Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За да бъдем по-здрави, по-млади и по-красиви, желателно е да не пушим

Д-р Марияна Чавдарова: Един пушач намира много оправдания, за да не откаже цигарите

Консултативен кабинет за отказ от тютюнопушене работи в РЗИ-Видин

Д-р Марияна Чавдарова
Снимка: Радио ВИДИН АРХИВ


Отказването на цигарите не е невъзможно. В момента на отказване на цигарите много важна е мотивацията, каза в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН д-р Марияна Чавдарова, началник отдел "Държавен здравен контрол" и консултант в Консултативния кабинет за отказ от тютюнопушене при Регионалната здравна инспекция във Видин. Тя обясни, че понякога посетители на консултативния кабинет са хора, които идват по желание на друг човек - родител, съпруг или съпруга, а не водени от собственото си желание и убеждение, че искат да спрат да пушат. Ползите от отказа от тютюнопушенето са много големи, каза още д-р Чавдарова:

"Ползите се забелязват почти веднага, след като човек спре цигарите. Да не говорим за по-дългосрочния ефект - до 10 години, след като човек се е отказал от тютюнопушене рискът от заболяване от рак намалява с 50%, вече след 15-20 години може да се каже, че рискът се снижава до 0. 72 часа след като е спрял цигарите, бронхите се възстановяват, рецепторите за вкус и мирис - също. Тютюнопушенето състарява, зъбите и ръцете се оцветяват, косите са по-различни на пушачите. Така че, за да бъдем по-здрави, по-млади и по-красиви, желателно е да не пушим."

Консултативният кабинет за отказ от тютюнопушене при Регионалната здравна инспекция във Видин работи от 2005 година. Досега са го посетили сравнително равен брой мъже и жени на различна възраст. Най-възрастният посетител е 76-годишна жена. Не всички посетители продължават да поддържат връзка с кабинета и след консултациите, затова няма точни данни колко от тях трайно са се отказали от цигарите.

Кабинетът е консултативен и посещенията в него са напълно безплатни. Първото посещение обикновено е информативно. Целта е хората да бъдат запознати каква помощ може да получат. След това с всеки се работи строго индивидуално, защото навиците на хората са различни, обясни д-р Чавдарова:

"Попълва се тест за никотиновата зависимост, който е с 9 въпроса и е много показателен за нивото на никотиновата  зависимост. След това, ако човекът има здравословни проблеми, може да се измери кръвното налягане и нивото на въглеродния окис. Оттук нататък се препоръчва дата за отказване от тютюнопушенето. Препоръчително е да има дата за спиране на цигарите, защото хората трябва постепенно да свикнат с идеята и да искат да откажат цигарите."
 
Цигарите не потискат апетита. Напълняването по време на отказване на тютюнопушенето може да се избегне, каза още лекарят:


"Един пушач си намира много оправдания, за да не откаже цигарите. Включително едно от оправданията е да не напълнее. Цигарите по никакъв начин не потискат апетита, така че не бива да смятат хората, че отказвайки цигарите, те ще напълнеят. Няма да напълнеят от това , че не пушат, а ще напълнеят от това, че променят начина си на живот, т.е. когато отказват цигарите, някой хора започват да се хранят повече. Това донякъде се случва, защото рецепторите за вкус се потискат от съставките в тютюневия дим и хората, които пушат, имат по-слабо обоняние и по-слаби вкусови качества. Ако не са усещали добре вкуса и аромата на храната, отказвайки цигарите, тези вкусови рецептори се възстановяват много бързо и оттук нататък всяко нещо, което консумират, им е все по-сладко и по-сладко. От друга страна, хората се опитват да заменят навика на пушене с някакъв вид храни - семки , фъстъци и други, което също е много лошо, защото си набавят допълнителни калории, които преди това не са ползвали. Всички са наясно колко калорични са ядките, така че не бива да се заменя навикът да се държи цигара с това да се консумира някакъв вид храна. Като алтернатива съвсем спокойно може да се консумират плодове през този период. Например, една ябълка се нарязва на дребни парчета  и едно по едно те се слагат в устата, когато изпитваме нужда и се чудим какво да правим в ръцете си. Също така бихме могли да държим някакъв предмет в ръцете си или ръцете да се използват по някакъв начин, за да не чувстваме липсата на цигарата. Желателно е да се консумират много течности - вода и фрешове. Да не са газирани или други напитки, които съдържат захари, овкусители и т.н. Така че не бива да променяме начина си на живот по този начин - към консумацията на по-голямо количество харни, а точно обратното. Освен това трябва повече движение - разходка на открито. Няма човек,  който отказва цигарите, да напълнее, ако спазва тези елементарни правила за начин на живот."

Снимка: БГНЕС


Използването на помощни средства по време на спирането на цигарите се съобразява с индивидуалните навици и никотиновата зависимост на всеки пушач. За целта се попълва тест за никотиновата зависимост.

„Ако един човек не е зависим към никотина, тогава не е необходимо да се вземат пластири, дъвки, или т. нар.  никотин-заместваща терапия. На него няма да му е необходимо това нещо,  а ще му е необходимо да има воля и да се пребори с навика на пушенето, защото пушенето е в два аспекта - самият навик и никотиновата зависимост. От друга страна, ако имаме човек, който е психически зависим към цигарите и има висока степен на никотинова зависимост, тогава се препоръчва никотин-заместваща терапия, но тя трябва да е бъде строго индивидуална. Ако този човек пуши по 10 цигари на ден, тогава ще му бъде дадена най-ниската доза. Но често хората бъркат - пушат по 20, 30, 40 цигари, а пък вземат много ниска доза никотин-заместваща доза, и казват, че не им е помогнала. Няма как да помогне, тъй като дозата не е адаптирана към самата личност. Затова с всеки човек се работи строго индивидуално, в зависимост от неговия начин на живот, от зависимостта, от навика, от самото физическо и психическо състояние“, каза д-р Марияна Чавдарова.

Повече по тази и останалите теми може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40