа:

Няма по-бързо върнати граждани. Голямата група е обратно в Гърция. Другата не можем да я върнем днес, защото има 17 досъдебни производства. До седмица ще бъдат върнати.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова посочи, че бързата реадмисия, е силен знак за всички трафиканти, решили да прекарват мигранти на българска територия:

Това е една от най-бързите реадмисии и много силен знак към трафикантите, които организират тези нещастни хора, подвеждат ги, като им обещават да стигнат до Европа. Показахме как действаме и как ще действаме.

Операцията е реализирана с уредиите "Туптящо сърце", с които са локализирани и заловени мигрантите.

Група от 56 нелегални мигранти, заловена в товарния влак на българо-гръцката граница е върната на гръцките власти, заяви пред журналисти гл.комисар Антонио Ангелов. На останалата част заловени мигранти около 40 души, в момента се обработват документите и се очаква приключване на досъдебните производства, което означава, че до 10 дни и тази група ще бъде върната на гръцките власти.

Около 11 часа на гарата в село Кулата на щателна проверка беше подпожен експресния влак Солун-София. Мъж на средна възраст с куфар беше свален от влака и върнат в Гърция през граничния пункт. От Гранична полиция заявиха, че не е мигрант, но не уточниха причината за принудителното му отвеждане. Засилено е присъствието на униформени в цялата зона на отговорност. Патрулни джипове обикалят територията и периодично обхождат граничните села. На самия пункт щателно се проверяват всички превозни средства, особено камиони и микробуси, идващи от Гърция към България, което задръства движението. 65-те военнослужещи , които снощи са пристигнали в граничната зона - три камиона и няколко високопроходими коли, са настанени в сградата на бившата застава на Кулата. Някои от местните хора са стресирани от постоянното движение на патрулни джипове, но повечето приемат това като необходимост, за да се избегне безконтролното им, масово навлизане на мигранти от южната ни съседка, каквато ситуация е създадена, твърдят те. Жители на село Кулата казаха още, че старите канали за трафик на хора се знаят и каналджиите са се активизирали през последните месец-два. Задържаните вчера две групи, нелегално влезли в България мигранти, са най-масовият случай, за който институциите са имали предварителна информация, твърдят местните хора. Гражданите на Сирия и Ирак, които миналата нощ бяха задържани на зелена граница остават в граничното полицейско управление в Петрич до изясняване на статута им до приключване на досъдебните производства.

Контролът по границата ни с Гърция е допълнително засилен, след като през изминалото денонощие общо 87 имигранти се опитаха да влязат нелегално в страната ни.

В граничната зона пристигнаха военнослужещи от Сухопътните войски, за да подпомогнат работата на "Гранична полиция“.

Според международните спогодби нелегалните мигранти трябва да бъдат върнати на Гърция.

В звуковия файл можете да чуете репортаж на Кети Тренчева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!