Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко безопасни са язовирите в Северозапада

Снимка: Радио ВИДИН,архив

В предаването "Еко Свят" този четвъртък говорим за състоянието на язовирите в Северозапада. Общинските съветници решиха Община Видин да закупи електромобили за нуждите на служителите от звеното за охрана към Общината. Сдружение "Зелени Балкани" организира фотоконкурс.  

Приключи проверката на състоянието на язовирите в област Видин. Водоемите на територията на областта са 36. Три от тях са публична държавна собственост и са предоставени за управление на Министерството на земеделието и храните, шест са частна държавна собственост и са включени в активите на "Напоителни системи", клон Видин.

"На територията на област Видин няма язовири в предаварийно състояние. Шест язовира нямат никакви забележки, а в останалите има различен тип забележки", каза пред Пламен Коцев заместник областният управител на Видин Елка Георгиева.

Оглеждано е всичко, правени са забележки и по отношение почистването на сухия и мокрия откос на язовирната стена и нейното състояние. По време на проверката е обръщано внимание и на превантивните действия.

СнимкаПроверки на язовирите извършва комисия и в област Монтана. С областния управител Ивайло Петров разговаря сътрудникът ни Любо Андреев:

"В област Монтана 44 са потенциално опасните язовири. Обикаля междуведомствена комисия, създадена с моя заповед. Два пъти годишно тази комисия проверява съоръженията. Техническото състояние е това, което е констатирано и при последната, есенна проверка. Оказва се, че години наред една част от язовирите не се стопанисват и не се поддържат така, както законът повелява. Голяма част от язовирите са общински, отдаваме това и на липсата на средства в общините. От проверените язовири седем са изправни, частично неизправни са шест и пет са в състояние, в което не би трябвало да бъдат."

На по- късен етап за неизпълнените предписания органите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) ще налагат санкции на собствениците и концесионерите.

87 са язовирите в област Враца. Държавна собственост няма, пет са собственост на "Напоителни системи", а останалите до 87 са общинска собственост. Някои са отдадени на концесия.

"Бяха проверени 43 язовира. Има такива, на които са предприети мерки и действия, изпълняват се някои от предписанията. На другите срокът за изпълнение е на по- късен етап, тъй като ангажират финансов ресурс и ремонтни работи, за които се изисква технологично време. Ще бъдат обобщени съответните констативни протоколи и пратени на съответните собственици на язовирите", каза Мирослав Комитски, заместник областен управител на Враца.

От 43 язовира, 15 са в предаварийно състояние- на някои от тях не работят основни изпускатели, има разрушени преливници. Следващата проверка ще бъде за изпълняване на дадените предписания и за общото състояние на язовирите.

Община Видин ще закупи 3 електромобила. Съгласие дадоха общинските съветници. Това ще стане като се кандидатства за финансиране по Инвестиционна програма за климата. Отворена е пилотна схема за насърчаване използването на електромобили. Поканата е в съответствие със Закона за опазване на околната среда. На заседанието на Общинския съвет директорът на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров"- Видин Мариета Георгиева постави въпрос за цената на електромобилите. Училището закупи първия електромобил в града още през 2011 година- електрическо влакче. Кметът Огнян Ценков обясни, че трите електроавтомобила са с цена до 20 000 лева всеки и са китайско производство:

"Електромобили са, отговарят на всички изисквания за такъв тип автомобили. Дори се надяваме при провеждане на процедурата за обществената поръчка, при оферирането, дори да бъдат под 20 000 лева единичната бройка."

Автомобилите могат да се зареждат без електростанция, а чрез достъп до мрежата. Електромобилите ще бъдат дадени за използване на Звеното за охрана на имуществото на Община Видин, което беше създадено през март тази година.

Снимка: Зелени БалканиСдружение "Зелени Балкани" организира фотоконкурс "Балкански Зелен пояс" 2016. Целта е популяризиране на Европейския зелен пояс. До 30 юни може да снимате  Балканския зелен пояс, който е част от Европейския зелен пояс, дълъг 12 хиляди и 500 метра екологичен коридор по протежение на бившата Желязна завеса от Баренцово море на север до средиземноморския юг на Европа. Балканският зелен пояс обхваща южната част от европейския и се простира на територията на девет страни. Петте най- добри снимки, които изпратите на организаторите на фотоконкурса печелят интересни награди.

"Там е било гранична зона и не са допускани хора. Също така не се е извършвала никаква стопанска дейност и затова тази територия остана изключително запазена, биоразнообразието е изключително голямо, има видове, които не се срещат никъде другаде по света", каза Апостол Караганчев от "Зелени Балкани".

Подробности за конкурса може да намерите на сайта на "Зелени Балкани" - www.greenbalkans.org.

Първа и втора награда са един ден в Модула за освобождаване и адаптация на белошипи ветрушки в с. Левка, Сакар с възможност за снимане на редките соколчета. Трета и четвърта награда са един ден на терен (Сакар) с представители на "Зелени Балкани", предлагащ много възможности за фотографиране на дивата природа в българската част на Зеления пояс и участие в полеви дейности. Класираният на пето място ще има възможност да изложи свои фотографии на дивата природа в посетителския център на "Зелени Балкани в с. Левка", както и в посетителската част на Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани в Стара Загора.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40